Umělá inteligence DeepMind skvěle předpovídá počasí  
Nowcasting je bezprostřední předpověď počasí, založená na aktuálních meteorologických datech. Je náročná a důležitá. Jak ukazuje úspěšný vývoj aplikace umělé inteligence pro nowcasting srážek Generative Model of Rain z franšízy DeepMind, brzy by se mohla stát kolbištěm umělých inteligencí.
Budou počasí předpovídat umělé inteligence? Kredit: Bidgee / Wikimedia Commons.
Budou počasí předpovídat umělé inteligence? Kredit: Bidgee / Wikimedia Commons.

Umělá inteligence DeepMind ze stáje Google už získala skalpy hráčů go, šachů a StarCraft II, zazářila ve skládání proteinů a řadě odvětví medicíny. Teď se zakousla do dalšího z odvěkých problémů lidstva – předpovědi počasí. Nový nástroj „Generative Model of Rain“, založený na DeepMind, exceluje v předpovědi bezprostředních srážek (anglicky nowcasting) do té míry, že je podle meteorologů, kteří tuto aplikaci testují, přesnější než soudobé metody.

 

Logo. Kredit: DeepMind.
Logo. Kredit: DeepMind.

Předpověď bezprostředních srážek, k nimž dojde během 1-2 hodin, je velmi důležitá. Uplatňuje se v letecké dopravě, při pořádání akcí pod širým nebem i v řadě dalších případů. Přitom je to věda. Takové předpovědi nejsou snadné. Nová aplikace DeepMind využívá strojové učení k velmi přesným předpovědím bezprostředních srážek. Zpracovává přesná radarová data, která zahrnují uspořádání srážek každých 5 minut, s rozlišením na 1 kilometr.

 

Ukázka soudobého nowcastingu, zatím bez umělé inteligence. Kredit: NASA/Wikimedia Commons.
Ukázka soudobého nowcastingu, zatím bez umělé inteligence. Kredit: NASA/Wikimedia Commons.

Tento nástroj analyzuje zmíněná data za posledních 20 minut a na jejich základě předpovídá srážky pro následujících 90 minut. Soustředí se přitom na střední a silné srážky, které mají největší dopad na lidi i ekonomiku. Jak se ukazuje, aplikace DeepMind je v tom opravdu dobrá.

 

Testování aplikace Generative Model of Rain se účastní více než 50 zkušených meteorologů z britského Meteorological Office. Naprostá většina z nich hodnotí tento nástroj jako podstatně lepší než dnešní běžně používané postupy pro tento typ předpovědí. Tým DeepMind teď bude dále zlepšovat kvalitu předpovědí, včetně předpovědí na delší dobu a předpovědí výjimečných a intenzivních srážek. O významu těchto experimentů vypovídá i publikace výsledků v časopisu Nature.

 

Video: AlphaFold: The making of a scientific breakthrough

 

Literatura

New Atlas 29. 9. 2021.

Nature 597: 672–677.

Datum: 04.10.2021
Tisk článku

Související články:

Porazí počítač nejsilnějšího hráče go světa?     Autor: Tomáš Grosser (07.03.2016)
Umělá inteligence Deep Mind odezírá ze rtů lépe než profesionálové     Autor: Stanislav Mihulka (29.11.2016)
AlphaStar: StarCraft II má nového šampiona. A není to člověk!     Autor: Stanislav Mihulka (31.10.2019)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz