Izraelští Aleph Farms udělali první 3D tištěný ribeye steak  
Laboratorní steaky jsou za dveřmi. Bioinženýři Aleph Farms a Technionu 3D biotiskem s kravími buňkami vyrábějí vysoce ceněné rib eye steaky, které jsou skoro jako živé, pokud jde o jejich konzistenci i chuť. Teď už jenom stačí zařídit potřebná povolení a do kuchyní mohou vtrhnou biotištěná masa.

Skoro jako živý: 3D biotištěný rib eye steak. Kredit: Aleph Farms/Technion — Israel Institue of Technology.
Skoro jako živý: 3D biotištěný rib eye steak. Kredit: Aleph Farms/Technion — Israel Institue of Technology.
Technologie výroby masa bez chovů zvířat postupuje vpřed mílovými kroky. S novým podivuhodným úspěchem přišel izraelský startup Aleph Farms, který spolupracuje s fakultou biomedicínského inženýrství institutu Technion – Israel Institute of Technology. Jako první na světě vyrobili vysoce ceněný rib eye steak, který neprošel jatkami.

 

Rib eye steak pochází z vysokého roštěnce, tedy přední části hřbetu hovězího. Typické je pro něj „tukové oko“, které mu dalo jméno. Jde o jednu z nejlepších porcí hovězího masa vůbec a samotný rib eye steak bývá označován jako král mezi steaky.

Shulamit Levenberg uprostřed. Kredit: Nitzan Zohar: Office of the Spokesperson, Technion – Israel Institue of Technology.
Shulamit Levenberg uprostřed. Kredit: Nitzan Zohar: Office of the Spokesperson, Technion – Israel Institue of Technology.

Společnost Aleph Farms použila technologii 3D biotisku, společně se základními stavebními kameny masa, tedy se skutečnými kravími buňkami svalů. V současné době jsou Aleph Farms schopní vyrobit prakticky jakýkoliv typ steaku a do budoucna by své portfolio rádi rozšířili dalšími kvalitními výrobky z masa.

 

3D biotisk v tomto případě pracuje s živými buňkami, které se po vytištění dále dělí, rostou a navzájem interagují, přičemž vytvoří „tkáň“, jejíž vlastnosti se blíží přírodnímu ribeye steaku. Systém podobný cévnímu systému z přírodních tkání přitom zajišťuje rozvod živin mezi buňkami, což výslednému steaku dává podobu blízkou jeho přírodnímu protějšku.

Aleph Farms, logo
Aleph Farms, logo

Jak poeticky uvádí šéf Aleph Farms Didier Toubia, jejich průlomový 3D rib eye steak představuje umělecké vyjádření vědeckých zkušeností jejich týmu. Jejich snahou bylo vyhovět chutím zákazníků, kteří vyhledávají mohutnější a tučnější kusy masa. Výzkum a vývoj 3D rib eye steaku je ale zároveň součástí úsilí o posun globálního systému produkce jídla k více udržitelným technologiím.

 

Spoluzakladatelka a vrchní vědecká poradkyně Aleph Farms a bývala děkanka fakulty biomedicínského inženýrství Technionu Shulamit Levenberg je považovaná za globálního lídra v aplikovaném tkáňovém inženýrství, takže lze věřit kvalitám jejich 3D rib eye steaku. Teď ještě zbývá dotáhnout cestu laboratorního masa k zákazníkům. V posledních letech jsme v tomto odvětví svědky dramatického pokroku, ale jediným místem, kde lze prodávat laboratorní maso zákazníkům, je v tuto chvíli Singapur.

 

Video: Aleph Farms to experiment with 3D Bioprinting Solutions in producing slaughter-free meat in space

 

Literatura

Aleph Farms 9. 2. 2021.

Datum: 16.02.2021
Tisk článku

Související články:

Jedli byste lidské maso, vypěstované v laboratoři?     Autor: Stanislav Mihulka (19.03.2018)
Ekologické Supermaso připravené buněčným zemědělstvím     Autor: Josef Pazdera (22.12.2019)
Řetězec fastfoodů KFC vyvíjí 3D tištěné kuřecí nugety     Autor: Stanislav Mihulka (22.07.2020)



Diskuze:



Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace