„Chlupaté“ dendrimery mohou zamaskovat implantáty před imunitním systémem  
Imunitní systém nás horlivě brání před okolním světem. Někdy až příliš horlivě, což může mít devastující důsledky. Britský tým navrhuje maskovat medicínské implantáty a další podobné věci s pomocí dendrimerů, rozježených molekulárních klubek. Jejich struktura je příliš jemná na to, aby ji rozeznal imunitní systém.
Dendrimer. Kredit: Newcastle University.
Dendrimer. Kredit: Newcastle University.

Imunitní systém je skvělou obranou proti rozmanitým nástrahám okolního světa. Dovede více či méně úspěšně bojovat s mikroby, nečistotami nebo třeba s nádory. Obvykle se na něj můžeme spolehnout. Zároveň ale někdy bojuje až příliš horlivě a zaslepeně. V takovém případě napáchá imunitní systém více škody než užitku a může pacienta zabít.

 

Moein Moghimi. Kredit: M. Moghimi.
Moein Moghimi. Kredit: M. Moghimi.

Přehnaná horlivost imunitního systému představuje velký problém při používání implantátů. Když imunitní systém rozezná implantát jako něco cizího, tak se snaží takové objekty zničit. Vědci a lékaři se tomu snaží zabránit, ale není to snadné. Když je imunitní systém oslabený, tak nefunguje ani v případech, kdy je to naopak nezbytné.

 

Tým britské Newcastle University vymyslel nový postup, kterým je možné maskovat transplantáty před imunitním systémem. Využili k tomu dendrimery, kulovité částice, které tvoří větvící se molekuly. Dendrimery jsou teď ve výzkumu populární. Mohou sloužit jako nosiče léků při cílené léčbě, mohou zabíjet bakterie a už se také objevilo lepidlo s dendrimery, které je možné aktivovat elektrickým proudem. Pokud dendrimerové maskování před imunitou uspěje, podstatně to rozšíří možnosti využití těchto pozoruhodných molekul.

 

Když jsou dendrimery dostatečně hustě větvené, tak je imunitní systém přestává „vidět“. Jde o to, že detekční molekuly komplementu CPR (complement pattern-recognition), které jsou součástí imunitního systému, jsou schopné rozlišovat prvky o velikosti 2 až 15 nanometrů. Badatelé zjistili, že když jsou dendrimery porostlé větvemi, jejichž vzdálenost je menší než 1 nanometr, tak je CPR molekuly neodhalí.

 

Logo. Kredit: Newcastle University.
Logo. Kredit: Newcastle University.

Vedoucí výzkumného týmu Moein Moghimi a jeho kolegové navrhují, že by dendrimery mohly posloužit jako kamufláž pro medicínské implantáty, které se vkládají do těla pacienta. Chránily by je před imunitou a odmítnutím tělem příjemce. O něco dříve by se mohly dendrimery prosadit v cílené léčbě. I tam se uplatní jejich schopnost skrývat se před imunitou. Transportní molekuly léčiv totiž mohou vyvolávat záněty, což je u řady závažných onemocnění značný problém. Dendrimerová kamufláž by mohla situaci zlepšit.

 

Literatura

Newcastle University 11. 8. 2021.

Nature Communications 12: 38-58.

Datum: 15.08.2021
Tisk článku

Související články:

První zřetelné snímky molekuly během chemické reakce     Autor: Stanislav Mihulka (03.06.2013)
Nanotrubičky mění tvar vody     Autor: Stanislav Mihulka (25.08.2018)
Nejchladnější chemická reakce všech dob předvedla ultrapomalé pohyby molekul     Autor: Stanislav Mihulka (03.12.2019)



Diskuze:

No hlavně aby si toho nápadu

Miroslav Gretschelst,2021-08-15 18:01:03

nevšimly také viry, koronaviry a bakterie. To by byl sešup! Kdo by pak asi ovládl tuhle Zemi? Mravenci?

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz