Mobilní jaderné mikroreaktory Radiant nahradí dieselové generátory  
Kalifornská společnost Radiant pracuje na kompaktních jaderných reaktorech o výkonu 1 MW, které se vejdou do přepravního kontejneru a budou chlazené heliem. Takové reaktory by se mohly stát relativně levnou a praktickou náhradou celé armády dieselových generátorů, ať už při akcích pod širým nebem, při katastrofách anebo na vojenských základnách.

Jak se zdá, velkým jaderným reaktorům vyrůstá zdatná konkurence. Po jejich boku nejspíš v dohledné době stanou malé, flexibilní reaktory, které přiblíží jadernou energii ke koncovým uživatelům. Na vlně malých reaktorů se nese i kalifornská společnost Radiant. Jejich cílem je vyvinout opravdu malé a kompaktní, slušně mobilní a relativně levné jaderné mikroreaktory.

 

Takový mikroreaktor by měl mít výkon 1 megawatt. Vejde se do klasického přepravního kontejneru, bude zásobovat energií cca tisíc domácností a chladit ho bude namísto běžně používané vody helium. Mikroreaktory bude možné používat prakticky kdekoliv, takže se hodí pro izolovaná osídlení nebo třeba pro řešení akutních problémů s energií při katastrofách.

 

Mikroreaktor. Kredit: Radiant.
Mikroreaktor. Kredit: Radiant.

Radiant založili bývalí inženýři SpaceX, kteří se rozhodli přinést technologii, původně určenou pro kolonie na Marsu, podstatně blíž k pozemšťanům. Radiant sehnal 1, 2 milionů dolarů od „andělských investorů“, kteří tím pádem umožnili pokračování vývoje mikroreaktorů.

 

Heliem chlazené jádro mikroreaktoru. Kredit: Radiant.
Heliem chlazené jádro mikroreaktoru. Kredit: Radiant.

Významným zákazníkem by se měly stát i ozbrojené složky. Několik mikroreaktorů by mělo „utáhnout“ provoz vzdálené vojenské základny po dobu čtyř až osmi let. Vzhledem ke svým parametrům jsou tyto mikroreaktory pokročilou náhradou celé soustavy dieselových agregátů. Jejich použití by pochopitelně značně omezilo emise, a také by odpadla nutnost vozit na takové základny značné množství klasického paliva. To dnes bývá náročné a z řady důvodů riskantní.

 

Logo. Kredit: Radiant.
Logo. Kredit: Radiant.

Radiant uvádí, že by použité palivo nemělo roztávat kvůli přehřátí. Vydrží vyšší teploty než palivo tradičních jaderných reaktorů. Použití hélia pro chlazení reaktoru podstatně snižuje rizika spojená s korozí, varem či kontaminací. Společnost uvádí, že již získala provizorní patenty pro technologie, které souvisejí s doplňováním paliva do mikroreaktoru a také s řešením transportu teplo z jádra reaktoru.

 

Počet hráčů, kteří pracují na malých reaktorech, se očividně dále rozrůstá. Některé společnosti se zaměřují na mobilní reaktory, včetně plovoucích. Pokud se byť jen část těchto projektů dostane až ke komerčním aplikacím, zásadně promění lokální energetiku, jak ji dnes známe.

 

Literatura

New Atlas 18. 10. 2021.

Datum: 18.10.2021
Tisk článku

Související články:

Experiment KRUSTY: NASA úspěšně otestovala kapesní štěpný reaktor Kilopower     Autor: Stanislav Mihulka (03.05.2018)
Americká armáda vyvíjí mobilní reaktory pro elektřinu do válečných zón     Autor: Stanislav Mihulka (22.09.2018)
Malé modulární reaktory slibují ekonomickou produkci vodíku     Autor: Stanislav Mihulka (16.12.2020)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz