Extrémně horký a rychlý Velbloud otřásl vesmírem  
Když v galaxii vzdálené 7 miliard světelných let vybuchl Velbloud (čili ZTF20acigmel), tak se intenzivně rozzářil nejen ve viditelné, ale i v rádiové oblasti. Pak ve viditelném světle nápadně rychle zhasl, ale dál žhnul rentgenovými paprsky. Jde o výjimečnou explozi typu FBOT, které možná jsou implozemi masivních hvězd přímo do černé díry či neutronové hvězdy.
Exploze FBOT by měla stvořit černou díru nebo neutronovou hvězduj. Kredit: NASA/JPL-Caltech.
Exploze FBOT by měla stvořit černou díru nebo neutronovou hvězdu. Kredit: NASA/JPL-Caltech.

Astronomové jsou mistři přezdívek pro zkoumané jevy. Nejspíš je to tím, že se jejich objekty výzkumu často vzpěčují pozemské představivosti. Když v říjnu 2020 detekovali ve vesmíru vzdáleném 7 miliard světelných let explozi, která je extrémní i na extrémní vesmírné exploze, tak ji dali několik jmen, jak bývá zvykem. Například ZTF20acigmel. Jak ale velí tradice výjimečně extrémních vesmírných explozí, objevitelé vydestilovali z vědeckého jména sexy slovo. Veřejnost zná tuhle explozi jako Velbouda, čili anglicky „Camel“.

 

Velbloud je novým přírůstkem do nepočetné, ale fascinující rodinky explozí FBOT, čili rychlých modrých optických tranzientů. Jsou to nesmírně intenzivní, ale zároveň krátce pozorovatelné exploze, podstatně silnější než průměrná supernova. Je za nimi nějaký velice energetický astrofyzikální proces, který není jasný. Prvním objeveným FBOTem byla Kráva (Cow, podle AT2018cow), dalším byla Koala (Koala, podle ZTF18abvkwla).

David Perley. Kredit: LMJU.
David Perley. Kredit: LMJU.

 

Už jsme věděli, že tyhle extrémně roztomilé exploze nápadně rychle zhasínají. Namísto let a měsíců se ve viditelné oblasti spektra FBOTy ztrácejí už během týdnů. A to není všechno. Daniel Perley z britské Liverpool John Moores University (LMJU) a jeho kolegové detailně prostudovali Veblouda a zjistili, že současně s explozí patrnou ve viditelné oblasti se místo exploze rozzářilo rádiovými vlnami. To svědčí o mimořádné rychlosti exploze, která se zřejmě přesáhla 160 milionů kilometrů v hodině. Extrémně jasné emise rádiových vln totiž obvykle pocházejí od synchrotronového záření, které se objevuje, když se elektricky nabité částice řítí magnetickým polem rychlostí na dohled rychlosti světla.

Logo. Kredit: LMJU.
Logo. Kredit: LMJU.

 

Rovněž vyšlo najevo, že místo exploze po vyhasnutí ve viditelné oblasti dál intenzivně zářilo rentgenovými paprsky. To ukazuje na přítomnost něco velice energetického (a prakticky neviditelného). Odborníci již nějaký čas spekulují, že by FBOTy mohly být extrémní imploze s následnou explozí, při nichž se stará masivní hvězda přímo zhroutí do černé díry nebo případně neutronové hvězdy. Což by sedělo.

 

Astronomové ještě nikdy takovou extrémní implozi vědomě nepozorovali. Také přesně nevědí, jak by měla vypadat. Je možné, že to jsou exploze FBOTů, ale není to jisté. Uvidíme, co přinesou další pozorování. Každopádně nelze než souhlasit s Brandonem Specktorem z Live Science, že Kráva, Koala a Velbloud rozhodně nejsou žádní nudní savci.

 

Literatura

Live Science 29. 10. 2021.

arXiv:2103.01968.

Datum: 29.10.2021
Tisk článku

Související články:

Nejzářivější hypernova všech dob mate astronomy     Autor: Stanislav Mihulka (16.01.2016)
„Kráva“ je tajuplnou vesmírnou explozí     Autor: Stanislav Mihulka (13.01.2019)
FBOTy jsou novými monstry v ZOO extrémních kosmických explozí     Autor: Stanislav Mihulka (29.05.2020)



Diskuze:

Žádný příspěvek nebyl zadán

Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz