Ptáci vrstevníky dinosaurů: Vegavis vrací úder  
Přesněji řečeno, příslušníci linie dinosaurů, která dosud nevymřela, a každý den nás obšťastňuje zpěvem a míchanými vajíčky, žili společně s ostatními dinosaury v období křídy. Ale to už, jak jistě sami uznáte, nezní tak pěkně. Každopádně, až na několik lidí, kteří neradi mění svůj názor a zasvětili svůj život boji proti dinosauřímu původu ptáků, vám dnes každý řekne, že ptát se po příčině vymření dinosaurů nemá smysl. Oni totiž nevymřeli. Má smysl se ptát, proč na přelomu křídy a třetihor vymizela většina linií dinosaurů, a s nimi řada dalších roztodivných skupin organismů. A proč to naopak celá řada jiných skupin organismů přežila, ať už se tehdy stalo cokoliv. Postupně se totiž ukazuje, že oněch přeživších bylo daleko víc, než se kdy myslelo.

 

Zvětšit obrázek
Na první pohled nic moc, ale ve skutečnosti jeden z klíčových nálezů ptačí linie.

Pokud jde o ptáky, klasická představa „katastrofy“ na přelomu křídy a třetihor popisuje něco jako velký třesk. Všude jsou dinosauři – spadne meteorit, udělá to velikou ránu – všude jsou ptáci. Studie založené na analýzách současného rozšíření jednotlivých skupin ptáků a na molekulárních hodinách stále hlasitěji naznačovaly, že to tak být nemohlo, a že se jednotlivé linie dnešních ptáků musely objevit daleko dříve. Proti tomu se vehementně ohrazovali paleontologové, protože fosilní záznam nic podobného nenaznačoval. Molekulární hodiny, tedy postup, kdy se z počtu mutací odlišujících jednotlivé linie ptáků odhaduje doba, kdy tyto linie vznikly, nejsou zatím nijak zvlášť spolehlivé a zákonitostem doprovázejícím rychlost evoluce na molekulární úrovni zase tak moc nerozumíme. Odtud plyne vůči molekulárním hodinám jistá skepse.

Nakonec se ukázalo, že fosilní záznam byl (jako ostatně vždy) děravý jako řešeto.

Zvětšit obrázek
Archeopteryx … Elegantní jurský prapták, dědeček vegavise.

Tým paleontologů pod vedením Julie Clarkeové z North Carolina State University detailně analyzoval křídové fosílie pocházející ze západoantarktického ostrova Vega. Dospěli k závěru, že kosti patřili ptákovi dobře zařaditelnému do řádu vrubozobých (Anseriformes) a dokonce blízce příbuznému dnešním kachnám. Dotyčného ptáka pojmenovali podle místa svého nálezu Vegavis, a podle jedné ze zúčastněných institucí (Instituto Antártico Argentino) možná až příliš politicky korektně Vegavis iaai.

Zmíněná fosílie byla poprvé studována v roce 1992, ale vzhledem ke špatnému stavu nebyla tehdejší analýza zrovna důkladná. Clarkeová se svými kolegy použila k analýze fosilních zbytků vegavise CT technologii, čili počítačovou tomografii.

Zvětšit obrázek
 … Dědeček a vnouček. Zlý sen kreacionistů, kteří se nedokáží srovnat se spolužitím různě starých linií.

Pomocí rentgenových paprsků odhalili celou řadu nových kostí včetně obratlů, pánevních kostí a kostí předních a zadních končetin. Z fosílie bylo možné odvodit celou řadu morfologických znaků a ty pak použít pro fylogenetickou analýzu, do které zahrnuli i velký soubor dnes žijících i vymřelých druhů ptačí linie. Ukázalo se, že vegavis je prakticky kachna, což vzápětí potvrdily i histologické rozbory kostní tkáně z kostí křídla vegavise.

Máme tedy doložené, že ptačí dinosauři žijí nejen s námi, ale že žili i se svými příbuznými již v křídě. Je jasné, že k samotnému vzniku současných linií ptáků muselo dojít mnohem dříve, než na katastrofickém přelomu křídy a třetihor. V této souvislosti nemůže být od věci vzpomenout na nešťastné kreacionisty. Ti ve svých výplodech jako jeden z argumentů, proč evoluce nemůže být, uvádějí, že různá zvířata – často je zmiňován Archaeopteryx – žila zároveň se svými potomky nebo naopak předky. Je jistě nepěkné vysmívat se oponentům v diskusi, na druhou stranu je ale těžké odolat představě kreacionisty, který nevěřícně kroutí hlavou pozorujíc dědečka houpajícího na klíně svého vnoučka. Je dost obtížné vžít se do mysli, která není schopna (nebo ochotna) představit si, že příslušníci různě starých vývojových linií mohou žít vedle sebe. Vegavis je ještě křiklavějším případem než Archaeopteryx. Je to kachna v křídě, přesto však nevyvrací představu vzniku ptačí linie hluboko uvnitř dinosaurů někdy v raných druhohorách a už vůbec ne evoluční pohled na svět.
Pramen: Nature 433 (7023): 305-308.


 

Datum: 19.03.2005 12:11
Tisk článku


Diskuze:

+-

dinosaurus,2005-03-20 15:52:12

...s tím tvrzením, že Vegavis byla "hotová kachna" bych byl opatrnější, nicméně relationship je nesporné. Tento nález vyvolal na Dinosaur Mailing List dlouhou debatu, dosud nejsou všechny závěry potvrzeny. As for creationists: jen do nich ;o)

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz