Podmořská fyzikální baterie Ocean Battery bude ukládat energii na dně oceánu  
V příbřežních oblastech světových oceánů pracují větrné turbíny, plovoucí solární farmy i přílivové či vlnové generátory. Vyrábějí spoustu energie a v budoucnu jí bude ještě daleko víc. Vyrobenou energii je nutné skladovat, k čemuž může dobře posloužit systém fyzikální baterie Ocean Battery na mořském dně.
Systém Ocean Battery. Kredit: Ocean Grazer.
Systém Ocean Battery. Kredit: Ocean Grazer.

Zdroje obnovitelné energii přinášejí řadu výhod a vedle nich také komplikace. Jednou z hlavních je, že musejí být jištěné systémy pro ukládání vyrobené energie. V nich je energie k dispozici, když Slunce nesvítí nebo vítr nefouká. Jedním z takových systémů je i pozoruhodná „Ocean Battery“, nový design zařízení pro uskladnění energie, který funguje tak trochu jako přehrada s vodní elektrárnou na dně oceánu.

 

Logo. Kredit: Ocean Grazer.
Logo. Kredit: Ocean Grazer.

Koncept Ocean Battery vytvořil nizozemský startup Ocean Grazer. Je navržena tak, aby ji bylo možné instalovat poblíž příbřežních generátorů obnovitelné energie, jako jsou větrné turbíny, plovoucí solární farmy či přílivové a vlnové systémy. Ocean Battery tvoří tři hlavní komponenty. Jednou z nich je betonový rezervoár, který pojme až 20 milionů litrů sladké vody, uskladněné za nízkého tlaku.

 

Tento rezervoár je propojen systémem pump a turbín s velikým roztažitelným vakem na mořském dně. Nadbytečná elektřina z obnovitelných zdrojů bude pumpovat vodu z rezervoáru do vaku. Když bude po této elektřině poptávka, stačí jen uvolnit vak a samotný tlak mořské vody vytlačí vodu z vaku do rezervoáru. Přitom se roztočí turbíny, které vyrobí elektřinu a pustí ji zpátky do rozvodné sítě.

 

Schéma systému Ocean Battery. Kredit: Ocean Grazer.
Schéma systému Ocean Battery. Kredit: Ocean Grazer.

Podle týmu Ocean Grazer by tento systém měl mít účinnost mezi 70 a 80 procenty a měl by zvládnout neomezený počet cyklů po dobu své životnosti, která by měla přesáhnout 20 let. Technologii Ocean Battery lze vybudovat v rozmanitém měřítku. Jeden betonový rezervoár pojme 10 MWh energie, přidání dalších rezervoárů celkovou kapacitu této podmořské fyzikální baterie zvýší. Přidáním dalších komponent k systému pump a turbín může zvýšit dostupnost energie, která může být dodávána rychleji, pokud je to třeba.

 

Design Ocean Battery je zajímavý, ale není jediný, na němž se dnes pracuje. Podobný projekt připravuje Subhydro, v jehož systému dochází k přečerpávání mořské vody na mořském dně. Odborníci MIT vyvíjejí další koncept tohoto typu, který zahrnuje duté betonové koule. Další projekty sázejí na vztlak a využívají uskladňovanou elektřinu k potopení balónovitých nádob, jejichž uvolnění spojené s návratem na hladinu zase dodává elektřinu do sítě. Jak se zdá, po ruce máme celou řadu zajímavých řešení. Stačí si jen vybrat a pořádně na tom zapracovat.

 

Video: Ocean Grazer - Ocean Battery – Utility-scale offshore energy storage

 

Literatura

New Atlas 9. 1. 2022.

Datum: 11.01.2022
Tisk článku



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz