Pomůže s globálním oteplováním geoinženýrství levitujících sazí?  
Ze zkušenosti víme, že Zemi dovedou ochladit mohutné sopečné erupce nebo rozsáhlé lesní požáry. Napodobit takové jevy ale není úplně snadné. Američtí experti NOAA vyvinuli technologicky a ekonomicky zvládnutelný postup, který zahrnuje oxid siřičitý, levitující saze a asi 20 tisíc letů flotily 335 dopravních letadel. Byla by to první pomoc v případě brzkého dramatického oteplování planety.
Rozsáhlé požáry v Kanadě, 14. srpen 2017. Kredit: NASA / Earth Observatory.
Rozsáhlé požáry v Kanadě, 14. srpen 2017. Kredit: NASA / Earth Observatory.

Dnes už v zásadě víme, jak je možné rychle ochladit planetu, pokud by to bylo nutné. Jde o to, abychom našli vhodnou a efektivní technologii, která to zvládne. Velmi užitečnou inspirací jsou v tomto směru velké sopečné erupce nebo rozsáhlé lesní požáry. Z nedávné doby máme například důkladnou zkušeností s erupcí filipínského vulkánu Pinatubo, která se v červnu 1991 stala jednou z největších sopečných erupcí 20. století. V těchto dnech to bude 30 let. Průměrná globální teplota tehdy poklesla o 0,6 °C a vydrželo to asi 15 měsíců. Sopka vychrlila 15 milionů tun oxidu siřičitého, který se dostal do výšky 15 až 50 kilometrů.

Karen H. Rosenlof. Kredit: NOAA.
Karen H. Rosenlof. Kredit: NOAA.

 

Problém je v tom, že navzdory lidskému vlivu na klima ve skutečnosti není úplně snadné velké sopečné erupce napodobit. V podstatě musíme dostat dostatečné množství materiálu, který odráží sluneční záření pryč od Země, nad tropopauzu, tedy nad přechodnou vrstvu atmosféry, která odděluje troposféru od stratosféry, ve výšce 9 až 17 km nad hladinou moře. A pak zajistit, aby tam po nějakou dobu zůstal. Přitom by mělo jít o technologicky a ekonomicky reálnou metodu, kterou bychom mohli zvládnout v dohledné době.

 

Karen Rosenlof z laboratoří Chemical Sciences Laboratory amerického Národního úřadu pro oceán a atmosféru (NOAA) a její kolegové navrhují využít již existující flotily dopravních letadel a dopravit co nejvíce oxidu siřičitého do výšky 10 až 12 kilometrů. To ale není vše. Klíčovým prvkem jejich plánu je smíchání oxidu siřičitého se sazemi. Saze totiž budou fungovat jako maličká vznášedla poháněná solární energií. Saze jsou černé a sluneční záření je snadno ohřeje. Od nich se ohřeje i okolní vzduch a takový vzduch má tendenci stoupat vzhůru. Saze a s nimi i oxid siřičitý se díky tomu po dlouhou dobu udrží ve velkých výškách.

Slavná erupce sopky Pinatubo, 12. červen 1991. Kredit: U.S. Geological Survey / Wikimedia Commons.
Slavná erupce sopky Pinatubo, 12. červen 1991. Kredit: U.S. Geological Survey / Wikimedia Commons.

 

Tým Rosenlofové se inspiroval výzkumem masivních lesních požárů, které v roce 2017 zasáhly Kanadu. Dým z požárů se tehdy dostal až do výšky 20 km. Podle vědců to souviselo s vysokým obsahem sazí v tomto dýmu. Rosenlofová s kolegy modelovali různé scénáře s využitím modelu Community Earth System Model (CESM).

 

Nakonec dospěli ke scénáři, který je podle nich reálný, funkční a zvládnutelný s dnešními technologiemi. V rámci tohoto scénáře bude nutné vypustit 1,1 milionu tun oxidu siřičitého smíchaného s 11 tisíci tunami sazí, o které na Zemi určitě nebude nouze. Postarala by se o to flotila dopravních letadel, která by směs vypouštěla během 10 dní ve výšce 10-12 km, v tropech, do 100 km širokého pruhu vzduchu. Je možné to zvládnout s cca 335 letadly, která by létala 6 dvouhodinových letů denně. Bylo to logisticky i technicky náročné, chce to nějaký výzkum pro vyladění směsi, ale rozhodně to je reálně proveditelné. Vedlejší důsledky takového postupu jsou podle badatelů zanedbatelné.

 

Geoinženýrství v dnešní době čelí mnoha útokům. Často je to kvůli obavám, že když lidstvo získá takovou možnost, tak se vykašle na klima a šetrnou energetiku. Autoři studie proto jedním dechem zdůrazňují, že takové geoninženýrství není definitivním řešením klimatické otázky. Je to první pomoc, nouzové, provizorní řešení, k němuž bychom mohli přistoupit, kdyby se v dohledné době planeta ohřála natolik, že to bude mít drastické následky. Geoinženýrství tohoto typu by nám mělo získat čas na to, abychom klima vyřešili důkladně a pokud možno natrvalo.

 

Literatura

Space.com 19. 5. 2021.

Science Advances 7: eabe3416.

Datum: 05.06.2021
Tisk článku

Související články:

Klimatičtí inženýři navrhují ochlazovat planetu diamantovým prachem     Autor: Stanislav Mihulka (02.11.2015)
Rozvojové země zkoumají možnosti klimatického inženýrství     Autor: Stanislav Mihulka (06.04.2018)
Mohlo by fungovat geoinženýrství s aerosoly proti globálnímu oteplování?     Autor: Stanislav Mihulka (03.12.2018)



Diskuze:

A preco by sme zabranovali oteplovaniu?

Radoslav Porizek,2021-06-07 00:31:43

Za posledne desatrocia sa oteplilo o nejake desatiny stupna Celsia - a zhorsilo sa nieco? Zo satelitnych snimkov vieme, ze nasa planete je zelensia, nez bola pred 20 rokmi. Celkovo mame viacej zrazok. Vynosnost z poli stupa (aj ke nie len kvoli CO2 a oteplovaniu). Zmenili sa hlavne media, denska nejaka extremna udalost pocasia alebo poziar hned obleti cely svet.

Obdobia, ked bolo este teplejsie ako dnes, nazyvame "klimatickym optimom" - preco asi?

Ak treba niecomu klimatickemu zabranit, tak je to navrat dalsej doby ladovej, kedy by sa mohlo ochladit o 6 stupnov Celsia (lokalne aj viacej) na obdobie 100 000 rokov - to by bola ozajstna pohroma.

Tak ma napadlo: ak sa ukaze, ze vypustanie siricitanov je efektivny sposob globalneho ochladzovania, prestaneme uz konecne blbnut s tym nezmyselnym a astronomicky predrazenim obmedzovnim emisii CO2?

Odpovědět

Ten článek vyvolává nostalgií.

Jarda Ticháček,2021-06-05 22:30:58

Já už ho kdysi četl. Tuším v AZ magazínu ze zásob u babičky ve sklepě. Muselo to být z ročníků mezi cca 1966-75. Jenže tentokrát se zabraňovalo příchodu doby ledové.

Odpovědět


Re: Ten článek vyvolává nostalgií.

Petr V,2021-06-05 22:45:02

Ano , Ivanka Charvátová je vyvedla z omylu - napsala , bude se oteplovat. Má to až do roku 2150, teď se bude do cca 2050 ochlazovat...

Odpovědět

Uhlí

Lvy Janáček,2021-06-05 13:33:56

Takže nakonec se přijde na to, že postavíme vysoké komíny, vypneme filtry na elektrárnách a ejhle ono se nám ochladí. :-)

Odpovědět


Re: Uhlí

Petr V,2021-06-05 16:05:21

Proti dnešní sopečné činnosti vypouštíme trapné promile. Člověk je piditrpaslík. Greendeal je jen zlodějna na základě zvrácené ideologie.
Lidi potřebují věřit, když ne v boha, tak v takovou zlodějnu.
Církev je nejbohatší korporát světa díky naivitě lidí, hned za ní jsou greendealoví zloději.

Odpovědět

Oteplování

Jiří Pirkl,2021-06-05 08:54:19

Pokud se podívám na průběh teplot na zemi (viz. odkaz) tak bych měl mít strach spíš z ochlazení a dalšího glaciálu (bylo jich už min. pět). Podstatně vyšší teploty na zemi byly většinu její historie a rozhodně to nebyla vyprahlá poušť. Bojovat proti emisím Ano, ale primárně škodlivých látek.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Doba_ledov%C3%A1#/media/Soubor:All_palaeotemps.png

Odpovědět


Re: Oteplování

Petr V,2021-06-05 09:08:40

Stačí se podívat na vývoj teplot reálně:
https://www.woodfortrees.org/plot/hadcrut4gl/from:2010/to:2022

Greendealoví zloději se s nimi nechlubí. Podvodná hokejka chybí a naopak se teď bude ochlazovat vlivem zesílené sopečné činnosti.
A my jako ovce platíme výpalné.

Odpovědět

ČEZ

Jará Šustr,2021-06-05 05:03:23

Tyto pokusy už prováděl ČEZ koncem minulého století v Severních Čechách, večer napadl sníh, ráno byl šedivý - popílek. Dokázal v lidech vyvolat imunitní reakci a přizpůsobivost oxidu siřičitému. Tzv. Ropáci, ale už nedokázali žít nikde jinde, v čistém ovzduší umírali.
Také reprodukce Ropáků se nedařila, úmrtnost novorozenců stoupla na 20%.
Jen tak dál, soudruzi vědátoři, jediná záchrana je směrem na východ.

Odpovědět


Re: ČEZ

Petr V,2021-06-05 05:53:23

Před 100 lety všichni smradili s hnědým uhlím v praze v kamnech, řádila španělská chřipka bylo kvůli inverzím velmi mrazivo...a žádný ČEZ neexistoval, jen nasmrádlé rakousko uhersko.
ČEZ udělal hromadu práce a škoda, že díky zeleným zlodějům a tunelářům se nedostaví dukovany i temelín.

Kde jste přišel s 20% úmrtností novorozenců?
Nemáte covid?

Odpovědět


Re: Re: ČEZ

Jará Šustr,2021-06-05 06:09:57

Po revoluci to bylo zveřejněno, byla to tajná informace.
Zjistěte si kdy se v SČ odsířili elektrárny a jak daleko byli od sebe elektrárny ETU-I,II a EPRU-I,II. ČEZ neudělal vůbec nic jenom se vykrádá, to odsíření stavěl stát. To co se na ČEZu rozkradlo za to už mohla být nová JE. Jaderná energie je logickým pokračováním výroby el. energie.
To, ale dnes nic neznamená.

Odpovědět


Re: Re: Re: ČEZ

František Kroupa,2021-06-06 21:28:47

Hledal jsem tu tajnou zveřejněnou informaci, ale nenašel.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: ČEZ

Jará Šustr,2021-06-07 05:43:43

Asi už je zase tajná, stačí si najít životopisy vedení ČEZu.
Soudruzi to mají pevně v rukách, 30 let po revoluci.

Odpovědět


Re: ČEZ

Petr V,2021-06-05 05:53:23

Před 100 lety všichni smradili s hnědým uhlím v praze v kamnech, řádila španělská chřipka bylo kvůli inverzím velmi mrazivo...a žádný ČEZ neexistoval, jen nasmrádlé rakousko uhersko.
ČEZ udělal hromadu práce a škoda, že díky zeleným zlodějům a tunelářům se nedostaví dukovany i temelín.

Kde jste přišel s 20% úmrtností novorozenců?
Nemáte covid?

Odpovědět

Teď se bude ochlazovat

Petr V,2021-06-05 04:20:42

Nejde o 1 jednu velkou sopečnou erupci, ale všeobecně o zesílení sopečné činnosti po celém světě.
Geofyziky to je předpovídáno. Zvláště evropa to odnese hlavně díky Islandu.
Probouzejí se sopky, které po staletí spaly.
Zvyšuje se obsah prachu, SO2 a fosforu v ovzduší postupně na úroveň po roce 536 n.l.
Tento prach zamezuje průniku sluneční energie k povrchu Země.
Sledujte vývoj globální teploty, jak klesají teploty:
woodfortrees org/plot/hadcrut4gl/from:2010/to:2022

Greendeal je okrádání lidí a zakládá se na podvodném hokejkovém grafu.
Auta se spalovacími motory budou drahá, dtto elektřina, teplo.
Je konec období blahobytu.

Odpovědět


Re: Teď se bude ochlazovat

Vinkler Slavomil,2021-06-05 09:26:23

No nemáte pravdu, blahobyt prudce poroste, ale jen pro úzkou skupinu lidí, která umí vydělávat na krachu. Soroš jako nejviditelnější. Ostatní, co zchudnou to budou platit.

Odpovědět

Globalni oteplovani

Theodor Leitner,2021-06-05 02:30:42

O nejakem globalnim oteplovani v dusledku emisi CO2 mohou placat jen dementi co neumi ani trochu myslet. 95% C02 emituje priroda sama, 5% lidstvo a z tech 5% zpusobuje Evropa pouhych 6%, t.j. 0.3% z celkovch emisi. Za poslednich 200 let se zvysil obsah CO2 zhruba z 0.03 % na 0.04%. A zvyseni CO2 o 0.001% za 200 let melo zvysit teplotu 0 2.5°C? Takovou hovadinu muze snad verit jen Merklova nebo Lejnova a jine osoby s mensim obsahem mozku. Ziji na Kanrskem ostrove, dnesni teplota byla 21°C, ted je (v 1:20) pouhych 10°C. jeste pred 15 lety bylo casto pres 40°C, vloni ani jediny den. Mnoho Mango-stromu letos ani nekvetlo.

Mozna ze je v Evrope tepleji, ale kdo za to muze? Zeleni terroristi s Merklovou. V poslednich 15 letech se na zapade postavilo pres 50 000 drticu ptaku a netopyru, vetrna kola. To predstavuje, vy zeleni dementi 3 nova pohori napric Evropu v delce pres 1000 km a vysce kolem 600 m. Tato nova “pohori” zabranuji vlhkym zapadnim vetrum proudit do stredni Evropy, je vice vetru z jihu a ze Sahary (cetl jsem nekde, ze to je zahada); tyto vetry (CALIMA) prinasi tez drobny pisek. A ty drtice ptaku postavene nekde bez ladu a skladu predstavuji tez velike nebezpeci pro lidi, nebot emituji infrazvuk, ktery mimo jine zpusobuje rakovinu, nebot rozrusuje DNA epithelu.
Musel jsem se drzet na uzde, abych nepouzival sprosta slova, a Einstein mel pravdu kdyz rekl:
Lidska blbost a Universum je nekonecna, ale u toho Universa si nejsem jisty. (prominte chyby, jsem cizinec)

Odpovědět


Re: Globalni oteplovani

Zdenek Svindrych,2021-06-05 06:37:31

Jen si dovolím poznamenat, "drtice ptaku" se česky řekne (tuším) větrná elektrárna.
A slovo "dementi" se dá považovat za sprosté, pokud to tedy není lékařská diagnóza.
Ke zbytku nemám slov...
...
... no ...
... nedá mi to, ten vražedný infrazvuk, to jako vážně? A ostatní točivé stroje jsou OK?

Odpovědět


Re: Re: Globalni oteplovani

Jan Novák9,2021-06-05 16:35:18

Většina točivých strojů nedosahuje rychlosti zvuku jako konce vrtulí sekačky na ptáky :-)

Odpovědět


Re: Re: Re: Globalni oteplovani

Zdenek Svindrych,2021-06-06 15:14:53

Pro upřesnění, to máte jistě na mysli rychlost zvuku ve vakuu, že ?!?
Ani konce lopatek turbovrtulových letadel nedosahují rychlosti zvuku (až na pár vyjímek). Důvody jsou jasné - snižuje se účinnost a roste hluk.
Taková větrná turbín(k)a o průměu vrtule 20 m dosáhne rychlosti zvuku kolem 300 rpm. V praxi ale sotva překročí 60 rpm. Trojlisté turbíny pracují optimálně při TSR (tip to wind speed ratio) kolem 4 až 5, a to jen při běžných rychlostech větru.
Navíc, odhlédnele-li od nesmyslných řečí o nadzvukové rychosti lopatek větrných turbín, co to má vlastně společného s infrazvukem? A co má infrazvuk společného s rozbíjením DNA v kožních buňkách?

Odpovědět


Re: Globalni oteplovani

Ladislav Truska,2021-06-05 10:24:07

kdyby tohle četl Einstein, asi by se za břicho popadal, kdo že se chopil jeho citátu...

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz