Betatest sítě Starlink porazil většinu internetových připojení v USA  
Konstelace Starlink už má na orbitě 895 satelitů. SpaceX spustili beta testování této sítě pod názvem „Better Than Nothing Beta“. Jeden uživatel z Montany dosáhl přenosové rychlosti 174 Mbps a podobné zprávy přicházejí i z dalších míst. Těšíte se na planetární internet?
Anténa pro síť Starlink. Kredit: SpaceX.
Anténa pro síť Starlink. Kredit: SpaceX.

Společnost SpaceX v posledních letech buduje mohutnou konstelaci malých satelitů Starlink, které by měly zajistit satelitní internetové připojení pro celý svět. Od 22. února 2018 do zatím posledního startu programu Starlink, k němuž došlo 24. října 2020, sestavili konstelaci 895 satelitů o váze 260 kilogramů (verze 1.0). Astronomy tento program dohání k zuřivosti, uživatelům internetu by měl přinést všudypřítomné připojení, především v odlehlých oblastech s jinak slabým signálem.

 

Momentálně probíhá testování beta provozu Starlinku. A daří se nad očekávání dobře. SpaceX nazvali tento test svým ikonickým slangem „Better Than Nothing Beta“ a předem oznámili, že testeři mohou očekávat tak středně dobré připojení. V konkrétních číslech to odhadovali na přenosovou rychlost 50 až 150 Mbps.

 

Satelity konstelace Starlink před vypuštěním. Kredit: SpaceX.
Satelity konstelace Starlink před vypuštěním. Kredit: SpaceX.

Testeři přitom hlásí, že v některých případech bylo připojení sítě Starlink ještě rychlejší. Jeden uživatel z venkovské Montany se nechal slyšet, že Starlink navždy změní pravidla hry. On sám doložil, že při testování dosáhl přenosové rychlosti downloadu 174 Mbps. Další beta tester ze Seattlu byl jen o něco málo pomalejší. Jeho přenosová rychlost ale i tak předčila 95 procent internetových připojení v USA.

 

Starlink, logo.
Starlink, logo.

Účast v beta testech sítě Starlink není zadarmo. Zájemce si musel pořídit router Starlink a další vybavení v hodnotě 499 dolarů, k němuž je pak nutné platit 99 dolarů měsíčně za používání sítě. Na provozu sítě Starlink je znát, že konstelace není ještě hotová. V současné době dochází po několika minutách k výpadkům v délce pár sekund, což SpaceX očekávali. Výpadky by měly časem mizet, až bude na orbitě ještě více satelitů Starlink.

 

SpaceX odhadují, že budování konstelace Starlink potrvá 10 let, a že bude stát zhruba 10 miliard dolarů. Americká federální komise Federal Communications Commission již SpaceX povolila umístit na oběžnou dráhu 12 tisíc satelitů Starlink. Celkem by jich tam SpaceX chtěli mít 42 tisíc. Zatím to vypadá, že Starlink by opravdu mohl změnit pravidla hry.

 

Video: Why SpaceX is Making Starlink

 

Literatura

Futurism 2. 11. 2020.

Datum: 03.11.2020
Tisk článku

Související články:

SpaceX začne stavět satelity     Autor: Dušan Majer (16.01.2015)
Česko se vrací do vesmíru: Indická raketa vynesla nanosatelit VZLUSat-1     Autor: Stanislav Mihulka (23.06.2017)
Americké vesmírné síly pořizují GPS satelity odolné vůči rušení     Autor: Stanislav Mihulka (16.02.2018)
Družice s českou účastí poletí do vesmíru     Autor: Vladimír Wagner (03.07.2019)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz