Jak zdomácnělo prase?  
Domestikace prasete neprobíhala importem „produktu“ ale importem „technologie“. První zemědělci si s sebou nepřivedli zdomácnělá prasata, ale znalost jeho zdomácnění. Možná byla domestikace prasete „objevena“ i několikrát nezávisle na sobě.

Mnoho vědců předpokládalo, že domestikace prase měla dvě centra – blízkovýchodní a dálněvýchodní. Nejnovější genetické analýzy současných plemen prasat, jejichž výsledky zveřejnil časopis Science, ale svědčí o existenci mnohem více domestikačních center.
Prase poprvé zdomácnělo před 9000 roků ve východním Turecku a v Číně. Odtud se měli domestikovaní čuníci vydat na pouť, která  je zavedla do všech koutů světa. To byl celkem logický předpoklad, vzhledem k tomu, že se v neolitu zemědělství rozšířilo z domestikačních center do dalekého okolí. Při migracích prvních zemědělců měla putovat s lidmi i zvířata. Svou roli měl sehrát i obchod.

 

Naše prasata nejsou dávní imigranti ale středoevropští starousedlíci.

Teď se zdá, že lidé nechávali svá prasata doma (nebo je snědli cestou)  a v nové domovině si opatřili pašíka zdomácněním místních divočáků. Tak bylo prase domestikováno z místních zdrojů nejen v Číně a Turecku, ale i ve střední Evropě, Itálii, severní Indii a snad i na ostrovech jihovýchodní Asie. Bohužel, tyto domestikace nelze přesněji datovat, takže není jasné, zda jsou výsledkem šíření domestikačního „know how“ nebo zda došlo k „objevu“ domestikace opakovaně a nezávisle na sobě. Jisté je ale například to, že středoevropská plemena prasat nejsou potomky prasat z Blízkého východu.

„Vypadá to, že domestikace není záležitostí jednoho geniálního chlapíka, který se podívá na divokého kance a řekne si: Tebe si ochočím,“ vysvětluje jeden z autorů studie Greger Larson z Oxfordské university. „Vypadá to, že domestikace je celkem nevyhnutný důsledek toho, že se lidé usadí a začnou farmařit.“

Připomeňme si, že podobný fenomén byl pozorován už při studiu domestikace koně. Tam se ale kromě „know how“ z původních center domestikace šířily i geny hřebců. Klisny byly získávány z místní divoké populace.

 

Pramen: Science

Datum: 15.03.2005 10:00
Tisk článku


Diskuze:

ja to necet

Monika,2005-04-22 10:43:01

ja to necet

Odpovědět

Jiná situace u koně

Dwarf,2005-03-15 11:21:49

je nejspíš způsobena tím že koně (hřebce) používali kočovníci při svých cestách jako dopravního prostředku, zatímco u prasete to až na výjimku Marfuši z Mrazíka nebylo běžné.

Odpovědět


Nejstarší zdomácnělé zvíře

Shania Twain,2005-03-15 18:03:02

Někdo tvrdí, že psi (až 16 000 BCE), někdo ovce (okolo 9.000 BCE), což už se zhruba kryje s datováním zdomacnění vepře. Jsou ještě další údaje?

Odpovědět


pes

jarda petr,2005-03-18 09:29:31

Podle některých genetických analýz to vypadá, že by pes mohl zdomácnět před více než 200 000 roky. Musel by ho domestikovat Homo erectus a nikoli Homo sapiens. Ale to je jen jako perlička.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz