Radian Aerospace míří na orbitu s jednostupňovým kosmoplánem  
Kosmoplán Radian One s delta křídlem a třemi raketovými motory vzlétne horizontálně s pomocí raketových saní, které ušetří spoustu paliva. Poletí až na orbitu, kde stráví až pět dní. Po návratu přistane jako letoun či raketoplán, na jakékoliv ranveji o délce minimálně 3 kilometry.
Start na raketových saních. Kredit: Radian Aerospace.
Start na raketových saních. Kredit: Radian Aerospace.

Do kosmického závodu komerčních letů vstoupil další účastník. Z ničeho nic se zjevil startup Radian Aerospace a oznámil, že sehnali 27,5 milionů dolarů na vývoj jednostupňového raketoplánu Radian One. Měl by vzlétat a přistávat horizontálně, téměř jako aerolinky do vesmíru.

 

V posledních letech se ve vesmíru konečně otevírá prostor pro komerční operace. Soukromé firmy vozí náklady a nově i astronauty na palubu ISS a vypouštějí konstelace satelitů. Pokud ale jde o samotné vynesení nákladu na oběžnou dráhu, prozatím jsou jejich lety omezené na dva základní postupy. Jde o tradiční vynášení nákladu vícestupňovou nosnou raketou a ve druhém případě o lety malých raket, které startují pod křídly nosných letounů.

 

Logo. Kredit: Radian Aerospace.
Logo. Kredit:
Radian Aerospace.

Radian Aerospace plánují vykročit do neznáma a vozit náklad na oběžnou dráhu pomocí kosmoplánu s delta křídlem, zhruba o velikosti malého tryskového dopravního letounu, s horizontálním startem i přistáním.

 

Radian One míří na orbitu. Kredit: Radian Aerospace.
Radian One míří na orbitu. Kredit: Radian Aerospace.

Start by se ale přesto měl podstatně lišit od klasického letadla. Kosmoplán Radian One by měl totiž vzlétat s pomocí raketových saní, aby ušetřil co nejvíce paliva. Jakmile se odlepí, postarají se tři raketové motory kosmoplánu o to, aby se dostal na oběžnou dráhu, jen s menším přetížením. Posádka se bude moci zdržet ve vesmíru až 5 dní. Kosmolet poté zakončí cestu do vesmíru přistáním na jakékoliv ranveji, která je delší než 3 000 metrů.

 

Startup počítá s tím, že Radian One bude po přistání opět připravený ke startu během 48 hodin. Detailnější informace zatím nejsou známé. Provoz kosmoletu by nicméně mohl připomínat například technologii, jaká je k vidění v pozoruhodném sci-fi thrilleru When Worlds Collide z roku 1951, kde se létá do vesmíru na podobném kosmoletu, co startuje z raketových saní.

 

Radian Aerospace se nehodlají věnovat turistickému ruchu. Mají v plánu se soustředit na výzkum, výrobu ve vesmíru, dálkový průzkum Země a rychlou globální přepravu zásilek. Počítají s lety pro americkou vládu i další země, stejně jako pro komerční kosmické projekty.

 

Literatura

New Atlas 23. 1. 2022.

Datum: 25.01.2022
Tisk článku

Související články:

Budeme létat do vesmíru s plazmovými tryskovými motory?     Autor: Stanislav Mihulka (21.05.2017)
Startup Hermeus vyvíjí dopravní letoun o rychlosti až Mach 5     Autor: Stanislav Mihulka (17.05.2019)
Převratný rotační detonační raketový pohon uspěl v prvních experimentech     Autor: Stanislav Mihulka (03.05.2020)
Hypersonický detonační test otevírá dveře ultrarychlému pohonu     Autor: Stanislav Mihulka (12.05.2021)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz