Kanada vybuduje výkonnou hydroelektrárnu na výrobu vodíku  
Hydro-Québec a ThyssenKrup postaví zařízení s výkonem 88 MW, které ročně vyrobí 11 tisíc tun vodíku a 88 tisíc tun kyslíku. Vodík i kyslík poslouží k výrobě biopaliva z nerecyklovatelného odpadu. Do budoucna Kanada počítá s tím, že bude vodík vyrobený díky hydroelektrárnám vyvážet.
Three Sisters HP. Kanada je rájem vodních elektráren. Kredit: Ingo Schwarze / Wikimedia Commons.
Three Sisters HP. Kanada je rájem vodních elektráren. Kredit: Ingo Schwarze / Wikimedia Commons.

Vodíková energetika nabírá na obrátkách. Německá společnost ThyssenKrupp získala kontrakt na vybudování a provoz rozsáhlého zařízení na hydro-elektrolytickou výrobu vodíku v kanadském Québecu. Zařízení bude využívat jeden z nejvýkonnějších elektrolyzérů na světě k výrobě 11 tisíc tun „zeleného“ vodíku ročně.

 

V Kanadě věří na vodík. Kredit: Hydro-Québec.
V Kanadě věří na vodík. Kredit: Hydro-Québec.

Krajina v Kanadě má na mnoha místech horský ráz, což představuje skvělou příležitost pro využívání produkce elektřiny z vody. A Kanada na tom usilovně pracuje. V současné době vyrábějí více než 60 procent celkové produkce elektřiny ve vodních elektrárnách. Jejich celkový výkon je asi 82 GW, což řadí Kanadu, rozlehlou, ale řídce osídlenou zemi, na čtvrté místo na světě v absolutní produkci elektřiny ve vodních elektrárnách, hned za USA, Brazílii a Čínu.

 

Zařízení pro elektrolýzu vody. Kredit: ThyssenKrupp.
Zařízení pro elektrolýzu vody. Kredit: ThyssenKrupp.

Teď, jak se zdá, v Kanadě zaměřili pozornost na výrobu vodíku, právě s pomocí elektřiny z vodních elektráren. Kanadská státní společnost Hydro-Québec, což je největší producent elektřiny v zemi, ve spolupráci se společností ThyssenKrupp, vybuduje zmíněné zařízení na hydro-elektrolytickou výrobu vodíku z vody ve Varennes, což je předměstí Montrealu, jehož centrum je vzdálené asi 24 kilometrů. Díky 88 MW energie získané z tekoucí vody ročně vyrobí 11 tisíc tun vodíku, plus 88 tisíc tun kyslíku.

 

Produkce tohoto zařízení bude přinejmenším zpočátku použita v nedaleké továrně na výrobu biopaliva z nerecyklovatelného odpadu, který díky tomu neskončí na skládce. Kanada ovšem počítá s tím, že v budoucnu nasměruje svůj značný potenciál hydroelektráren na produkci vodíku i pro export. Kolem kanadských hydroelektráren by se tedy měla rozvíjet vodíková energetika, která bude zahrnovat palivové články pro vozidla i letouny i výrobu uhlíkově neutrálních paliv pro další využití. Společnost Hydro-Québec také plánuje, že bude využívat „zelený“ vodík, jako médium pro uskladnění energie, i když zatím není jasné, jak praktické by to bylo. Zařízení pro hydro-elektrolýzu vodíku ve Varennes by mělo být spuštěno v roce 2023.

 

Video: Thyssenkrupp Will Install 88 Megawatt Water Electrolysis Plant For Hydro-Québec

 

Literatura

New Atlas 20. 1. 2021.

Datum: 24.01.2021
Tisk článku

Související články:

Průlomová technologie těží vodík z ropných polí a ropných písků     Autor: Stanislav Mihulka (24.08.2019)
Věčný zdroj čistého vodíku: odpadní voda s exkrementy     Autor: Stanislav Mihulka (16.09.2020)
Malé modulární reaktory slibují ekonomickou produkci vodíku     Autor: Stanislav Mihulka (16.12.2020)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz