Přilétající megakometa Bernardinelli-Bernstein je ještě mnohem větší  
Nedávno objevená kometa C/2014 UN271 Bernardinelli-Bernstein je nefalšovanou godzillou mezi kometami. Podle nových pozorování má průměr kolem 150 kilometrů, což z ní dělá spolehlivě největší známou kometu vůbec. Tohle monstrum se nejvíce přiblíží ke Slunci v roce 2031, kdy by mělo dosáhnout zhruba oběžné dráhy Saturnu. Pak zase poletí zpět, na své velice dlouhé cestě do temnot.
Umělecká vize komety Bernardinelli-Bernstein. Kredit: NOIRLab/NSF/AURA/J. da Silva (Spaceengine).
Umělecká vize komety Bernardinelli-Bernstein. Kredit: NOIRLab/NSF/AURA/J. da Silva (Spaceengine).

Kometa, která je oficiálně známa pod jménem C/2014 UN271 Bernardinelli-Bernstein, se teď po velice dlouhé době vrací ke Slunci. Ve svém názvu má sice rok 2014, kdy byla v technickém smyslu slova zachycena v datech projektu Dark Energy Survey, ale ve skutečnosti byla objevena teprve nedávno. Astronomové Pedro Bernardinelli a Gary Bernstein ji pozorovali letos v červnu (2021).

 

Pedro Bernardinelli. Kredit: Dark Energy Survey.
Pedro Bernardinelli. Kredit: Dark Energy Survey.

Už před časem se ukázalo, že kometa Bernardinelli-Bernstein je vzhledem ke své vzdálenosti tak jasná, že musí být opravdu gigantická. Původní odhady se pohybovaly kolem průměru minimálně 100 kilometrů, ale skutečná velikost objektu zůstávala nejasná. Jde o to, že byla objevena zhruba ve vzdálenosti 29 AU, což přibližně odpovídá oběžné dráze Neptunu. Zároveň už tahle vzdálenost je rekordem. Vzdálenější kometu jsme ještě nikdy neobjevili.

 

Bernardinelli s Bernsteinem se „své“ megakometě podle všeho intenzivně věnují. Jejich nová pozorování zpřesňují odhady její velikosti. Z jasnosti komety Bernardinelli-Bernstein vyplývá, že její jádro má průměr zhruba 150 kilometrů. Je tedy ještě mnohem větší, než jsme mysleli. Jde o daleko největší kometu, s jakou jsme zatím měli tu čest. Za takovou velikost by se nemusela stydět ani pořádná planetka.

 

Část oběžné dráhy komety Bernardinelli-Bernstein. Kredit: JPL Solar System Dynamics.
Část oběžné dráhy komety Bernardinelli-Bernstein. Kredit: JPL Solar System Dynamics.

Většina známých komet má velikost jádra pár kilometrů, maximálně pár desítek kilometrů. Slavná kometa Hale-Bopp, která patří k těm největším, má průměr asi 80 kilometrů. Za doposud největší známou kometu odborníci považovali kometu z roku 1729, známou též jako C/1729 P1 nebo kometa Sarabat. Její průměr je odhadován na asi 100 kilometrů.

 

Tým objevitelů megakomety rovněž detailněji propočítal její oběžnou dráhu. Cesta komety Bernardinelli-Bernstein kolem Slunce je opravdu hodně dlouhá. V jejím nejvzdálenějším bodě byla kometa před asi 1,5 miliony let a tento bod je vzdálený od Slunce asi 40 400 AU. Ke Slunci se naposledy přiblížila asi před 3,5 miliony let a tehdy se dostala do vzdálenosti asi 18 AU od naší hvězdy.

 

Teď čeká kometu Bernardinelli-Bernstein největší přiblížení ke Slunci v roce 2031. A bude to zatím nejtěsnější setkání. Měla by se přiblížit asi na 10,9 AU, což zhruba odpovídá oběžné dráze Saturnu. Kometa je zatím pro pozorování velice slabá. Astronomové už ale zkoumají její koma i ohon. Z prvních výsledků vyplývá, že se z megakomety odpařuje oxid uhličitý nebo amoniak. Tým sítě observatoří Las Cumbres Observatory s centrálou v Kalifornii 9. září detekoval krátké nápadné zjasnění komety, které odpovídá výtrysku plynů.

 

Co bude s kometou Bernardinelli-Bernstein dál je těžké odhadnout, jak je u komet bohužel zvykem. Podle dřívějších odhadů měla být jasná asi jako Pluto. Teď se odhady největší jasnosti podstatně zvýšily a pohybují se zhruba na úrovni jasnosti Saturnova měsíce Titanu. Ať to ale dopadne jakkoliv, můžeme se vsadit, že kometa Bernardinelli-Bernstein bude vděčným objektem pozorování mnoha odborníků i amatérů.

 

Video: Giant Comet Bernardinelli Bernstein is Outgassing | August 2021

Literatura

New Atlas 29. 9. 2021.

arXiv:2109.09852.

Datum: 01.10.2021
Tisk článku

Související články:

Na kometě je i molekulární kyslík, a je ho tam "hodně"!     Autor: Josef Pazdera (29.10.2015)
Obří komety jako hrozba civilizace     Autor: Josef Pazdera (24.12.2015)
Kometa C/2020 F3 Neowise je už opravdu vidět!     Autor: Zdeněk Kratochvíl (12.07.2020)
Kometa C/2020 F3 Neowise – aktualizace polohy a viditelnosti     Autor: Zdeněk Kratochvíl (17.07.2020)



Diskuze:

Formulácia

Vladimír Bzdušek,2021-10-02 13:09:22

"se nejvíce přiblíží ke Slunci" je v tejto súvislosti trochu divná, možno zavádzajúca. Nebolo by lepšie napísať "pri obehu Slnka sa k nemu priblíži", lebo z pôvodnej formulácie nejako nevyplýva, že by išlo o obeh (kométy) okolo Slnka, ale možné je to pochopiť aj ako prelet krížom cez slnečnú sústavu. Samozrejme, obrázok istí správne pochopenie, takisto fakt, že ak je niečo (už spozorovaná) kométa, tak "obieha" Slnko, aj keď niekedy len jediný krát.

Odpovědět


Re: Formulácia

Z Z,2021-10-03 15:05:08

"Formulácie" nie sú nijako nesprávne. Kométa normálne obieha okolo Slnka, akurát po výrazne eliptickej dráhe s periódou rádovo v miliónoch rokov, dráha bude možno trochu nepravidelná. Neobehla Slnko prvý krát ani to nebude posledný krát.

Odpovědět


Re: Re: Formulácia

Vladimír Bzdušek,2021-10-04 19:55:44

Neviem, ako ste usúdil niečo o nesprávnosti v mojom komentári. Všetko v článku je správne. Len v komentári narážam na to, že popis v úvode článku, a aj v článku samotnom zvádza k takej interpretácii dráhy kométy, že kométa sa približuje k Slnku, ale dosiahne iba do vzdialenosti Saturnu od Slnka, a vracia sa späť (bez obehu Slnka).

Odpovědět


Re: Re: Re: Formulácia

Pavol Tocik,2021-10-04 21:55:24

Pozrite si treti obrazok v clanku, bude Vam to jasnejsie. Kometa obehne okolo Slnka, ale az vo vzdialenosti 10,8AU, resp pretne rovinu obeznych drah planet az vo vzdialenosti 10,8AU od Slnka.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Formulácia

Vladimír Bzdušek,2021-10-05 21:14:41

Aby sme si rozumeli: Ja viem, že kométa, dokonca každá kométa obehne okolo Slnka. Dokonca na to nepotrebujem ani obrázok. Ale citujem z úvodu článku: "Tohle monstrum se nejvíce přiblíží ke Slunci v roce 2031, kdy by mělo dosáhnout zhruba oběžné dráhy Saturnu. Pak zase poletí zpět, na své velice dlouhé cestě do temnot."
Namiesto toho, aby tam bol termín "obehne Slnko" je tam "priblíži sa k Slnku".
Takže ešte raz hovorím iba to, že táto veta je napísaná tak, že sa dá interpretovať tak, že kométa prilietava do slnečnej sústavy, priblížuje sa k Slnku, a vo vzdialenosti 10,8AU sa začne vzďalovať bez obehu Slnka. Je to samozrejme nezmysel, ale ten text sa dá takto interpretovať. Nikde v článku totiž nie je použitý termín "obeh Slnka", čo je základná vlastnosť kométy. Môže totiž existovať aj niekto (povedzme vekom mladý), ktorý to jednoducho ešte nevie. A samozrejme, je tam aj obrázok, ktorý to síce objasní (obeh), ale keby tam nebol ... Nie som taký hrozný rypák, ako sa možno zdá, ale mne v tom texte ten obeh jednoducho chýba, len z hľadiska čistej logiky.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Formulácia

Z Z,2021-10-06 08:41:45

Problém je, že namiesto formulácií z článku navrhujete formulácie úplne nesprávne či zavádzajúce:
-- Namiesto toho, aby tam bol termín "obehne Slnko" je tam "priblíži sa k Slnku". --
Ale v roku 2031 táto kométa naozaj Slnko neobehne, len sa k nemu po milónoch rokoch veľmi priblíži - z hľadiska svojej extrémnej dráhy, asi aj dosť nepravidelnej. Slnko "obehne" až za milióny rokov. Keďže je perihélium len menej ako tisícina afélia, tak je správnejší laickejší popis približovania a vzďalovania od Slnka. Že nejde o teleso mimmo Slnečnej sústavy, ktoré ce ňu len preletí, je jasné aj zo zvyšného textu článku, nie len z obrázku.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Formulácia

Vladimír Bzdušek,2021-10-06 18:51:16

Vzdávam sa presile. Len by som poprosil vysvetliť, prečo je v popise obrázku použitý termín "obežná dráha", keď podľa Vás táto kométa Slnko neobehne, len sa k nemu priblíži.
A za druhé, mnou navrhovaný termín "obehne Slnko" by som ešte upresnil na "obieha Slnko", keďže celý obeh asi ešte nie je dokončený. Budete spokojný?

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz