V Laosu objevili koronaviry nejblíže příbuzné pandemickému SARS-CoV-2  
Odvážní virologové v náročném terénu jeskyní severního Laosu sesbírali sliny, trus a moč vrápenců. Našli v nich mimo jiné tři nové koronaviry, které jsou zatím nejbližší pandemickému mizerovi. Opakuje se tak situace s neblahým SARS, kdy zjevně přirozený původ viru postupně potvrzujeme nálezy koronaviru u netopýrů zalezlých v exotických jeskyních.
Vrápenec zlatý žije v jeskyních od Indie až po Čínu. Kredit: Aditya Joshi / Wikimedia Commons. CC BY-SA 3.0
Vrápenec zlatý žije v jeskyních od Indie až po Čínu. Kredit: Aditya Joshi / Wikimedia Commons. CC BY-SA 3.0

Jak říká australský virolog Edward Holmes z University of Sydney, když v Číně poprvé přečetli genom pandemického koronaviru, tak se některé pasáže jeho RNA zdály být „zvláštní“, v tom smyslu, že jsme je nenacházeli u jiných tehdy známých koronavirů. Týkalo se to především domény proteinu spike RBD (Receptor-Binding Domain), tedy místa, kterým se částice viru váže na napadenou buňku, a polybázického restrikčního místa pro furin a další lidské proteázy, rovněž na proteinu spike, jehož přítomnost významně podporuje infekčnost viru. Jak se bohužel stává, vedlo to k mnoha spekulacím o „nepřirozeném“, „laboratorním“ (tj. v laboratoři vyrobeném) původu viru.

Marc Eloit. Kredit: Institut Pasteur.
Marc Eloit. Kredit: Institut Pasteur.

 

Nicméně, postupně vychází najevo, jak se ostatně dalo čekat, že je to celé omyl, způsobený tím, že koronaviry donedávna byly dost opomíjenou skupinou virů – a tudíž ještě méně prozkoumanou, než jiné skupiny nebezpečných virů. Francouzský virolog Marc Eloit z Institut Pasteur a jeho kolegové v těchto dnech ohlásili zásadní objev tří koronaviru u vrápenců v Laosu, označených BANAL-52, BANAL-103 a BANAL-236, jejichž genom je bližší pandemickému koronaviru, než u všech doposud známých virů. Jsou s ním shodné na více než 95 procent a v případě koronaviru BANAL-52 jde o zatím rekordní shodu na 96,8 procent.

 

Z jejich preprintu především vyplývá, že domény RBD těchto virů jsou prakticky totožné s doménou RBD pandemického koronaviru. To znamená, že mohou úspěšně infikovat lidské buňky, což potvrdily i experimenty. Badatelé za tím účelem podnikli náročný výzkum v jeskyních severního Laosu, kde získali vzorky slin, trusu a moči od celkem 645 jedinců několika druhů vrápenců.

Červeně koronaviry s restrikčním místem pro furin. Kredit: Wu & Zhao (2021), Stem Cell Research.
Červeně koronaviry s restrikčním místem pro furin. Kredit: Wu & Zhao (2021), Stem Cell Research.

 

Tento výzkum dále velmi silně podporuje prakticky jasný scénář zcela přirozeného původu pandemického koronaviru SARS-CoV-2. Ukázkovým způsobem se tu opakuje historie výzkumu původce SARS z roku 2002, tedy koronaviru SARS-CoV-1, kdy rovněž byly velmi blízce příbuzné koronaviry objevované až mnohem později, u netopýrů v jeskyních.

 

Z výsledků výzkumu také vyplývá, že jihovýchodní Asie představuje další velmi nebezpečný hotspot diverzity těchto koronaviru, které mají do budoucna velký potenciál infikovat lidi. Zároveň samozřejmě zbývá zodpovědět některé dílčí otázky, například kde se vzal SARS-CoV-2 ve Wu-chanu. Mohl zjevně vzniknut kdekoliv mezi jihovýchodní Asií a Wu-chanem. Vrápenci tam žijí všude. Koronaviry milují rekombinaci a užívají si ji všude, kde jenom mohou. Nebyl pro ně problém rekombinací poskládat stealth zabijáka, jako je covid-19.

 

Další věc je, že ani zmíněné tři nové koronaviry z Loasu nemají v proteinu spike restrikční místo pro furin. Nebude to ale žádná záhada. Jak prokázala studie týmu čínské Shanghai Tech University z letošního ledna, místa pro furin se objevují v evoluci betakoronavirů jako třešně v létě, nezávisle a opakovaně. Ve skutečnosti mají toto místo některé viry všech pěti hlavních skupin betakoronavirů, včetně neblaze proslulého MERS-CoV i „rýmičkových“ HCoV-OC43 a HCoV-HKU1. Z toho plyne, že koronaviry během své divoké evoluce získávají furinové místo relativně často a snadno.

 

Literatura

Nature News 24. 9. 2021.

Research Square preprint

Stem Cell Research 50: 102115.

Datum: 29.09.2021
Tisk článku

Související články:

Původ nepřítele: Kde se vzal virus SARS-CoV-2     Autor: Stanislav Mihulka (19.03.2020)
Kde se vzal covid-19: Evoluční původ pandemického koronaviru     Autor: Stanislav Mihulka (01.08.2020)
Evoluce koronavirů a jejich hostitelé: Kde se vzalo trio zabijáků?     Autor: Stanislav Mihulka (13.05.2021)



Diskuze:

Nové vzorky starého viru

Mintaka Earthian,2021-10-01 01:09:18

"Nicméně, postupně vychází najevo, jak se ostatně dalo čekat, že je to celé omyl, "...

Omylem by také mohlo být, myslet si, že z těchto dat skutečně "něco" vychází najevo.

Jak je zaručeno, že nalezené vzorky viru, podobného s SARS-CoV-2 tam nebyly zavlečeny od jednoho z těch miliónů savců, kteří se jím nakazili?

Odpovědět

chřipečka bude a my nebudem

Jaroslav Fisnar,2021-09-30 22:00:16

Obávám se, že viry s námi budou ať už chceme či ne. Navzdory přáním či příkazům čínských orgánů. A zanechal bych sinofobie, příští viróza může být zase z Afriky.

Odpovědět

Je dobře

Mojmir Kosco,2021-09-30 21:34:18

že se hledá původní kmen je to důležité ,neboť to umožní nejsnazší cestu k zvládnutí nemoci. To že netopýři a kaloni jsou nositele koronavirů je známo dlouho .Šlechtění těchto virů(tj sběr a identifikace ,manipulace to se dělá posledních 10 let ? a již máme výsledky ! .

Problém s Čínou je že nemá žádné zábrany a uplatňuje , že věda je bez morálky .Bohužel to infikování v uzavřeném jeskyním systému bylo zřejmě na straně činy schváleno leč pravděpodobně nefinancováno (proto ta žádost) . Ovšem následná realizace pomocí vojenského výzkumu již bez imperialistických vědců je zcela pravděpodobná a nahnání horníků (vězňů ) do těchto prostor ?

Ovšem to že se tito vědci následně vytvořili prohlášení, že Čína určitě né to je jiné kafe.

Odpovědět

Roman Sobotka,2021-09-30 09:55:38

Prosel jsem si puvodni dokumenty primo na strankach drastic (https://drasticresearch.org/2021/09/20/1583/). Peter Daszak resi patogenitu koronaviru dve dekady, od dob SARS s lidmi z Wuhanu. Ze shani penize na vyzkum neni nic podivneho. To dela ve vede kazdy. DARPA je znama tim, ze je ochotna financovat i divoke veci, ale ten projekt byl dost evidentne 'gain of function', a z toho duvodu zamitnuty. Ono je samozrejme tezke neco zjistit o patogenite, kdyz nemuzete patogenitu navodit, ale je to riskatni. Od 2015 ale neni prakticky mozne ziskat v zapadnim svete na podobne projekty verejne penize, Daszak to zkousel a narazil. Podle workflow z toho projektu slo o konstrukci chimerickych viru, coz CoV2 tak jako tak neni. Je trochu ironicke, ze stepne misto na furin, ktery chteli v ramci projektu resit, je v prirode bezny. Ale to se jeste v roce 2018 nevedelo.

Drastic nicmene vyhrabal docela dost zajimavych veci kolem shromazdovani vzorku koronaviru ve Wuhanu. Lide z ustavu roky hledaji a sekvenuji viry z ruznych lokalit a evidentne kvuli tomu nekolik lidi zemrelo na respiracni onemocneni. Prijde mi docela mozne, ze se nekdo nakazil pri sberu materialu v urcite lokalite (klidne tisice kilometru od Wuhanu) a vratil se zpet. Ani nemusel mit priznaky. Odpovida to i tomu, jak bleskove rychle vydali cinane clanek v Nature, ktery CoV2 popisuje. Jako by na tom viru uz 2-3 mesice delali pred prosincem 2019.

Odpovědět


Re:

Zicho Trenčiansky,2021-09-30 20:32:49

A co tie ich nemocnice ktore vyrastli ako huby po dazdi? Nepripravovali ich uz od septembra?

Odpovědět

Puvod

Ivo Brabec,2021-09-30 06:55:09

Mne přijde odpověď na otázku “ kde se vzal SARS-CoV-2 ve Wu-chanu” stále nejpravděpodobnější, ze unikl z toho institutu. Vždyť oni tam nemuseli vir vytvářet uměle. Proste stačilo ho tam mít posbirany a mít bordel v odpadcich. Nerozumim, proč se za každou cenu snažíme najít odůvodnění, ze Číňani jsou nevini.

Vezmete Okamovu britvu. Pravděpodobnost ze vir se vyskytne ve Wuhanu, kde je největší laboratoř s koróna viry na světě…..a budeme si myslet, ze to je z místního “trhu”. Ztratili jsme smysl pro selský rozum?

Odpovědět


Re: Puvod

Am Am,2021-09-30 09:01:11

Zvlášť když jedna z budov výzkumu byla o 2 ulice dál od toho trhu.

Odpovědět


Re: Re: Puvod

Zicho Trenčiansky,2021-09-30 20:29:58

nehoda neni nahoda

ako, svet ma istu nadej, ak toto bol unik z nedbanlivosti. Do scenara, ze unik tajili 2-3 mesiace zapada aj Event 201, oktobrove stretko v roku 2019, ked riesili top ludia v NY dopady koronavirovej pandemie na svetovu ekonomiku. Proste mohli vediet z tajnych zdrojov, ze v Cine je problem a bude asi eskalovat. Otazka je kedy toto stretko zacali organizovat, ci adhoc, alebo bolo planovane aj pol roka dopredu.

Ak to bolo planovane, vyzera to so svetom zle. Na stretnu boli Gatesovi, Wuhan financoval aj Fauci, Gates a Fauci "talk regulary" (CNBC). Tak, co teraz Occamova britva a sedliacky rozum? Upiekli na nas podraz?

Odpovědět

Třeba covid putuje

Richard Vacek,2021-09-30 00:55:09

lidskou populací bez povšimnutí už řadu let, ale teprve loni vznikla mutace, která byla hodně infekční a která vedla k pandemii.

Odpovědět

Rony Hetzer,2021-09-30 00:25:18

https://www.novinky.cz/koronavirus/clanek/vedci-z-wu-chanu-chteli-puvodne-koronavirus-posilit-40373078

Žádost byla předložena v roce 2018 americké Agentuře pro pokročilé výzkumné projekty v oblasti obrany (Darpa), což je zařízení ministerstva obrany USA.

Přišel s ní britský zoolog Peter Daszak z americké organizace EcoHealth Alliance, která úzce spolupracovala s Wuchanským virologickým institutem (WIV). Dokument zveřejnila skupina Drastic, která sdružuje internetové aktivisty pátrající po původu viru, jenž je příčinou nemoci covid-19.
Z dokumentu vyplývá, že navrhovatelé chtěli do netopýřích koronavirů zavést „štěpení specifická pro člověka“, čímž by se viru usnadnilo proniknutí do lidských buněk.

Odpovědět


Re:

Zicho Trenčiansky,2021-09-30 20:38:23

Fakt: Vírusy si navzájom vedia prehadzovať, alebo povedzme kradnúť gény. Volá sa to rekombinácia.
Otázka: keď sa v tele poneviera mRNA schopná vytvoriť toxický klúč na prienik do bunky človeka (áno, myslím spike proteín), aká je šanca, že si ho čmajzne napr. vírus obyčajnej nádchy, chrípky alebo niečoho?

Lebo, je september 2021 a skoro všetky decká sú choré, nosy plné, teploty vysoké a delta to není jasný pane.

Aj ja som chorý asi po 5 rokoch. Nenamutovali sme si niečo v zaočkovaných ľuďoch?

Odpovědět


Re: Re:

Roman Sobotka,2021-10-01 08:50:48

Na rekombinaci jsou potreba dlouhe useky genomu s podobnou sekvenci. Proto se to deje jenom u dostatecne pribuznych viru a pravdepodobnost je i tak pomerne nizka. mRNA pouzivana na ockovani neni kus viroveho genomu, spise to budou jenom vybrane (antigenni) fragmenty spike proteinu (urcite to neni cely funkcni protein). Navic je ta sekvence prilis kratka, rekombinace s nejakym virem nachlazeni neni tak mozna ani teoreticky. A kdyby k ni doslo, vysledkem je nefuncni virus. Nejaka mala sance na rekombinaci je pri soubezne infekci Covid19 a dalsiho koronaviru, ale zatim se nic takoveho nenaslo. Ockovani tedy proti teto moznosti chrani, stejne jako proti novym variantam CoV2.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz