Nejvíce žhavý bílý trpaslík terorizuje svého partnera  
Na povrchu extrémního bílého trpaslíka KPD 0005+5106 je teplota nevídaných 200 tisíc kelvinů. Podle pulzů rentgenového záření s periodou 4,7 hodiny to souvisí s přítomností partnera, nejspíše exoplanety o velikosti Jupiteru, která krouží kolem trpaslíka v dramatické blízkosti. Trpaslík ji drásá takovým způsobem, že to vydrží maximálně pár milionů let.
Extrémní soustava bílého trpaslíka KPD 0005+5106. Kredit:  M. Weiss/NASA/CXC
Extrémní soustava bílého trpaslíka KPD 0005+5106. Kredit: M. Weiss/NASA/CXC

Bílí trpaslíci jsou oharky hvězd podobných Slunci, které se přeměnily na červeného obra a posléze se rozplynuly do elegantní planetární mlhoviny. Osudem bílých trpaslíků je pozvolna vychládat, takže s nimi obvykle nespojujeme vysoké teploty. To je ale omyl. Přinejmenším zpočátku jsou bílí trpaslíci pořádně žhaví a jejich teplota se pohybuje kolem 100 tisíc kelvinů.

 

You-Hua Chu. Kredit: University of Illinois Urbana-Champaign.
You-Hua Chu. Kredit: University of Illinois Urbana-Champaign.

Bílý trpaslík KPD 0005+5106 je v tomto směru výjimečný. Je totiž extrémně žhavý. Na jeho povrchu byste naměřili 200 tisíc kelvinů. Jde o bílého trpaslíka s nejvyšší známou teplotou. Přitom je poměrně blízko, jen asi 1 300 světelných let. Pro astronomy je tím pádem lákavým cílem výzkumu.

 

Astronomka You-Hua Chu z tchaj-wanského institutu Institute of Astronomy and Astrophysics, Academia Sinica (ASIAA) a její kolegové analyzovali rentgenová data, která pořídila vesmírná observatoř Chandra. Zjistili, že trpaslík KPD 0005+5106 má průvodce, o němž předtím nevěděli. Tomuto hvězdnému partnerovi trpaslík krade hmotu, což není nic zvláštního. Také ho ale brutálně skrápí tvrdým zářením.

 

Logo. Kredit: Institute of Astronomy and Astrophysics, Academia Sinica (ASIAA).
Logo. Kredit: Institute of Astronomy and Astrophysics, Academia Sinica (ASIAA).

Rentgenové záření trpaslíka poklesne a zase vzroste každých 4,7 hodiny. Podle badatelů je nejpravděpodobnějším vysvětlením, že kolem trpaslíka v těsné blízkosti obíhá exoplaneta, zhruba o velikosti Jupiteru. Jejich vzdálenosti činí asi 900 tisíc kilometrů, což odpovídá asi 1,3 poloměru Slunce. To znamená, že exoplaneta dostává neuvěřitelně zabrat. Jestli to tak skutečně je, tak dotyčná exoplaneta nemůže vydržet moc dlouho, maximálně pár milionů let. Bílý trpaslík ji nakonec celou gravitačně „oholí“ a sežere.

 

Podle astronomů je právě přítomnost takového partnera důvodem extrémní povahy bílého trpaslíka KPD 0005+5106. Mohla by podle nich vysvětlit i další podobné případy, o nichž víme, i když nejsou tak moc extrémní. Pozorování likvidace exoplanety bílým trpaslíkem je dalším z řady dokladů, že planety mohou přežít zánik hvězdy podobné Slunci. I když v tomto případě to nebude na dlouho.

 

Video: You-Hua Chu: CSI: Type Ia Supernova Remnant in Taiwan

 

Literatura

Science Alert 26. 11. 2021.

Astrophysical Journal 910: 119.

Datum: 28.11.2021
Tisk článku

Související články:

Mrtvé planety bílých trpaslíků vysílají rádiové vlny miliardy let     Autor: Stanislav Mihulka (12.08.2019)
Extrémní bílý trpaslík je nejmenší a zároveň nejtěžší ze všech     Autor: Stanislav Mihulka (02.07.2021)
Bílí trpaslíci spalují vodík a užívají si pomalé stárnutí     Autor: Stanislav Mihulka (07.09.2021)



Diskuze:

soustava Sirius A a B

Lubomír Vrána,2021-11-30 19:16:12

Mohl by mi někdo popsat, jak vznikla dvojhvězda Sirius A a Sirius B, případně jak to s naším sousedem dopadne?

Odpovědět


Re: soustava Sirius A a B

Pavel Nedbal,2021-11-30 21:47:13

Tedy, nejsem astrofyzik, ale myslím, že na to, aby z budoucího červeného obra , který vznikne ze Siria A, přetékala ve významějším množství hmota na Siria B, jsou moc daleko od sebe. Obecně se uvádí, že Sirius B byl masivnější, než A, odházel ve fázi obra hodně hmoty a smrskl se do bílého trpaslíka. Těžko říci, v době, kdy měli oba stejnou hmotnost, byli k sobě nejblíže, takže by snad nějaký přenos možný byl; nicméně, bylo to dost dávno na to, aby okolo této soustavy byla ještě patrná nějaká zbylá mlhovina. V systémech těsných dvojhvězd je to dramatičtější.

Odpovědět


Re: Re: soustava Sirius A a B

Lubomír Vrána,2021-12-01 13:10:17

Děkuji za informaci. Je to příznivá zpráva, supernova 1a v naší blízkosti odtud nehrozí.

Odpovědět

P. Matějka

Pavel Matějka,2021-11-28 21:48:07

Dobrý den, nevíte, zdali již nebylo vědecky popsáno, jakým mechanizmem dokáží blízké planety přežít fázi červeného obra? Měl jsem za to, že všechny blízké planety shoří v nitru obra. Proč je tedy tolik objevů blízkých planet u bílých trpaslíků, to se tam přemístily gravitačně, nebo pohlcení obrem není tak dramatické?

Odpovědět


Re: P. Matějka

Vojtěch Kocián,2021-11-29 08:18:22

Vědecký podklad nemám k dispozici. Laicky to opravdu není "tak horké". Vnější vrstvy rudého obra jsou na hvězdu celkem studené (pod 5000 K), takže se planeta nebude odpařovat až tak rychle. Co je snad ještě důležitější, vnější vrstvy plynného obra jsou i velmi řídké. Sice v něm budou planety neustále brzdit a tím snižovat orbitu, ale vzdálenější planety mohou obíhat dost dlouho na to, aby fázi rudého obra přežily. Pak samozřejmě budou mnohem blíž, než byly původně. Taky z nich nejspíš zůstane jen to nejodolnější jádro - planetární oharek obíhající kolem hvězdného oharku (bílého trpaslíka).

Odpovědět

Nejvíc žhavý není česky.

Jiří Pospíšil,2021-11-28 20:17:22

Tak mluví děti snad nejvýše do šesti let, a to ještě musí mít maminku, které nezáleží na tom, jak děti mluví.

Odpovědět


Re: Nejvíc žhavý není česky.

Jiří Skála,2021-11-28 22:56:36

Nebo která stále kouká na ČT. Ostatně DISKUZE také není česky, i když je to možná povoleno.

Odpovědět


Re: Re: Nejvíc žhavý není česky.

Z Z,2021-11-29 07:55:17

https://www.pravopisne.cz/2010/03/diskuze-x-diskuse/

Odpovědět


Re: Re: Re: Nejvíc žhavý není česky.

Vladimír Bzdušek,2021-11-29 09:16:28

Pretože ma jazykoveda zaujíma, prečítal som si odkaz. Je tam použitý termín "dublet".
To mi zase vyvolalo pochybnosť, kedy je lepšie použiť " nominatív plurálu" a kedy "1.pád množného čísla"

Odpovědět


Re: Nejvíc žhavý není česky.

Florian Stanislav,2021-11-29 18:51:06

Nejvíc žhavý česky je.
pravopis.cz uvádí nejvíc i žhavý
https://www.pravidla.cz/hledej/?qr=Nejv%EDc
https://www.pravidla.cz/pravopis/30380-zhavy.html
S pohlcením planet červeným trpaslíkem to není tak žhavé. Naše Slunce patrně pohltí Zemi, Mars asi ne.
Možná ani Zemi, ale argument, že to bude vzhledem k vznikající vázané rotaci se Zemí, se mi zdá slabý. Země vzdaluje od Slunce asi 15 cm/rok (energie se bere ze zpomalení rotace Země.) Za 5 milionů let tedy asi 5E6*0,15 = 900 000 m.

Odpovědět


Re: Re: Nejvíc žhavý není česky.

Z Z,2021-11-29 23:10:48

Myslím, že s tou rotáciou Zeme ste to uviedli nejako dosť nesprávne.
Zem sa vzďaľuje od Slnka (aj) v dôsledku toho, že spôsobuje spomaľovanie rotácie Slnka.
Teda nie je príčinou rotácia Zeme (okolo svojej osi) ale obiehanie Zeme okolo Slnka.
Mesiac má viazanú rotáciu so Zemou, teda sa voči nej neotáča, no vzďaľuje sa od nej vďaka tomu, že spôsobuje spomaľovanie rotácie Zeme.
Vzďaľovanie Zeme od Slnka 150 km za milión rokov, či 0,15 miliónov km za miliardu rokov je veľmi malé voči vzdialenosti od Slnka.
Kto tu argumentuje vznikom viazanej rotácie Zeme voči Slnku?
Ak by vznikla viazaná rotácia Zeme voči Slnku, tak by k nej najprv musel výrazne prispieť Mesiac, ktorý rotáciu Zeme najviac spomaľuje, no súčasne by musel "odletieť" od Zeme preč, lebo má viazanú rotáciu voči Zemi, takže to asi prakticky nemôže nastať.

Odpovědět


Re: Re: Re: Nejvíc žhavý není česky.

Florian Stanislav,2021-11-30 01:00:52

Ano, máte pravdu. Vázaná rotace Měsíc -Země zpomaluje rotaci Země, Měsíc už vázanou rotaci má. V systému Země -Slunce tam Země ještě rotuje rychle, Slunce za 25-27 dní, takže to asi bude složitější, ale v zásadě máte pravdu vzhledem k obrovské hmotnosti Slunce.
Vzdalování Země bude dáno především úbytkem hmotnosti Slunce. Má se dostat někam do blízkosti dráhy dnešního Marsu, ten se taky vzdálí.
https://www.astro.cz/clanky/slunecni-soustava/zanik-zeme-za-7-6-miliardy-roku.html
"Podle provedených výpočtů ztratí Slunce za příštích 7,6 miliardy roků asi 0,332 současné hmotnosti. Tím by postupně docházelo ke snižování gravitačního vlivu Slunce, což by přispělo ke vzdalování oběžné dráhy Země od rozpínajícího se Slunce...současná dráha Země, která se bude v budoucnu nacházet ve vnějších vrstvách této atmosféry Slunce o velmi nízké hustotě. Brždění způsobované řídkým plynem je dostatečné k tomu, že se Země bude posouvat směrem do středu Sluneční soustavy, až nakonec bude pohlcena Sluncem a vypaří se.“ Aby mohla Země uniknout před tímto osudem, musela by se v současné době nacházet ve vzdálenosti minimálně 1,15 AU (tj. asi 172 000 000 km) od Slunce."
Chtěl jsem argumentovat, že přežití blízkých planet blízko červeného obra máme možnost studovat přímo v naší sluneční soustavě

Odpovědět


Re: Re: Nejvíc žhavý není česky.

Jiří Pospíšil,2021-12-03 22:34:28

Vždyť jistě, že obě slova existují. No a až pokročíte dále s těmi příručkami, tak přijdete na to, že existuje i stupňování nejen slova hodně, zde šroubovaně použitého, ale i slova žhavé.

Odpovědět


Re: Nejvíc žhavý není česky.

Jiri Janu,2021-12-02 12:27:44

To by pak znamenalo, i to že byl "Buba můj nejvíc nejlepší kamarád" není správně :-(

Odpovědět


Re: Re: Nejvíc žhavý není česky.

Jiří Pospíšil,2021-12-03 23:09:10

To je špatně z několika důvodů.
Dobře by to bylo, kdyby existovali hodně nejlepší kamarádi, z nich pár by byli více nejlepší kamarádi a z těchto více nejlepších kamarádů by byl Buba nejvíce nejlepší kamarád. Z těch pár hodně nejlepších kamarádů by Buba vyčníval jako nejvíce nejlepší kamarád.

Vždyť říkám, dětská mluva.
Ale vydržte, už jsem viděl první vlaštovky. Třeba nejoptimálnější místo optimální a zadaprovaný místo adaprovaný, městská poliklinika už také nikoho nezaráží, ač poliklinika znamená, že jde o městskou kliniku a poslanci návrhy nepředkládají nebo nepodávají, ale načítají. Ženy se chlubí tím, že mají naklizeno, ač ještě nedávno měly uklizeno. Má to vývoj a ten je na vaší straně.

Odpovědět


Re: Re: Re: Nejvíc žhavý není česky.

Z Z,2021-12-04 00:18:04

Poliklinika mi pripomenula starý vtip o rečníkovi na slávnosti otvorenia polikliniky:

Vďaka výdobytkom socializmu sme dokázali postaviť túto poli kliniku.
A ak nám to imperialistickí kapitalisti neprekazia, tak postavíme aj celú kliniku!

Odpovědět


Re: Nejvíc žhavý není česky.

Michaela Tejchmanova,2021-12-03 11:33:23

... nebo tatinka.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz