Skrývá se uprostřed Mléčné dráhy shluk temné hmoty tvořené darkiny?  
Namísto supermasivní černé díry by v útrobách Mléčné dráhy mohlo dřímat exotičtější monstrum. Možná tam Mléčná dráha má chuchvalec temné hmoty, který tvoří darkina, fermiony o energii 56 keV. Podle tvůrců nové hypotézy tomu nasvědčují analýzy chování objektů na orbitě kolem centrálního objektu Mléčné dráhy.
Hvězda S2 na orbitě centrálního objektu Mléčné dráhy. Kredit: ESO/M. Kornmesser / Wikimedia Commons.
Hvězda S2 na orbitě centrálního objektu Mléčné dráhy. Kredit: ESO/M. Kornmesser / Wikimedia Commons.

Všichni jsme si zvykli na to, že v centru Mléčné dráhy dlí supermasivní černá díra, jejíž hmotnost přesahuje 4 miliony Sluncí. Stal se z ní dobromyslný maskot Galaxie, taková galaktická panda velká, k němuž má mnoho lidí vřelý vztah. Co když se ale v závojích plynu a prachu bouřlivého centra Mléčné dráhy skrývá něco jiného?

 

Astrofyzik Eduar Antonio Becerra-Vergara z italského centra International Center for Relativistic Astrophysics a jeho kolegové přišli s pěkně šťavnatou hypotézou, podle které máme v centru Mléčné dráhy megachuchvalec temné hmoty. Badatelé ve své fascinující studii vycházejí z detailních analýz chování hvězd, které obíhají v extrémních podmínkách kolem dotyčného objektu v samotném středu Galaxie.

 

Výzkum těchto hvězd je už dlouho oblíbenou zábavou astrofyziků. Analýzy oběžné dráhy hvězdy pokřtěné S2 vedly k závěru, že centrálním objektem Mléčné dráhy je supermasivní černá díra. Pak ale přišel výzkum dalšího podobného objektu, G2. Když na své výrazně protáhlé eliptické oběžné dráze prošel periapsidou, tedy bodem největšího přiblížení k centrálnímu objektu, tak udělal podivnou věc. Protáhl se do podoby nudle a pak se zase srazil do své původní podoby.

 

Eduar Antonio Becerra Vergara. Kredit: E. A. Becerra Vergara.
Eduar Antonio Becerra Vergara. Kredit: E. A. Becerra Vergara.

Něco takového nikdo nečekal. Podstata objektu G2 zůstává neznámá a zároveň se kolem něj vrší další potíže. Například se zdá, že na něj působí něco jako aerodynamický odpor. Když se to podle týmu Becerry-Vergary všechno poskládá dohromady, tak z toho vychází, že by v centru Mléčné dráhy tak úplně nemusela být supermasivní černá díra.

 

Objekt G2 bývá někdy považován za oblak plynu. Kredit: ESO/MPE/Marc Schartmann / Wikimedia Commons.
Objekt G2 bývá někdy považován za oblak plynu. Kredit: ESO/MPE/Marc Schartmann / Wikimedia Commons.

Badatelé již loni spočítali, že chování objektů S2 a G2 sedí na jiný model, exotičtější. Podle nich máme v srdci Mléčné dráhy chuchvalec temné hmoty (dark matter core). Měly by ji tvořit fermiony (tedy částice z rodiny kvarků a leptonů) o energii 56 keV. Becerra-Vergara a spol. jim láskyplně přezdívají „darkina“ (anglicky darkinos). Tato darkina by měla být tak lehká, že se centrální chuchvalec (pokud ho opravdu tvoří darkina) jen tak nezhroutí do supermasivní černé díry. K tomu by došlo v případě, že by v centrum Galaxie bylo těchto darkin asi tak stokrát víc.

 

Za současných okolností by tedy darkina v srdci Mléčné dráhy měla fungovat jako obrovský chuchvalec, který obklopuje řídká „mlha“ darkin. Tato mlha by pak mohla působit na objekty obíhající v těsné blízkosti chuchvalce a vyvolávat pozorovaný efekt odporu prostředí. Vědci svou hypotézu dále potvrzují analýzami 17 nejlépe prozkoumaných „S“ hvězd, které obíhají kolem centrálního objektu Mléčné dráhy.

 

Pokud mají badatelé pravdu, tak by kromě poodhalení temné hmoty rovněž přispěli k objasnění úporné záhady supermasivních černých děr. Stále totiž není jasné, kde se vlastně vzaly, především kde se vzaly ve velmi mladém vesmíru, kdy na jejich vznik postupným pojídáním hmoty nebylo dost času. Becerra-Vergara s kolegy navrhují, že by supermasivní černé díry mohly vznikat hroucením chuchvalců temné hmoty, když jejich hmota dosáhne několika miliard Sluncí. Výzkum na tohle téma bude určitě pokračovat dál.

 

Literatura

Science Alert 20. 5. 2021.

arXiv:2105.06301.

Datum: 21.05.2021
Tisk článku

Související články:

Hvězda, která oběhne supermasivní černou díru za 11,5 let     Autor: Stanislav Mihulka (07.10.2012)
Co když jsou v srdcích galaxií červí díry?     Autor: Stanislav Mihulka (05.06.2014)
Elegantní tanec hvězdy S2 kolem supermasivní černé díry potvrdil Einsteina     Autor: Stanislav Mihulka (18.04.2020)



Diskuze:

K tomu elektromagnetismu - jako rozhodující síle ve Vesmíru

Petr V,2021-05-24 13:14:44

Velmi zajímavé přednášky jsou viz níže:

https://youtu.be/qETMbvwBgM4

https://science21.cz/conference/?p=967

https://www.researchgate.net/profile/Vaclav-Vavrycuk

https://www.researchgate.net/profile/Libor-Neumann


Václav Vavryčuk říká, že vesmír pulzuje a teď je ve fázi rozpínání, přičemž do bodu singularity se nedostane.
Libor Neumann tvrdí na základě svého pokusu, že temná hmota+ energie není a jedná se o elektromagnetické vlnění.

Přestali zanedbávat vliv některých částí Fridmanovy rovnice. Je to na nobelovku...

Odpovědět

EHT

Michal Kejík,2021-05-22 19:13:54

Rozsouzení by mohla přinést soustava teleskopů EHT, která přinesla první obraz okolí černé díry v M87. Absence podobného obrazu v centru Galaxie by přinesla body této alternativní teorii.

Odpovědět

Ne ;)

Zicho Trenčiansky,2021-05-22 12:59:09

Furt špekulujú, a pritom si stačí uvedomiť, že sa zaobídeme aj bez temnej hmoty, ak si uvedomíme, že hlavnou hybnou silou vesmíru je elektromagnetizmus.

Mimochodom, už vyšla nejaká štúdia (výsledky simulácie), z ktorej vyplynulo, že temná energia má magnetické vlastnosti.

Celý vedný obor je od Hawkinga mimo. Jeho teória bola veľmi populárna, kým neboli pozorovania. So zlepšujúcimi sa teleskopmi a hĺbkovým snímkovaním vesmíru musia vymýšlať exotickejšie rozšírenia, aby teóriu udržali v platnosti.

Pritom sám Hawking napísal, že pokiaľ musíte príliš komplikovať teóriu, aby obstála v nových pozorovaniach, tak je čas ju zahodiť. Lenže to hovoril o étery. Sám na svoju teóriu to aplikovať nevedel. Keď zistil, že mu niečo nesedí, tak vymyslel teóriu multiverza, aby sa dal vysvetliť štrbinový difrakčný obraz pri vystrelovaní jednotlivých fotónov. Keďže čierne diery nerastú donekonečna, vymyslel ich vyparovanie na horizonte udalostí.

Pritom si stačí uvedomiť, že ide o rotujúce teleso, ktoré vystreľuje hmotu smerom v ose rotácie (tie oblaky hmoty už tiež pozorovali) a gigantickú príťažlivú silu, kvôli ktorej zaviedli superťažkú čiernu dieru, nahradiť za gigantický elektromagnet a hotovo.

Lenže mám pocit, že celý západný svet proste nechápe elektrinu a magnetizmus od doby jej objavenia. Keby neprišiel Tesla, Edison Corporation by ešte pár desaťročí všade ťahal jednosmerný prúd ... Teslov nápad by snáď objavil niekto iný. Aj keď ktovie, korporácie od istej sily sú schopné zlikvidovať konkurečný nápad v zárodku. Ako keď Saudi kúpili ten slovenský benzínový 4-valec, čo sa nezahrieval a mal výkon 500koní. Ten vynálezca sa vyjadril: "Bolo tam toľko núl, že sa nedalo odmietnuť".

Takže tak, jediné čo je temné na temnej hmoty je to, že požiera financie ako (fiktívna) čierna diera.
Ale veď ľudstvo dostane facku, až nás trafí EM vlna galaxie a vychýli nám zemské póli (12000 years cycle, comming to its end soon). Rozmýšlam čo potom bude tvrdiť science mainstream ... že sme sa stretli s prúdom temnej hmoty? Alebo že sme produkovali toľko CO2, až sme si vychýlili zemskú os?

Rozbehnutý vlak, v ktorom sú naložené milliardy dolárov a tisíce kariér sa zastaviť nedá, musí naraziť alebo vykolajiť. Lenže aj potom preživší cestujúci sa budú snažiť ho naložiť späť na koľaje. Myslím že pán Kremlík by vedel rozprávať. Ozaj ešte tu publikuje?

Odpovědět


Re: Ne ;)

Petr V,2021-05-24 13:00:08

Pan Kremlík má rodinu a proti rozeběhnutému vlaku se těžko bojuje, zvláště, když moc má druhá greendealová strana. Církev také vládla po mnoho století a vědu dusila.
Stránky https://www.klimaskeptik.cz/ fungují.
Jak jsem se před rokem bavil s jedním z následovníků paní Ivanky Charvátové z Geofyzikálního ústavu AV, tak v podstatě čekají, až se globálně ochladí vlivem zesílené sopečné činnosti, což se i děje a přesvědčí masy neznalých, že se 30 let mýlí a jsou okrádani přes greendealovou daň.
Navíc se posouvá geomagnetické pole, zastavuje golfský proud, což spolu souvisí, ale nejsem přes to odborník.
Greendealoví oteplováci mají silnou pozici. Tipují, že musí přijít do Evropy zima 1929, aby pochopili, jak funguje globální změna klimatu a že paní Charvátová měla před 40 lety pravdu.
Ona totiž tehdy vyvrátila nástup malé doby ledové.
Bohužel teď nás čeká ochlazení na úroveň Daltonova minima - doba napoleonských válek.

Vývoj teplot dnes: https://www.woodfortrees.org/plot/best/from:2000/to:2022

Kdyby osel.cz otiskl souhrn článků, které nebyly vydány v tisku, udělal by záslužnou činnost.
Viz odkaz:
https://www.researchgate.net/publication/259873333_Pattern_in_solar_variability_their_planetary_origin_and_terrestrial_impacts

Škoda, že se skutečná věda nerozvíjí a greendealové dotace sežírají hlupáci...

Odpovědět

Staré texty inspirované náboženskými

Markéta Špačková,2021-05-22 12:46:40

Teď jsem na to narazila v jednom textu inspirovaném náboženskými teoriemi. Má tam být "stará mrákota", která je nehostinna. Tak asi byla napřed. Z druhé strany je nebeská hráz s věčným světlem. Tam je také vchod do prvotního chaosu, přes který vede cesta do pekla, kterou si z něj ven postavil padlý archanděl a jeho pomocníci.

Odpovědět

Pokud chce někdo spekulovat

Pavel Nedbal,2021-05-21 22:31:54

o shlucích temné hmoty, musí nejprve hledat, jakou interakcí se mohou zbavovat energie (potenciální, hybnosti), aby mohly kompaktnější těleso utvořit. Zatím se nenalezlo nic, pokud bychom to zúžili na interakci gravitační/vyzařování vln, což působí na jakoukoliv hmotu, tedy potenciálně i temnou, nestačil by nám věk Vesmíru. Takže, pokud temná hmota existuje, není nikde shromažďována. Ani Newton při popisu gravitace nespekuloval o její příčině. Proto temnou hmotu (zatím) Occamovou břitvou odřezávám.

Odpovědět


Re: Pokud chce někdo spekulovat

Martin Čermák,2021-05-22 08:55:29

Rozpínáním plyn ztrácí energii. Rozpínáním vesmíru temná hmota chladne. Díky tomu se může shromažďovat v galaxiích.

Odpovědět


Re: Re: Pokud chce někdo spekulovat

Jaroslav Fisnar,2021-05-23 22:20:11

bez napnelizmu není cukatůra, lano-li nenapne-li se, W+V, Osvobozené divadlo kdesi v centru Júropy

Odpovědět


Re: Re: Pokud chce někdo spekulovat

Jaroslav Fisnar,2021-05-23 22:20:13

bez napnelizmu není cukatůra, lano-li nenapne-li se, W+V, Osvobozené divadlo kdesi v centru Júropy

Odpovědět


Re: Pokud chce někdo spekulovat

Jan Novák9,2021-05-22 09:40:57

Shromažďování temné hmoty v galaxiích je docela potvrzeno gravitačním čočkováním.
Ale kdyby temná hmota interagovala natolik aby změnila tvar hvězdy už bychom ji dávno našli.

Odpovědět


Re: Re: Pokud chce někdo spekulovat

Josef Waters,2021-05-22 10:55:28

Viděl bych to opačně, že nejprve vzniklo zhuštění temné hmoty, mnohonásobně větší, než galaxie a bez hustého centra. To přitáhlo gravitačně barionickou hmotu, která pak díky dalším interakcím vytvořila současnou strukturu. Temná hmota nemá žádný mechanismus, jak se zahustit do podoby centrálního tělesa galaxie. Tak, jako panu Nedbalovi, mi to přijde nesmyslné.

Odpovědět


Re: Pokud chce někdo spekulovat

Zicho Trenčiansky,2021-05-22 13:01:48

Môžte odrezať nastálo, vesmír je hlavne elektromagnetický.

Odpovědět

Nudle

Peter Somatz,2021-05-21 15:19:57

A ta haluska bola natiahnuta v smere pohybu, alebo v smere posobenia gravitacie?

Odpovědět

a nebo je to jinak ???

Milan Vnouček,2021-05-21 13:43:48

Přeci každý ví, že je tam velký mramorový a dřevěný palác, ve kterém si znudění bohové hrají s vesmírem.
Ty hvězdy jsou vymštěné z toho důvodu, aby příliš neohřívali vodu v bazénu..(Lucifer to nemá rád) a oblaka plynu slouží k tomu, aby je tam nikdo nešmíroval(pro změnu toto zařídily Loki s Hermem protože oba podvádějí)..
A teď prosím tuto teorii vyvraťte :-D

Odpovědět


Re: a nebo je to jinak ???

Jan Novák9,2021-05-22 09:32:02

Lidská blbost je nekonečná a argumenty se ji lidé pokouší vyvrátit od nepaměti.
A zároveň:
Opakovat stejnou činnost a očekávat jiné výsledky je definice bláznovství.
Tudíž:
Pokoušet se vyvrátit vaši "teorii" argumenty je definice bláznovství.

Odpovědět


Re: Re: a nebo je to jinak ???

Vladimír Bzdušek,2021-05-22 19:51:26

Neodsudzoval by som takéto názory až tak prísne ... Aj v tej naj-naj teórii dneška nezostáva niekedy nič iné, len uveriť, napr. inflácii.

Odpovědět

Černá díra nemá vlasy

Jan Jančura,2021-05-21 10:39:24

Vědci poslední doby zjednodušeně tvrdí, že "Černá díra nemá vlasy", tedy, že je úplně jedno z čeho povstala, zda s bayronové hmoty resp. antihmoty, resp. temné hmoty apod. Teoreticky se může vytvořit i s oblaků hustého plynu (supermasivní černé díry mají nízké měrné hustoty). Jedině musí být splněna podmínka určitého množství hmoty v určité velikosti prostoru.
Hustota látky a gravitační působení kulové hvězdokupy v centru naší Galaxie jsou asi dosti značné, takže klidně můžou způsobovat uvedený odpor prostředí.

Odpovědět

teorie

Martin Čermák,2021-05-21 09:21:51

Popsaná darkina jistě působí velmi hezky, nicméně nevím jak by vysvětlili Fermiho bubliny, omlazené hvězdy v centru galaxie, nebo ultrarychlé hvězdy vystřelené z centra mléčné dráhy. Domnívám se, že v tento okamžik je přece jen teorie ČD výrazně přijatelnější volbou.

Odpovědět

temná hmota

Josef Nýč,2021-05-21 06:42:23

Pokud by se to potvrdilo, byl by to zářez, který by ovlivnil hodně vědomostí o vesmíru.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz