Kde vzali hadi jedy?  

Původ hadích toxinů byl vystopován na překvapivá místa v těle – do oka, mozku nebo do varlat.

 

Zvětšit obrázek
Australský tajpan je nejjedovatějším hadem světa.

Jedové váčky hadů „jedáků“ jsou přeměněnými slinnými žlázami. Proto se zdálo jen a jen logické, že hadí toxiny vznikly z bílkovin vylučovaných do slin. Ale chyba lávky. Australský biolog Bryan Grieg Fry si vzal hadí jedy na paškál a prozkoumal 24 toxinů náležejících hadům z nadčeledi Colubroidea. K téhle chásce patří kobry, zmije a četní zástupci australských „jedáků“. Zjistil přitom, že původně měly tyto bílkovinné molekuly v těle hadů úplně jiné úlohy. A rejstřík jejich původních rolí byl překvapivě široký.


U jednadvaceti toxinů vypátral Fry původ v mozku, očích, plicích, srdci, játrech, svalech, vaječnících a varlatech. Jen dva toxiny byly původně skutečně vylučovány ve slinách. Je zajímavé, že jsou to jedy nápadně podobné jedům ještěrek, jako je korovec mexický nebo jeho příbuzný korovec podezřelý. Jeden z toxinů označovaný jako waglerin se nepodobá žádnému známého proteinu a jeho původ tak zůstává záhadou.

 

Zvětšit obrázek
Jedy, které mají původ ve slinných žlázách, sdílejí hadi s americkými korovci.


Řada toxinů má tedy v těle hadů své „polotovary“ a mnohé bílkoviny využité později v´roli toxinů se nacházejí i v těle nejedovatých hadů. Například teraristy tak oblíbené americké druhy užovek mají v těle stejné jedy jako kobry nebo smrtonoš zmijí – jen jim (naštěstí) chybí jedové zuby, které by jim dovolily jedy využít.


Australští hadi patří k těm nejjedovatějším. Například tajpan je 50krát jedovatější než kobra.  Za velkou silou jedů australských hadů se skrývá událost stará 15 až 20 milionů let. Tehdy se dostali do Austrálie předci dnešních hadů a zařadili do svého toxického rejstříku velmi účinný enzym označovaný jako faktor Xa. Ti nejjedovatější z hadů, jako je například tajpan, si navíc „ochočili“ molekulu faktoru V, který uvádí faktor Xa do stavu plné „bojové pohotovosti“. Hadí přistěhovalci nenarazili na nejmenším kontinentu na žádnou konkurenci a nabídnutý prostor  využili k obrovskému rozmachu. Museli se ale vypořádat s novým jídelníčkem. Jako kořist se jim nabízeli vačnatci, s kterými do té doby neměli velkou zkušenost. I to vedlo ke zvýšení výkonnosti jejich jedů.

Pramen: Genome Ressearch

Datum: 04.03.2005 04:41
Tisk článku


Diskuze:

Tajpan

Lenka,2007-08-25 08:28:54

Tajpan je nejjedovatější had světa. Když usmrcuje svou obět, př. člověk, je jediným hadem, který si kořist honí. Chci Vás požádat o blížší informace o tomle hadovi, na internetu sem toho moc nenašla..:(

Odpovědět

Ještěrky?

ondrej,2005-03-09 08:36:51

Nechci rýpat - vážně ne, ale větička "nápadně podobné jedům ještěrek, jako je korovec mexický nebo jeho příbuzný korovec podezřelý." mi zrovna moc nesedla.
Pod "ještěrkou" si představím něco z čeledi "Lacertidae" - t.j. ještěrkovití, korovce považuji za "ještěra" - t.j. Squamata - podřád Sauria - ještěři (čeleď Helodermatidae - korovcovití). Pokud mohu, přimlouval bych se tedy za záměnu "ještěrek" na "ještěrů".

Odpovědět

pozoruhone jedy

Martin,2005-03-04 19:56:56

ne na darmo se asi vypravio hadech spojovany jsou z ruznymi mistickymi cinostmi ba i v historii se shledavame s jejich vypodovnovanim lekari si take jednoho hada oblibyli ac nevim o jaky druh se jedna.Had od pradavna v lidech vzbuzoval strach obavy jeho klidne telo v ten pravi momet vystrelujici jed ze sveho vymrsteneho tela. Take ho v histori spojovali s nesmrtelnosti had poziraji ci svuj ocas.Nic mene o hadech se toho jeste moc nevi o jedech uz vubec ne myslim si ze tyto zvireci produkty jsou mnohem viznamejsi nez se nam zda nejedna se pouze o hady ale zrovna ti jsou uzasny proc by meli vsechny historicke postrehy v sobe jen kdyz jedna baba povidala rikam to uprime ale hadi lidi jeste nauci jak se dozit stejne jako oni

Odpovědět

Objev

Dane,2005-03-04 15:19:50

Což jestli mají právě hadi v saku původ svého jedu ve varlatech? Třeba by stačil dobře mířený úder právě do tohoto orgánu a bude po jedu.

Odpovědět


hadi v saku

jarda petr,2005-03-05 06:35:16

Podle posledních dosud nepublikovaných výsledků jsou i hadi v saku z hlediska toxinů velmi různorodí. Někteří mají skutečně jed tam, kde naznačujete. Byly ale pozorovány exempláře, které mají jed na mozku - přesněji řečeno, oni mají v hlavě jenom ten jed a mozek už se jim tam ani nevejde. Byly popsány velmi nebezpečné expempláře, které jsou s to jed plivat podobně jako kobra černokrká. Takže bacha, na to, kam toho svého hada v saku praštíte. Mohli byste fatálně minout a to pak končí legrace. Antisérum proti toxinům hadů v saku stále ještě nebylo vyvinuto a mnozí odborníci vidí významnější progres v této oblasti jako krajně nepravděpodobný.

Odpovědět

ghfmffjcv

miro,2005-03-04 12:36:50

velmi bysom chcel mikroskop ak vam dam adresu poslete mi ho ?

Odpovědět


tak to jsme na tom stejně

jarda petr,2005-03-04 15:01:39

Tak to jsme na tom stejně. Já bych chtěl mít taky doma mikroskop. Nejraději konfokální. Asi nám nezbude nic jiného, než dát naše adresy Ježíškovi. Nadělování je jeho rezort. Jen si nejsem jistý, že je to jeho sortiment. Nejspíš nám místo mikroskopu zase nadělí ponožky a knížku.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz