Zhoršení paměti po kouření marihuany je zřejmě následkem snížení průtoku krve mozkem  
Kuřáci, kteří si dopřávají marihuanu mají změněný tok krve ve svém mozku a to ještě měsíc poté co abstinují.

V únorovém čísle časopisu Neurology , což je vědecký časopis Americké neurologické akademie, je článek, který odhaluje problém, který by mohl stát za pozorováním faktu  souvisejícím s poruchami myšlení a se zhoršeným vybavováním si vzpomínek, na které upozorňovaly u kuřáků marihuany některé z dříve publikovaných výzkumných prací.
Práci o které zde nyní budeme referovat je z dílny Národního institutu drogové závislosti v Baltimore (Maryland, USA) a zasloužili se o ní  Ronald Herning a Jean Lud, kteří sledovali 54 kuřáků k nimž si jako kontrolu přibrali 18 nekuřáků. V obou případech se jednalo o dobrovolníky, kteří se po dobu pokusu nechali hospitalizovat. Pokusným osobám zjišťovali rychlost průtoku krve  mozkovými artériíemi. Měření prováděli doplerovskou ultrasonografií, a to na počátku pokusu a pak po měsíci, na konci pokusu.

 
Rychlost průtoku krve mozkovými artériemi byl u vyznavačů marihuany, ve srovnání s nekuřáky, významně vyšší. Kuřáci marihuany měli také vyšší hodnoty indexu pulzace(PI), který měří stupeň odporu průtoku krve. Tento efekt má zřejmě na svědomí ztráta samoregulační schopnosti krevních kapilár, které účinkem drogy přijdou o schopnost měnit

Zvětšit obrázek
Po vykouření 17 jointů marihuany to trvá přibližně měsíc, než se obnoví snížený průtok krve mozkem.

podle potřeby svůj vnitřní průměr. Kapilára tak zůstává trvale zúžena. Pokud organismus chce zúžení cévy korigovat, musí v systému zvýšit tlak, jinak takovou kapilárou neproteče dostatečné množství krve. K něčemu podobnému pravděpodobně dochází v mozku kuřáka marihuany. O tom, že se tělo snaží tento hendikep eliminovat svědčí právě ony zvýšené  naměřené hodnoty charakterizující průtok krve cévami. Konkrétně se jedná o index pulzatility, který byl u kuřáků marihuany větší, než jaký ho mají  pacienti s chronickým vysokým krevním tlakem a s cukrovkou. To podle Herninga  nasvědčuje tomu, že užívání marihuany vede k abnormalitám u mozkových vlásečnic. Herning zřejmě bude mít pravdu, protože podobné hodnoty indexu pulzatility jsou pozorovány také u dalších nemocí postihujících krevní kapilární systém.
Naměřené hodnoty indexu pulzatility (PI) odborníky překvapily, zarážející však je pomalý návrat těchto hodnot k normálu. U slabých a středních kuřáků se hodnoty PI zlepšily až po měsíci abstinence. U těžkých kuřáků ke zlepšení  vůbec nedošlo.
Představu o tom, jaké množství marihuany je potřeba si užít, aby to s naším mozkem takto zacvičilo, si uděláme podle Herningova členění, který do lehkých kuřáků zařadil ty, jež si dopřávali dva až patnáct jointů týdně. Za střední kuřáky považuje konzumenty 17 až 70 jointů za týden. Těžcí vyznavači marjánky v jeho pokusu zvládali 78 až 350 jointů týdně.




Poznámka:

Co je to PI a fyzikální princip a technika dopplerovské flowmetrie

Ultrazvuková flowmetrie využívá Dopplerův princip změny frekvence vlnové energie odražené pohybujícím se odrážečem (reflektorem). V případě měření průtoku krve (flowmetrie) se využívá ultrazvukového vlnění odráženého krvinkami pohybujícími se v krevním řečišti.
Porovnáním frekvence vyslaného a přijatého ultrazvukového signálu stanovíme posun frekvence ("doppler shift").

Známe-li úhel mezi ultrazvukovým paprskem a směrem toku krve, můžeme vypočítat rychlost průtoku krve podle dopplerovské rovnice. Většinou se používá ultrazvuk o frekvenci mezi 1 a 10 MHz. Ultrazvuk je vysílán bud kontinuálně (kontinuální dopplerovské vyšetření) nebo v krátkých pulzech. Při použití pulzního dopplerovského vyšetření lze v kombinaci s ultrazvukovým zobrazením určit z jaké hloubky ve tkáni, tedy ze které cévy bude zaznamenávat signály toku krve. Dopplerovskou křivku rychlosti toku krve je možno charakterizovat různými indexy, které udávají stupeň pulzatility.

Čím vyšší periferní odpor, tím vyšší pulzatilita a hodnota indexu.
Tato technika se běžně používá například v porodnictví, kde se používají tři hlavní indexy. Již nám známý pulzatilní index (PI), dále systolický/diastolický poměr (S/D index, také zvaný A/B index) a konečně rezistenční index (RI). RI a PI dobře hodnotí změny periferního odporu; PI rozliší různé tvary křivky i při nulové diastolické rychlosti. Technický vývoj této techniky umožňuje detekci signálů i z velmi malých cév. Signály registrované ze zvolené oblasti jsou barevně rozlišeny podle směru toku krve a zobrazeny v dvojrozměrném pohyblivém ultrazvukovém obrazu vyšetřovaného orgánu. Tato metoda se nazývá barevné dopplerovské vyšetření. Tok krve směrem k ultrazvukové sondě je obvykle zobrazen v červené barvě a směrem od sondy v modré. Identifikovat lze i malé cévy, a lze tak vyšetřit nejen mozkové cévy dospělého mozku, ale dokonce i mozkové artérie plodu.
Datum: 18.02.2005 09:37
Tisk článku

Související články:

Obsah THC v různých typech pěstovaného konopí je prakticky stejný     Autor: Stanislav Mihulka (14.10.2018)
Nízká dávka delta-9-tetrahydrokanabinolu obnovuje paměť a proces učení u starých myší     Autor: Marek Lapka (10.05.2017)
K2, Spice, Modrý drak aneb syntetická marihuana     Autor: Josef Pazdera (11.02.2017)
V jednadvaceti americká mládež zavrhne marihuanu     Autor: Josef Pazdera (09.07.2015)
Marihuana nie je neškodná     Autor: Matej Čiernik (07.05.2014)



Diskuze:

diskuze výhradně pro rozumné lidi www.racional.eu

Pavel Bedrník,2015-03-20 16:21:35

Kolik uživatelů fóra je potřeba na výměnu žárovky?
-- 1 uživatel vymění žárovku a napíše příspěvek o tom, že vyměnil žárovku.
-- 4 uživatelé na to, aby napsali o podobných zkušenostech o výměně žárovky a o tom, jak různě mohou být žárovky vyměňovány.
-- 7 uživatelů k upozornění na to, jak nebezpečné může vyměňování žárovky být.
-- 1 uživatel k tomu, aby přesunul téma do sekce "Světlo".
-- 2 uživatelé na obhajobu toho, že téma mělo být přesunuto do sekce "Elektrické spotřebiče".
-- 6 uživatelů, aby poukázali na gramatické chyby v příspěvcích, týkajících se předchozích příspěvků o výměně žárovky.
-- 6 uživatelů, aby poukázali na gramatické chyby uživatelů, kteří poukazovali na gramatické chyby
-- 6 uživatelů, aby napsalo, že všichni uživatelé, jenž udělali gramatickou chybu, si mají znovu odchodit základní školu
-- 6 uživatelů, aby poukázali na gramatické chyby uživatelů, kteří posílali zpět do základní školy (a ti se budou bránit tím, že rychlý chlapci je správně, protože jsou v jejich nářečí mladý chlapci)
-- 5 uživatelů na to, aby se dohadovali, jestli se má říkat "žárovka" nebo "výbojka".
-- 2 uživatele "průmyslové profesionály", kteří budou všechny informovat o tom, že správný termín je "světlo".
-- 2 uživatele, kteří o sobě budou prohlašovat, že jsou také odborníci z průmyslu a že výraz "žárovka" je naprosto správný.
-- 5 uživatelů na to, aby se dohadovali, jestli jsou lepší klasické žárovky nebo rtuťové výbojky
-- 1 uživatel, který bude o sobě prohlašovat, že je doktor přírodních věd s červeným diplomem, a proto ví, že rtuť není jedovatá a jedovatost rtuti je jen mýtus.
-- 2 uživatele na to, aby upozornili, že toto není diskuze o pravopisu, ať přejdou do diskuze o pravopisu
-- 5 uživatelů na to, aby všechny ostatní informovali o tom, že diskuze o žárovkách není diskuze o žárovkách, ať ostatní laskavě pokračují v diskuzi jménem "Jaký monitor a vypalovačku?", která o žárovkách je.
-- 5 uživatelů k obraně příspěvků této diskuze, kteří budou říkat že všichni používáme žárovky a proto jsou ty příspěvky vlastně relevantní.
-- 2 feministky, aby upozornili na to, že ženy šroubují žárovky daleko lépe, než muži
-- 5 uživatelů ke vkládání příspěvků s odkazy, kde mohou ostatní uživatelé vidět různé druhy žárovek.
-- 4 uživatele, kteří napíšou příspěvky se správnými odkazy.
-- 5 uživatelů, kteří budou odkazovat na všechny příspěvky napsané od počátku až do současnosti, kompletně je citovat a to včetně všech hlaviček a podpisů, a nakonec do svého příspěvku přidají "Já taky"
-- 5 uživatelů, kteří budou psát skupině uživatelů, která dlouho nepsala, že nepíšou, protože nemůžou oponovat jejich názorům.
-- 4 uživatelé, kteří budou říkat "A neřešilo se tady tohle před chvílí?".
-- 9 uživatelů, kteří budou říkat "nejdřív hledej, než se tady budeš ptát na něco o žárovkách" a dají link na vyhledávání googlu s dotazem výměna žárovek, ve kterém google vyhodí jen odkazy na různé podstránky diskuze, ze které byl uživatel odkázán k vyhledávači.
-- 1 uživatel, který se zeptá, jak vyměnit kolo u auta.
-- 5 ekologů, aby nás varovalo, že žárovky způsobují extrémní globální oteplení, jenž do pěti let uvaří veškerý život na planetě
-- 9 opravdu přínosných uživatelů, kteří úplně každého uživatele do posledního musí upozornit na to, že je směšný. A každého jednotlivce musí na tuto veledůležitou informaci upozornit v samostatném příspěvku.
-- 1 administrátor, aby zablokoval uživatele za to, že si dovolil si stěžovat na šikanu jiným uživatelem
-- 1 uživatel, který byl doposud skrytý a bude reagovat na prapůvodní první příspěvek, který byl napsán před půl rokem, takže všechen ten cirkus se bude opakovat.

U nás to takto nikdy vypadat nebude, nebojte!
www.racional.eu diskuze výhradně pro rozumné lidi

Odpovědět

ach jo

peta,2006-02-16 21:33:51

trava je skvela na odreagovani..je to uzasnej pocit kdyz si das jednou za cas!ale od te doby co se mi zabil kamarad v aute zhulenej jak prase tak je mi nanic..ach jo:(lidi hulte ale v rozumnych mezich..je to potom hrozne smutny

Odpovědět

dojmy

Filda :-),2006-01-12 21:54:07

Hej lidicky ,piste dal ,clovek se neco dozvi a dokonce se take nemalo pobavi.
Jo a Petre a S.Mihulko :-) neprestavejte psat prispevky ,podle me si vidite do pusy:-) hodne zdaru papapa

Stara ceska moudrost pravi: vseho s mirou :-)

Odpovědět

ja to tiez robim

blondes,2005-10-21 14:18:46

Ja tiez hulim travu uz pomaly 5rokov a zatial som postrehla len stratu kratkodobej pamate.Inak sa mi lepsie rozmysla ked som pofajcena.

Odpovědět

Ono to mozna jde ale je to zbytecny

Rubbers,2005-04-11 19:25:30

No, rekneme ze nejake zkusenosti mam :) I kdyz sem mel dost casto pocit ze hulim hodne, nerekl bych ze mam potrebu vykourit vic jak 10 speku denne (a ani ne sam samozrejme) spis mam posledni dobou pocit ze min je vic. Protoze sedet 2 hodiny vytlemenej u monitoru zase neni zadna velka zabava... a clovek uz si to brko pak ani neuzije. vlastnim subjektivnim merenim urcuji optimalni davku tak 1-2 speky tydne :)

Odpovědět

marihuana.........proč ne?

Wera,2005-02-21 19:52:29

50 joinu za den.............BLBOST jak to chcete zvednout to by musel bejt dost hroznej model a ten člověk by musel mít fakt docela vydž. nevim no ale ne všichni co hulej marihunu jsou hloupí znam lidi co hulej skoro v kuse a patřej mezi nejlepší ze třídy ale koření maruhuany je hodně popularní to jo neřikam že je to nejak správný ale fakt vám řeknu kdo to neskusil , nikdy nepochopí co na tom kuřáci maj...... nemislim si že je spávny za to nekoho osuzovat protože je to jeho vule a vy co jste to neskusili tak to skuste a pak to klidně odsuzujte aspon budete vědět o čem mluvíte......cuzzzzzzzzz

Odpovědět


ty chyby v psanem textu

fuj,2007-02-05 21:52:22

jistojiste souvisi s hulenim...

Odpovědět


Wera nadpis

Igor Turecek,2009-09-14 19:38:55

*Na tomto místě mě napadlo, že nikotin
také ovlivňuje cévní systém a proto by
bylo určitě užitečné studovat účinky
kouření marihuany odděleně, nebo do
výzkumu

alespoň zahrnout i skupinu kuřáků
tabáku, okamžitě jsem si ovšem
představil, kolik kuřáků se
spotřebou 350 cigaret týdně by asi
vydrželo měsíc nekouřit...

Odpovědět


Igor Turecek,2009-09-14 19:41:13

.................Na tomto místě mě napadlo, že nikotin
.................také ovlivňuje cévní systém a proto by
.................bylo určitě užitečné studovat účinky
.................kouření marihuany odděleně, nebo do
.................výzkumu

alespoň zahrnout i skupinu kuřáků
tabáku, okamžitě jsem si ovšem
představil, kolik kuřáků se
spotřebou 350 cigaret týdně by asi
vydrželo měsíc nekouřit...

Odpovědět

Ještě jsou tam rezervy...

Dramenbejs,2005-02-21 15:18:10

...hih... Když spočítáme, že joint se dá ubalit a vyhulit za 6 minut, přičemž již po 3 minutách lze balit dalšího (multitásking), tak je tam rezerva zhruba na 300 jointů denně. To bychom se spráskali, mňjo.
Kdo nám ale půjčí plíce? Vyhulit 60 cigár denně zvládal i můj děda, ale kdyby hulil místo Clayek trávu, tak bych to zřejmě poznal tak, že bych po něm zdědil teflonové plíce.
Potkal jsem ale děvu, která mi krom své přezdívky "Bourák" sdělila i svůj rekord, a to 40g holandského hulení za víkend ve třech lidech. To je k neuvěření i pro velmi silné kuřáky. Nevím ovšem, jak jsou na tom Jamaiští rastové, ale 50 jointů denně - to udělal jen jeden člověk kterého znám - kvůli sázce.
Jó - jeden takovej gram je na 3-5 jointů.

Odpovědět

Dík za článek.

Saša,2005-02-19 16:23:30

Už jsem ho vytiskl a nesu synům k povinnému studiu.

Odpovědět


Zasmali se?

Jirka,2005-02-21 19:06:56

Znam nekolik kuraku marihuany, kteri kouri vic, nez by si okoli a asi i oni sami predstavovali, ale ani jeden z nich si neda vice nez 16 jointu za tyden.

Tech 350 jointu tydne je kravina. To by musel mit velkovyrobnu jenom pro sebe.

Odpovědět

komentář skeptika

S. Mihulka,2005-02-18 16:46:16

1. Obecná, až filozofická připomínka. Nedůvěryhodnost. NIDA je organizace, jejíž jediným úkolem je boj proti drogám. A to všemi dostupnými prostředky. Z jejich motta na webu je cítit vyloženě náboženský zápal. Je všeobecně známo (nejen mezi narkomany), že svůj výzkum na různách úrovních manipulují, minimálně tak, že uveřejňují POUZE protidrogové výsledky. Nechci apritori říkat, že jsou to vždy a výhradně lháři. Ale to máte tak, jako by Mengele uveřejnil perfektně propracovanou studii o tom, že nordická rasa je opravdu nejlepší. Vážně by jste mu to věřili?
2. Poznámky technické. 54 kuřáků a 18 nekuřáků - vybraných lidmi z NIDA, je ZOUFALE MÁLO. Na studii, která si činí nároky na obecné závěry, navíc v problematice, kde to bohužel znamená kriminál pro statisíce lidí je to trapný. Co takhle stovky pokusných osob, to by ale už třeba tak hezky nevyšlo?
Další věc - těch 350 jointů týdně, je podle mé veškeré zkušenosti NAPROSTÁ BLBOST. Lidi někdy umí počítat ... to je 50 jointů denně a pokud by dotyčný TÝDEN NESPAL, tak to dělá 2,08 jointa na hodinu, neustále. Co na to receptory? Nemá objektivně žádný smysl kouřit tolik. Buď kouří něco jinýho nebo zoufale nekvalitního. Nebo je to podvod, ať už dobrovolníků nebo badatelů. S prestižností Neurology bych se tak neoháněl, vím jak probíhají recenzní řízení a navíc, Ricaurtemu ten jeho do očí bijící podvod s pervitinem místo extáze uveřejnili bez uzardění v Science, kam se hrabe Neurology. Tvrzení JP o závislosti na marihuaně, vedoucí k těmto dávkám je nesmyslné - fyzická závislost na THC nevzniká, ani nutnost zvyšovat dávky, račte se podívat do jakékoliv související publikace. Prostě je to buď hodně divný, chyba nebo podvod.
Dost divný je i to, že autoři primární publikace nijak nezmiňují, že THC má mnoho prokázaných pozitivních účinků na mozek - viz můj článek o tomhle, ani nediskutují, který projev vlastně převáží. Ani nijak moc nekomentují, co je teda vlastně v mozku špatně ... a jestli náhodou ke stejnému efektu nedochází i při konzumaci jiných látek??? Mimochodem, všemožný testy mozku, včetně průchodnosti vlásečnic se dělají už roky a žádné trvalejší změny mozku se neprokázaly. Nová technologie, ok, proč ne, ale proč tak málo pokusných osob? Je to divný a nepřesvědčivý.
Jeden z toho má pocit, jak lidi z NIDA zoufale hledají cokoliv, co vypadá, že marihuana dělá zle a pak se vytasí úplně s čímkoliv ...
Závěrem, ani tahle studie, i kdyby byla sebepravdivější, rozhodně podle mě neopravňuje fanatickou represi ve stylu USA. Alkohol zabije statisíce lidí ročně, marihuana 0. Až někdo doloží, že stejné účinky nezpůsobuje i pití silného čaje, budu všem říkat, hlavně nekuřte víc jak 350 jointů týdně :)))

Odpovědět


Kdysi hodně dávno, už to bude 25 roků,

Saša,2005-02-19 16:40:18

jsem marihuánu zkusil.
Nikdo mi od té doby nic nenakecá.
Je to nebezpečné svinstvo.
Představa legalisace marihuany je pro mne úděsná.
Když mne půjde operovat ožralý chirurg, kolegové nebo sestry si toho patrně všimnou a zastaví ho. Když ale si ten chirurg před operací párkrát práskne márinky, nepozná to nikdy a on mne zabije.
Marihuana ovlivňuje smyslové vnímání a kvalitu uvažování mnohem více než alkohol.
A ne že ne - jednou jsem ji zkusil.

Odpovědět


Zkusil ? :-)

Petr,2005-02-20 14:33:24

Nezlob se na mě Sašo, ale je obrovskej rozdil mezi zkusit a zkusit. Když tráva na někoho napoprvé funguje, tak to občas je pořádná změna vnímání, ale časem to již nebývá tak obrovský. Kdybys jednou v životě zkusil alkohol, a zrovna to přehnal, dá se pak všude rozumě říkat, je to svinstvo, já to zkusil? Myslím, že by ses sám sobě smál. Krom toho míra změny vnímání nijak nesouvisí s otázkou co je a co není svinstvo. Strašit zkouřeným chirurgem je směšné. - nezodpovědnost je čistě lidská vlastnost, nemá co dělat s trávou, kterou si většina uživatelů bez sebemenších problémů dokáže odepřít, když je třeba ... a vůbec, než začneš strašit děti, přečti si aspoň něco na stránkách www.drogy-info.cz ... pro jistotu i o alkoholu a cigaretách ... good luck ;-)

Odpovědět


pozitiv.účinkyTHC na mozek

Hru,2005-02-20 22:27:03

ahoj, chtěl jsem se jen zeptat,kde najdu ten tvůj článek. Díky

Odpovědět


Pozit.účinky THC na mozek

Petr,2005-02-20 23:39:03

Odkaz najdes treba na této stránce-pod článkem je hodnocení článku, a pod tim jsou související články .. jmenuje se Marihuana a léčba závažných nervových poruch ... taky se na něj můžeš dostat přes vyhledávání ... a přes hlavní stránku osla- např. vybráním starších článků zcela dole :-)

Odpovědět


Nebezpečné svinstvo?

Hanka,2005-02-21 07:20:15

Sašo,
nezlob se, marihuana je nebezpečné svinstvo asi jako hromada Brufenů. Když si jich vezmeš moc, taky mění vnímání (vyzkoušeno). A myslím, že Brufen na chirurgovi taky nikdo nepozná, co když ho bolí zuby a trochu to přežene? Navíc marjánka pomáhá tam, kde Brufen už nestíhá. Měls někdy takový křeče, žes měl pocit, že Ti kosti projedou svaly a vylezou ven? Dostals někdy infúzi cytostatik? Marjánka není panacea a není absolutně neškodná, to není ani multivitamínová tableta.
Ad kvalita vnímání - co je pro Tebe méně kvalitní, člověk zhulenej marjánou, kterej sedí doma, vysmátej, lidi, kteří ho štvou, mu přijdou k smíchu? Nebo člověk, kterej chlastá, přijde domů zlitej jako doga a protože je Pán světa, zmlátí manželku? Je pro Tebe násilí kvalitnější než ignorace nevítaných vjemů?

Odpovědět


díky předřečníkům ...

S. Mihulka,2005-02-21 13:03:36

... k "Saša" není už skoro co jiného dodat. Snad jenom tolik, že je úplně mimo. Moje replika není o "legalisaci" čehokoliv, ale o tom, že věda je sice fajn, ale dokáže bejt i pěkná děvka, když na to přijde - viz junk science :)))

Odpovědět

index pulzace ?

Fanda,2005-02-18 14:15:14

Nemá být místo pulzace "tepová frekvence"? Čeština takový výraz nezná. Není to omyl?

Odpovědět


Není to omyl

josef pazdera,2005-02-18 14:20:49

Index pulzace je veličina, která charakterizuje odpor, který céva proudící krvi klade a tím také protupnost cévy. Pod článek připojujeme vysvětlující poznámku.

Odpovědět

350 jointu za tyden???

Pepa,2005-02-18 09:50:02

350 jointu za tyden? To je 50 za den ... pokud by spali 8 hodin, tak maji na 3jointy za hodinu...jeden za dvacet minut...a to nonstop. Neni to trosicku moc?

Odpovědět


350 za týden - ano. Chyba to není.

josef pazdera,2005-02-18 11:30:15

Ano, je to moc. Ale jsou tací borci. Takovou nepřesnost by si časopis Neurology nemohl dovolit. Ostatně, za stejnou věc jsme na Oslu byli již jednou kritizováni. Tehdy jsme čerpali ze zcela jiného,recenzovaného odborného zdroje - časopisu Gut (Střevo). Ten uváděl pobdobné kvantum. Inu propracovat se k závislosti na tak vysokých dávkách marjány je možná snazší, než jsme schopni si připustit. Údaje z USA a Australie, ke kterým jsme se dostali, by tomu nasvědčovaly.

Odpovědět


350 je možno, ale...

edison,2005-02-19 11:55:41

Koncentrace THC a dalších látek v takovém jointu se může velmi lišit (od desetin do desítek %), navíc se konopí obvykle kouří ve směsi s tabákem. Proto lze dost pochybovat o serioznosti studie, která kategorizuje podle počtu jointů a vůbec při tom nezohledňuje jejich složení*. Obecně bych řekl, že porovnáme-li běžný farmakologický výzkum s většinou studií o zakázaných psychofarmakách přírodního původu, trpí evidentně značnou dávkou amaterismu.

Někdo by už konečně měl provést nějakou natolik průkaznou studii, aby se dalo jednou provždy rozhodnout, zda ponechat, či vyjmout ze seznamu zakázaných látek, který je součástí jisté úmluvy OSN z roku 1961. Vlády by pak z toho měly vyvodit, zda legalizovat, či zakázat.

Poznámka: Důsledkem takové studie by (dle mého názoru) nejspíš bylo konstatování, že to zcela určitě nějak škodlivé je, ale legální nikotin a alkohol jsou mnohem nebezpečnější a docela by mě zajímalo, jak by potom politici reagovali, zejména beru-li v úvahu, že peníze ušetřené za boj proti tomuto druhu "kriminality" by se daly převést třeba do školství, zdravotnictví, či obecně kamkoli, kde by byly užitečnější. Legální prodej by se samozřejmě dal zdanit, takže nových peněz by bylo ještě výrazně více.

*Na tomto místě mě napadlo, že nikotin také ovlivňuje cévní systém a proto by bylo určitě užitečné studovat účinky kouření marihuany odděleně, nebo do výzkumu alespoň zahrnout i skupinu kuřáků tabáku, okamžitě jsem si ovšem představil, kolik kuřáků se spotřebou 350 cigaret týdně by asi vydrželo měsíc nekouřit...
:-))

Odpovědět


Ještě jsou tam rezervy...

Dramenbejs,2005-02-21 15:16:54

...hehehe... Když spočítáme, že joint se dá ubalit a vyhulit za 6 minut, přičemž již po 3 minutách lze balit dalšího (multitásking), tak je tam rezerva zhruba na 300 jointů denně. To bychom se spráskali, mňjo.
Kdo nám ale půjčí plíce? Vyhulit 60 cigár denně zvládal i můj děda, ale kdyby hulil místo Clayek trávu, tak bych to zřejmě poznal tak, že bych po něm zdědil teflonové plíce.
Potkal jsem ale děvu, která mi krom své přezdívky "Bourák" sdělila i svůj rekord, a to 40g holandského hulení za víkend ve třech lidech. To je k neuvěření i pro velmi silné kuřáky. Nevím ovšem, jak jsou na tom Jamaiští rastové, ale 50 jointů denně - to udělal jen jeden člověk kterého znám - kvůli sázce.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz