Jména pro nové Saturnovy měsíce  
Saturn už má 37 měsíců. Otázkou je, co je měsíc a co již je "částečka prstence".

Sonda Cassini objevila u Saturnu 6 nových měsíců. Celkem má nyní Saturn 37 měsíců. Dva vloni objevené mezi oběžnými dráhami měsíců Mimas a Enceladus byly pojmenovány Methone a Pallene. V řecké mytologii byly Methone a Pallene dvě ze 7 krásných dcer obra Alkyonea.

Nový měsíc, objevený sondou Cassini jako pátý, byl pojmenován Polydeuces (v řecké mytologii dvojče Castora, syn Dia a Leda). Polydeuces obíhá v jednom z "Lagrangeových bodů" a v gravitační rovnováze ho udržuje jeden z mnoha větších Saturnových měsíců Dione. Polydeuces se nachází na oběžné dráze 60° za měsícem Dione. Dione vede i další, malinký měsíc Helene a měsíc Tethys řídí malinké měsíčky Telesto a Calypso.
Další 3 měsíce objevené sondou Cassini mají zatím předběžná označení S/2004 S3, S/2004 S4 a S/2004 S6. Sonda Cassini nepřestává pečlivě prohlížet Saturnovy prstence a okolí planety a snaží se „ulovit“  další malinké měsíce a rozšířit Saturnovu rodinu. Vědci se domnívají, že mezery v systému saturnových prstenců způsobily měsíčky, které obíhají uvnitř prstenců a své okolí dokonale „vyklidily“.  Ale tyto měsíce jsou extrémně malé, jejich průměry jsou mnohem menší než 5 kilometrů. S tím souvisí i otázka jak definovat měsíc, kde „měsíc“ končí a začíná „částečka prstence“. Nová měření hustot malých měsíců Pan a Atlas ukazují, že tato tělesa jsou pravděpodobně jen volně sebrané hromady pevných částeček, dokonce by se mohlo jednat jen o dočasné seskupení částeček prstence a kdykoliv by mohlo dojít k rozpadnutí a zaplnění mezery v prstenci.

Pramen: Planetary news



Měsíce Marsu Methone a Pallene dostaly svá jména podle krásných dcer giganta Alkyonea. Giganti, byli  obludní obři, synové bohyně Gáie, zrození z kapek krve boha nebe Úrana. Byli potomky starších bohů. Než byli bohové olympští, vynikali nesmírnou silou, a proto neuznávali vládu olympského boha Dia. Uposlechli svou matku Zemi, když je podněcovala ke vzpouře proti olympským bohům. Protože tito obři byli vlivem kouzelné rostliny nezranitelní, Olympanů se nebáli a připravili jim krušné chvíle. Zeus povolal na pomoc Héraklea. Giganti se nevzdali, i když jejich osud byl zpečetěn. Jako první zahynul nejsilnější z nich Alkyoneus. Nakonec Zeus se svými pomocníky Giganty přemohl a Héraklés je pobil. Boj Gigantů s bohy (gigantomachie) byl zachycen na Diově oltáři v Pergamu, který byl ve starověku pokládán za jeden z divů světa.

Pergamon

Pergamský oltář

Datum: 02.03.2005 01:01
Tisk článku

Související články:

Saturnův prstenec tvoří srážející se shluky     Autor: Miroslava Hromadová (25.05.2007)



Diskuze:

Měsíce Marsu Methone a Pallene

Martin Adamat,2013-05-06 16:59:09

IAU by sa asi divila.
Jedná sa totiž o mesiace Saturna a nie Marsu.

;)

Odpovědět

Počty měsíců u planet

Mirka,2005-11-28 07:50:02

K 27. listopadu 2005 se uvádí u planet následující počet měsíců:
Merkur (0), Venuše(0), Země (1), Mars (2), Jupiter (63), Saturn (47), Uran (27), Neptun (13), Pluto (3)

Odpovědět

Jaký to má význam?

Tichovský Petr,2005-03-03 14:37:53

Já vím, že člověk je tvoj zvídaví a proto bádá,ale jaký má pro lidstvo význam,jestli bude mít saturt o měsíc víc nebo míň?Mě to přijde celkem nevýznamný.Ale lidi strkají nosy do všeho tak proč ne do saturnu.Co se týče mě,tak bych pojmenoval měsíc podle svatého Václava,rozhodně je známější než nějaký Methone a Pallene.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz