Britská armáda vyvíjí střely, které si povídají mezi sebou  
Chytrá munice už není, co bývala. Doba si žádá pokročilé zbraňové systémy, které budou ještě mnohem chytřejší. Dnešní chytré střely či bomby komunikují se svými operátory. Není to špatné, ale už to nestačí. Chytrá munice nové generace bude komunikovat navzájem mezi sebou, aby byla ještě efektivnější v tom, co je jejím úkolem – ničení zvolených cílů.
Program CSWTD se bude týkat střel jako je Spear 3. Kredit: Dstl.
Program CSWTD se bude týkat střel jako je Spear 3. Kredit: Dstl.

Britské ministerstvo obrany investuje 3,5 milionů liber, tj. 4,8 milionů amerických dolarů do své laboratoře pro pokročilé projekty Defence Science Technology Laboratory (Dstl), v rámci programu Co-operative Strike Weapons Technology Demonstrator (CSWTD). Cílem programu je vývoj pokročilých střel, které budou za letu schopné komunikovat mezi sebou.

 

Logo. Kredit: Defence Science and Technology Laboratory.
Logo. Kredit: Defence Science and Technology Laboratory.

V dávné minulosti šedesátých let 20. století se ujala přezdívka „chytré bomby“ pro první typy munice, která byla přesně naváděná na cíl pomocí laseru. Pilot nebo jiný člen posádky mohl takové bomby či střely jednoduše nasměrovat na cíl. Od těch dob učinila munice ohromný vývojový skok. Dnes jsou takové zbraňové systémy opravdu dost „chytré“. Mohou sbírat data, bleskurychle hodnotit aktuální situaci a měnit plán, aby dosáhly zamýšleného cíle.

 

Problém je v tom, že jejich soudobá chytrá munice komunikuje jen se svým velením. Přitom by bylo v řadě případů lepší, kdyby takové bomby či střely komunikovaly mezi sebou a spolupracovaly na co nejvíce efektivním úderu proti zvoleným cílům. Chytrá munice se potřebuje adaptovat na rychle se měnící situaci a bylo by užitečné, kdyby si to jednotlivé bomby či střely mohly navzájem vyříkat.

 

Letoun F-3 a střely Spear 3. Kredit: Dstl.
Letoun F-3 a střely Spear 3. Kredit: Dstl.

Odborníci laboratoře Dstl vyvíjejí v rámci programu CSWTD jak nový hardware, tak i software, jejichž cílem je dát munici schopnost vzájemné komunikace. Rovněž vymýšlejí, jak by bylo možné nasadit takovou komunikující munici v reálných scénářích bojových misí. Program CSWTD je součástí rozsáhlého výzkumu a vývoje obranných technologií britského ministerstva obrany, v hodnotě 6 miliard liber, čili 8 miliard amerických dolarů.

 

Práce na programu CSWTD začaly v dubnu 2021. Technologie pro efektivní vzájemnou komunikaci mezi bombami či střelami by měla být začleněna do chytrých zbraňových systémů do pěti let. Po vyřešení technických obtíží by měla schopnost vzájemné komunikace a kooperativního chování přispět k udržení technologické úrovně britských ozbrojených sil. Na podobném projektu pracuje laboratoř amerického letectva Air Force Research Laboratory (AFRL), v rámci jednoho z Vanguard programů. Program spolupracující munice nese chytlavý název Golden Horde, čili Zlatá horda a už má za sebou první testy.

 

Video: Cooperative Missile Technology

 

Literatura

UK Ministry of Defence 1. 7. 2021.

Datum: 11.07.2021
Tisk článku

Související články:

Chytrý granátomet XM25 jde do bojového testu v Afghanistánu     Autor: Josef Pazdera (11.05.2010)
Nový obranný systém Cheetah může zasáhnout proti leteckým bombám     Autor: Stanislav Mihulka (08.04.2019)
Systém MAD-FIRES bude chránit lodě před čínskými raketami     Autor: Stanislav Mihulka (24.07.2019)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz