Teleskop horizontu událostí odhalil magnetická pole supermasivního monstra  
Příběh slavného snímku supermasivní černé díry galaxie M87 stále pokračuje. Tým virtuálního Teleskopu horizontu událostí získal novou verzi tohoto snímku, tentokrát v polarizovaném světle. Tento snímek přitom umožňuje analyzovat mohutná magnetická pole v bezprostřední blízkosti supermasivní černé díry.
Supermasivní černá díra galaxie M87 v polarizovaném světle, se zřetelnými siločárami magnetického pole. Kredit: EHT Collaboration.
Supermasivní černá díra galaxie M87 v polarizovaném světle, se zřetelnými siločárami magnetického pole. Kredit: EHT Collaboration.

Když početný tým projektu Event Horizon Telescope v roce 2019 zveřejnil unikátní snímek supermasivní černé díry galaxie M87, tak nám poprvé nabídl detailnější pohled na nezměrné gravitační monstrum. Jak teď ukazuje, nebylo to zdaleka vše. Vědci dál analyzují nesmírně obtížně získaná data a destilují z nich pozoruhodné informace.

 

Snímky srdce galaxie M87 v polarizovaném světle, z různých teleskopů. Kredit: EHT Collaboration; ALMA (ESO/NAOJ/NRAO), Goddi et al.; NASA, ESA and the Hubble Heritage Team (STScI/AURA); VLBA (NRAO), Kravchenko et al.; J. C. Algaba, I. Martí-Vidal
Snímky srdce galaxie M87 v polarizovaném světle, z různých teleskopů. Kredit: EHT Collaboration; ALMA (ESO/NAOJ/NRAO), Goddi et al.; NASA, ESA and the Hubble Heritage Team (STScI/AURA); VLBA (NRAO), Kravchenko et al.; J. C. Algaba, I. Martí-Vidal

Teď zveřejnili nový pohled na zmíněnou supermasivní černou díru, která monstrum ukazuje v polarizovaném světle. Je to poprvé, kdy astronomové dokázali změřit polarizaci záření v takové blízkosti černé díry. Polarizované záření je přitom cenným vodítkem k magnetickým polím černé díry. Nová pozorování jsou podle odborníků zásadní pro vysvětlení toho, jak galaxie M87, která je od nás vzdálená asi 55 milionů světelných let, vystřeluje ze svého galaktického jádra monumentální výtrysky, jimiž je proslulá.

 

Podle Moniky Mościbrodzky z nizozemské Radboud University je zmíněný nový pohled na supermasivní černou díru galaxie M887 v polarizovaném světle zásadním kouskem skládačky, který nám, doufejme, umožní pochopit chování mohutných magnetických polí v těsné blízkosti supermasivní černé díry. Iván Martí-Vidal ze španělské University of Valencia upozorňuje, že získat snímek dotyčné černé díry v polarizovaném světle bylo velmi náročné a zahrnovalo to celé roky úsilí.

 

Jak asi vypadá zblízka? Kredit: ESO/M. Kornmesser.
Jak asi vypadá zblízka? Kredit: ESO/M. Kornmesser.

Když světelné záření projde oblastí vesmíru, kde působí horko a silné magnetické pole, tak se stane polarizovaným. Jako kdyby to byly ohromné sluneční brýle. Díky tomu mohou astronomové výzkumem polarizovaného záření zmapovat siločáry magnetického pole, v tomto případě u černé díry.

 

Galaxie M87 je mezi astronomy pověstná svými oslnivými výtrysky hmoty a energie, které chrlí ze svého galaktického jádra do vzdáleností minimálně 5 tisíc světelných let. Je to úchvatné nebeské show. Přitom stále vlastně nerozumíme tomu, jak takové výtrysky vznikají ani jak padá hmota do chřtánu černé díry. Vědci přitom podezřívají magnetická pole v okolí černé díry a spolu s nimi silně magnetizovaný plyn, že na tom mají klíčový podíl.

 

Snímky jako je tento nám mohou v tomto směru mnohé prozradit. Jak potvrzuje Jason Dexter z americké University of Colorado Boulder, zmíněná pozorování supermasivní černé díry galaxie M87 naznačují, že tam jsou natolik silná magnetická pole, že části plynu zabrání pádu do černé díry a přispějí k jeho odpálení pryč v podobě výtrysku.

 

Video: ESOcast 235 Light: Astronomers Image Magnetic Fields at Black Hole's Edge

 

Literatura

ESO 24. 23. 2021.

Astrophysical Journal Letters 910: L12.

Datum: 25.03.2021
Tisk článku

Související články:

Teleskop Horizontu událostí odhalil magnetická pole supermasivní černé díry     Autor: Stanislav Mihulka (07.12.2015)
Blíží se bouře: Astrofyzici ohlašují průlomovou konferenci k černým děrám     Autor: Stanislav Mihulka (03.04.2019)
První snímek černé díry: Jaké zásadní otázky nezodpověděl?     Autor: Stanislav Mihulka (11.04.2019)



Diskuze:

Jsem rád ač jsem laik že jsem měl opět

Karel Ralský,2021-03-25 13:23:18

pravdu, kdy jsem pád před horizontem událostí popsal jak bude vypadat snímek "černé díry(prstenec)" i ve svých předchozích příspěvcích, kdy jsem napsal o spirále a více prstencích v černé díře je to samozřejmě na naší straně času.
A je to pouze méně hustý a obrácený odraz toho, co je mnohem blíž singularity
(jak napsal Hawking černé díry neexistují)
je to pouze přenos energie, přerušovaný informací z naší strany vesmíru, do jiného téměř plochého časoprostoru a tyto fluktulace( kvantové informace) se přenášejí do pádu a vytvářejí struktury podobné našim(včetně hmoty), ale v jiném čase a téměř plochém prostoru.
Jednotlivé vlákna tvoří paralelní chod
(viz mé přirovnání k paralelnímu chodu počítačů v dřívějších příspěvcích)
mnohem blíže pádu do horizontu
(na obrázku vidíme pouze zvětšeninu v našem čase)
která vytváří gravitaci i "temnou hmotu(pouze gravitaci)", která jde proti času pasivně
(v čase se mění se v energii),
aktivně proti času jde živá hmota a možná je "živý" náš vesmír(prostoro čas)
(po mnoha průchodech před horizontem vytvořila kvantovou informaci s tabulkou odolávajících prvků).
Tedy i tato vizualizace potvrzuje moji domněnku, že ne "velký třesk", který prosazují většina vědců, ale zrcadlový obraz "velkého třesku" téměř nekonečný pád do singularity pohání a vytváří tento vesmír.

Odpovědět

M87

Jará Šustr,2021-03-25 08:52:22

Oblíbená galaxie Norberta Wernera:
https://www.youtube.com/watch?v=VB5Zziu_nBA&ab_channel=LLionTV

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz