Pozoruhodná mikro-nanoměď zabíjí bakterie skoro jako bájná Medúza  
Standardní měď sice nakonec usmrtí většinu bakterií uvolněnými ionty, ale trvá jí to dlouho. Porézní mikro-nanoměď má úžasně velkou plochu povrchu, z něhož doslova tryská záplava vražedných iontů. Za dvě minuty vymaže prakticky všechny bakterie, kterých se dotkne. Jako by se podívaly do očí Medúze.
Mikro-nanoměď. Kredit: RMIT.
Mikro-nanoměď. Kredit: RMIT.

Není tajemstvím, že měď při kontaktu zabíjí bakterie. Trvá to ale dlouho, celé hodiny. Nová mikro-nanoměď je oproti tomu téměř jako antická Medúza, která zabíjela pouhým pohledem. Zlikviduje prakticky všechny bakterie v dosahu během pouhých 2 minut. Být bakterií, tak z tohoto materiálu mám opravdu strach.

 

Ma Qian. Kredit: Margund Sallowsky/RMIT.
Ma Qian. Kredit: Margund Sallowsky/RMIT.

Běžná měď likviduje bakterie tím, že uvolňuje ionty, které proděraví ochranné membrány bakterií jako vystřelené kulky. Tento proces je ale mnohem pomalejší než střelba. Bakterie umírají za hodinu, dvě a někdy až za čtyři hodiny. To znamená, že když se měď použije jako antibakteriální povrch, například na kliku u dveří, tak nijak zvlášť nezabrání přenosu mikrobů, pokud ke kontaktům nedochází s velkým časovým odstupem.

 

Australští odborníci RMIT University a vědecké agentury CSIRO vyvinuli speciálně upravenou měď, která je v zabíjení bakterií mnohem nemilosrdnější. Začali slitinou z mědi a manganu. Poté použili levný proces selektivního loužení (anglicky selective leaching nebo dealloying), který spočívá v odstraňování určitého prvky ze slitiny korozí. V tomto případě odstranili atomy manganu. Výsledkem jejich úsilí byla mikro-nanoměď, tedy porézní struktura mědi, která obsahuje množství dutin v mikro- i nanoměřítku.

 

Zlaté stafylokoky po 2 minutách na a) nerezové oceli, b) standardní mědi, c) plus d) mikro-nanomědi. Kredit: RMIT.
Zlaté stafylokoky po 2 minutách na a) nerezové oceli, b) standardní mědi, c) plus d) mikro-nanomědi. Kredit: RMIT.

Díky této struktuře má mikro-nanoměď dramaticky větší plochu povrchu než tradiční měď. V důsledku toho se z mikro-nanomědi uvolňuje mnohem více iontů mědi, které pak masivně atakují všechny bakterie v dosahu. Dalším podstatným rozdílem je chování vody. Voda na povrchu tradiční mědi vytváří kapky vody, zatímco do mikro-nanomědi se vsákne a vytvoří tenký film. Bakterie se tím pádem rychle dostanou do těsné blízkosti mědi a pro měděné ionty je o to snazší je pozabíjet.

 

Jak říká vedoucí výzkumného týmu Ma Qian z RMIT, standardní měděný povrch zabije do 4 hodin asi 97 procent buněk zlatého stafylokoka. Když to zkusili s mikro-nanomědí, tak vymazala 99,99 procent buněk této bakterie do 2 minut. To je zhruba 120krát rychleji. Badatelé teď zkoušejí, co udělá mikro-nanoměď s pandemickým koronavirem.

 

Video: Additively manufactured metal surfaces and influence on tensile and fatigue performance - Ma Qian

 

Literatura

New Atlas 13. 12. 2021.

Biomaterials 280: 121271.

Datum: 15.12.2021
Tisk článku

Související články:

Tekuté sklo ve spreji převratným nanomateriálem     Autor: Stanislav Mihulka (13.02.2010)
3D tištěné kostky z polymeru jsou tvrdé skoro jako diamant a zastavují projektily     Autor: Stanislav Mihulka (26.11.2019)
Laserem opracovaný hliník po ozáření Sluncem čistí vodu     Autor: Stanislav Mihulka (14.07.2020)



Diskuze:

mimo thema

Jaroslav Fisnar,2021-12-15 22:46:54

Jinak to tu veřejně napsat nejde (bohužel). Pane Mihulko, první známkou úpadku média je zabránění svobodné diskuze pod články "určitých" témat. Třeba virů SARS/COV či o úžasných US jaderných zbraních. Nevím jak Vy, byl jsem v ČSLA a LE ve Francii. Zkuste se nad tím vším zamyslet, až budete mít náladu přetiskovat podobné články. Doporučuju shlédnout nějaké video z Hirošimy či Nagasaki. Jen doufám, že už nikdy za mého života nebudeme humanitárně bombardovat naše přátele a odvěké spojence (Srbsko), jen aby se Madla Allbrightová radovala. Padáte někde na úroveň Novinek či Seznam zpráv, obávám se.

Odpovědět


Re: mimo thema

Florian Stanislav,2021-12-16 09:10:43

Úpadek není dán tím, že se upadlá diskuze ukončí, ale úrovní příspěvků mimo téma, které řeší v jednom odstavci problémy světa od druhé světové, které uvádíte.
Nechápu představu, že za tyto problémy může autor skvělých článků o vědě, technice, astronomii... Zkuste se i Vy nad tím zamyslet, jak doporučujete.

Odpovědět


Re: mimo thema

Jan Novák9,2021-12-16 11:33:47

Redakce Osla už několikrát sdělila že nemá prostředky na to aby mazala reklamy z diskuzí starších než týden kdy do nich přispívají už jen spamboti a vzácně nějaký ten šílenec kterého už pak stejně nikdo nečte. Zkuste se domluvit s redakcí že každý den zdarma věnujete několik hodin procházení diskuzí pod několika stovkami článků a třeba dobu přispívání prodlouží.

p.s. Nejsem členem redakce a nemám nic společného s Oslem. Ani nevím jestli má Osel redakční systém který to vůbec umožňuje. To si musíte zjistit sám.

Odpovědět


Re: mimo thema

Mirek Sintak,2021-12-16 19:34:30

Srbsko a Srebrenica, gerojové!

Odpovědět


Re: mimo thema

Jan Rychtář,2021-12-17 02:30:42

Ono je to dobře. Alespoň nedostávají prostor vlastizrádci vašeho typu.
Tohle kdysi bývala věcná diskuze. Ne hloupé
výkřiky pomatenců.
Tedy až na pana Hrčíříka. :-D

Odpovědět


Re: Re: mimo thema

Josef Hrncirik,2021-12-17 11:46:21

Kolik ukrajinců budete mít nakvartýrováno od vánoc do 3. králů?

Odpovědět


Re: Re: Re: mimo thema

Pavel 1,2021-12-18 19:42:21

Že by se vlivový agent hrnčiřík připravoval na válku?

Odpovědět

Je to na zabití!

Josef Hrncirik,2021-12-15 16:29:02

Kovovou Cu nutno zoxidovat na Cu++ nebo alespoň Cu+. Pokud ale v okolí Cu++ není v dostatečné koncentraci vhodný aniont, Cu se jen pokryje nerozpustnou a tím neúčinnou vrstvou oxidu, hydroxidu či nějaké zásadité soli.

Odpovědět


Re: Je to na zabití!

Florian Stanislav,2021-12-15 19:30:46

Měď je relativně sálá na vzduchu, měděné okapy zoxidují na hnědý Cu2O podle podmínek, řekněme za rok. Kdysi se dělala měděná koupelnová kamna (na dřevo) na teplou vodu. Teplá voda z toho tekla viditelně modrá. Měděnka bývá v první fázi spíše zelená, než modrozelená a rozhodně není stálou sloučeninou z hlediska uvolňování Cu2+ proti bakteriím.
Stříbrné soli ( AgCl ? ) se pod názvem Sagen používaly pro rychlou desinfekci vod (pro vojáky parašutisty), Sagen se dával se i do studní s bakteriální infekcí, voda se pak směla použít za 3 dny.
Obrovská účinnost mokro-nano mědi by mohla tyto stříbrné soli nahradit, pokud to nezabije i bakterie v trávicím traktu.

Odpovědět


Re: Re: Je to na zabití!

Mojmir Kosco,2021-12-15 23:49:18

To určitě zabije a možná i buňky v těle.Toxicita mědi je známa věc .

Odpovědět


Re: Re: Re: Je to na zabití!

Josef Hrncirik,2021-12-17 14:49:22

Nejlepší na desinfekci a deratizaci mosazných klik je Nofitshok TM. Vyvinuto a vyzkoušeno v Porton Down.

Odpovědět

a další účinky?

Eva M,2021-12-15 16:20:44

aby oy nebyly třeba onkogenní...

Odpovědět

A co jiné buňky

Ludvík Urban,2021-12-15 09:01:52

Třeba buňky vyšších živočichů nebo člověčí. Těm ty ionty neškodí? Čím to?

Odpovědět


Re: A co jiné buňky

Urban Novák,2021-12-15 15:36:58

To není podstatné. Až se o tomhle dozví evropská komise, zakáže používání jiných desinfenčních prostředků, protože nanoměď je narozdíl od běžně používaných desinfekčních prostředků ekologická a znovupoužitelná. Od roku 2030 budou mít z nařízení EU všechny kliky povrch z nanomědi, tak aby se zabránilo šíření koronavirů a jiných patogeních látek.

Odpovědět

oné

Jan Mrkvicka,2021-12-15 08:51:21

Striebro nemá podobné účinky?

Odpovědět


Re: oné

Josef Hrncirik,2021-12-15 13:12:23

A co Hg či Hg++?

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz