Dávný Izrael před 10 tisíci let zasáhla gigantická tsunami  
Na severním pobřeží Izraele se nacházejí prehistorické mořské sedimenty až 3,5 kilometrů od tehdejšího pobřeží. Asi před 9 600 lety se tam přivalila megavlna, která na pobřeží mohla vyrůst do výšky 16 až 40 metrů. Jak se zdá, východní Středomoří rozhodně není nudným místem k životu.
Vrtání vzorků sedimentů na izraelské pláži u Tel Doru. Kredit: T. E. Levy.
Vrtání vzorků sedimentů na izraelské pláži u Tel Doru. Kredit: T. E. Levy.

Oblast východního Středomoří je přímo tragicky náchylná na zemětřesení a podmořské sesuvy půdy, při nichž dochází k tsunami. Geologové mají důkazy, že tam dojde k menší tsunami tak jednou za desetiletí. Také zjistili, že během posledních dvou tisíciletí se východním Středomořím prožene jedna větší tsunami za zhruba 160 let. Stopy po takové vlně se obvykle nacházejí do vzdálenosti asi tak 300 metrů od pobřeží.

 

Gilad Shtienberg. Kredit: G. Shtienberg.
Gilad Shtienberg. Kredit: G. Shtienberg.

Gilad Shtienberg z americké University of California San Diego a jeho spolupracovníci studovali vzorky sedimentů, které získali na lokalitě Tel Dor v Izraeli, jižně od města Haifa. Zjistili, že se tam odehrála dramatická katastrofa, v době před 9 910 až 9 290 lety, tedy v období neolitu. Objevili mořské sedimenty s pískem a mušlemi, ve vzdálenosti 1,5 až 3,5 kilometrů od tehdejšího pobřeží, které tem byly připlaveny gigantickou vlnou. Musela to být mamutí neolitická tsunami, jejíž výšku na pobřeží badatelé odhadují na 16 až 40 metrů.

 

Dávný Izrael byl v té době nepochybně hustě osídlený. Gigantická tsunami musela smést řadu pobřežních vesnic takovým způsobem, že jsme po nich nenalezli ani stopu. Vesnice, co byly výše položené či dále od pobřeží musely utrpět také, například znehodnocením zemědělské půdy. Zároveň ale víme, že už asi před 8 tisíci lety, tj. zhruba za tisíc let a nějaké to století po této tsunami, byla zasažená oblast opět hustě osídlená lidmi.

 

Lokalita Tel Dor na pobřeží severního Izraele. Kredit: Digital Media Center of the University of Haifa.
Lokalita Tel Dor na pobřeží severního Izraele. Kredit: Digital Media Center of the University of Haifa.

Shtienberg si podle svých slov nikdy ani nepomyslel, že v Izraeli najdou doklady prehistorické megatsunami. Když ale na univerzitě v San Diegu začali analyzovat vyvrtaná sedimentová jádra, tak bylo jasné, že vyhráli jackpot. V suché neolitické krajině se před nimi najednou objevil mořský písek plný mušlí.

 

Stalaktity v jeskyni v nedalekém pohoří Karmel obsahují doklady o velmi silném zemětřesení, které se odehrálo někdy před 10 tisíci let. Mapování mořského dna u pobřeží Izraele zase odhalilo, že tam došlo k minimálně dvěma masivním sesuvům půdy, které by mohly být původcem dotyčné tsunami. Jen je u nich problém s datováním. Minimálně jeden z nich by prý ale mohl pocházet z inkriminovaného období.

 

Při objevení takové záplavy ihned vytane na mysli příběh o biblické potopě Světa. Komentátoři romanticky spekulují, že by si lidé mohli takovou událost pamatovat tisíce let, což je pochopitelně spíše úsměvné. Zásadní ale je, že biblická potopa světa byla nejspíše vykradená z mezopotámských mýtů. Pokud byla nějaká záplava její inspirací, tak k ní podle všeho nedošlo v Izraeli.

 

Video: Middle East Neolithic Tsunami

 

Literatura

Phys.org 23. 12. 2020.

PLoS ONE 23. 12. 2020.

Datum: 30.12.2020
Tisk článku

Související články:

Dávný sesuv kráteru kapverdské sopky rozpoutal děsivé megatsunami     Autor: Stanislav Mihulka (04.10.2015)
Zdevastovala povrch Marsu 50 metrová vlna tsunami?     Autor: Stanislav Mihulka (21.05.2016)
Jestli se Etna zřítí do moře, tak rozpoutá zničující vlny tsunami     Autor: Stanislav Mihulka (12.10.2018)



Diskuze:

austrálci

Jaroslav Fisnar,2021-01-08 12:07:48

mají mýty (údajně) popisující dobu před 40k lety. Tóra se předávala ústně tisíce let. Soudit lidstvo podle pitomečků se smartphony, co si bez googlu nevzpomenou kde bydlí, je zpozdilé.

Odpovědět

Mytologická potopa

Tomáš Novák,2020-12-31 12:29:21

Teoreticky se vzpomínky na takovou událost mohly uchovat po mnoho století nebo dokonce několik tisíciletí. Příkladem jsou také mýty indiánských populací o setkávání s posledními "hromoptáky" (teratorny nebo forusracidy), kteří vyhynuli na konci poslední doby ledové...

Odpovědět

tsunami a Atlantida

Florian Stanislav,2020-12-30 20:03:00

Článek :"Zjistili, že se tam odehrála dramatická katastrofa, v době před 9 910 až 9 290 lety, tedy v období neolitu. "
9 600 let ale př.n.l. se uvádí zkáza Atlantidy podle spisu Platóna, ale chybí k tomu geologický podklad tsunami z té doby.

Odpovědět


Re: tsunami a Atlantida

Karel Malý 2,2020-12-31 16:47:05

S mýtem o Atlantidě to podle mě nijak nesouvisí. Navíc, datace ve spisu říká 9000 před Solonem, tedy cca před 11600 lety. Podle mě, pokud to má mít legenda nějaký reálný základ, tak se to odehrálo v mnohem současnější době. Také popis údajné zkázy ostrova neodpovídá tsunami, ostatně ani výbuchu vulkánu, nesouhlasí ani lokalita.

Pokud jde o potopu světa, tsunami popsaná v této studii, vzhledem ke kontextu východního Středomoří, Blízkého východu, se odehrála na nepatrně malém území, katastrofa proběhla velmi rychle a velmi dávno. Východní pobřeží zažilo mnoho přívalových vln a zemětřesení, v oblasti byla velká fluktuace lidí, národů, kultur, různých příběhů, v tom vzpomínka na takovou událost myslím rychle zanikne. Izraelité převzali mýtus asi během doby tzv. babylonského zajetí, původ má ve starších sumerských mýtech, které pronikly ostatně i do dalších okolních kultur. Bývá často vysvětlována záplavou Černomořského pobřeží, odpovídá ale popisem spíš záplavám z monzunových dešťů (v sumerské verzi prší jen týden a na rákosovou loď bere jen majetek a domácí zvířectvo, zaplavená krajina se mění v bahnitý močál až nakonec voda opadne; mám pocit, že to není líčeno jako celosvětově fatální událost; odehrát se to ani nemuselo v Mezopotámii, ale mohl to být import od obchodníků, nějaký zážitek z pobytu v údolí Indu, nebo poblíž Gudžaratu, kdo ví).

Odpovědět


Re: Re: tsunami a Atlantida

Florian Stanislav,2020-12-31 19:49:23

Všechny údaje o Atlantidě jsou s něčím jiným o Atlantidě ve sporu. S geologií a paleontologií nejčastěji. Tak jak se sluší u záhad.
Podle Platóna se potopila již 9000 let před dobou, kdy žil Solón (tj. 9600 př. n. l.), za Herkulovými sloupy...
Solón ( asi 638 – 559 př. n. l.)

Odpovědět


Re: Re: Re: tsunami a Atlantida

Karel Malý 2,2020-12-31 23:24:07

Jo, psal jsem že zmíněná datace vychází na dobu před 11600 lety... :D

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz