Víte kterou barvou přitahujete komáry?  
Že se komáři při hledání něčeho na zub řídí teplem už nikoho nepřekvapí. Že reagují i na oxid uhličitý, který vydechujeme, je rovněž obehranou písničkou. Nyní šestičlenný kolektiv vědců pomocí řady pokusů dokázal, že komáři mají také své oblíbené barvy.

Komáry Aedes aegypti přitahuje červená, oranžová, černá a azurová. Kredit: Kiley Riffell.
Komáry Aedes aegypti přitahuje červená, oranžová, černá a azurová. Kredit: Kiley Riffell.

Studie vedená Washingtonskou univerzitou odhalila, čím se komáři v závěrečné fázi svého zaměřování na svou oběť navigují. Pokusy vědci prováděli s komárem zvaným tropický, označovaným také jako komár egyptský - latinsky Aedes aegypti. Pochází z Afriky, ale najdeme ho v subtropických a tropických oblastech celého světa. Je to stvoření, bez kterého bychom se raději obešli – přenáší horečku dengue, nemoc chikungunya, žlutou zimnici, virus zika a další lahůdky ztrpčující život v místech, které by jinak mohly být rájem.

 

Profesor Jeffrey Riffell, biolog a vedoucí výzkumného týmu popsal chování těchto trapičů následovně. Nejprve se řídí pachem - registrují změny v koncentraci oxidu uhličitého. Až po stimulaci tímto pro ně vábivým podnětem, zapojují do hry také své oči a začnou vyhledávat určité vlnové délky. Je to jakási obdoba našeho chování. Také když jdeme po chodníku a ovane nás vůně čerstvě pečených skořicových koláčků, začneme pátrat kde, ta pekárna je.


Jeff Riffell, vedoucí výzkumného kolektivu. Kredit: University of Washington.
Jeff Riffell, vedoucí výzkumného kolektivu. Kredit: University of Washington.

A jak že vědci došli k závěru, že i barva u komárů hraje roli? Jednoduchým pokusem. Jak už to tak v přírodě většinou chodí, tak i u komárů pijou krev samičky. Vzali tedy komářice a na dno testovacích komor jim dávaly různobarevné terče. Dle očekávání si jich zprvu nevšímaly. Teprve, až se jim dostalo vjemu závanem oxidu uhličitého, začaly se o barevné terče zajímat. Ne však o všechny. Lákaly je delší vlnové délky světla. Nevíme, zda komáři vnímají barvy podobně jako my, ale pokud jejich preference převedeme do mluvy našeho kmene, tak preferují oranžovou, červenou a černou. Nejspíš je tyto barvy lákají proto, že lidská kůže, bez ohledu na pigmentaci, také vysílá dlouhovlnný signál v červeno-oranžovém rozsahu. Nutno k tomu ale dodat, že žádná z barev, ani holá ruka dobrovolníka, komáry nelákala, dokud se jim nedostalo impulsu v podobě zmiňovaného CO2.

 

Že u komárů k módním barvám patří skutečně především  ta oranžová, červená a černá, si výzkumníci potvrdili ještě pokusem s barevnými filtry. Odfiltrováním zmíněných vlnových délek přestali komáři mít o terče zájem. A to i tehdy, když jim smysly vyburcovali jejich oblíbeným oteplovacím plynem. A ještě i do třetice - stejně vyzněly i pokusy s mutantními komáry s poničenými geny odpovídajícími za vnímání barev. Komáří barvoslepost se rovněž podepsala tím, že o barevné terče se přestali zajímat.


Závěr

Je velká pravděpodobnost, že stejně jako komár egyptský, se bude chovat také komár pisklavý a dalších našich 39 druhů komárů. Teď tedy už víte, jak se na letošní dovolenou v okolí Třeboně obléci. Na škodu nebude přibalit i repelent.


Literatura

Diego Alonso San Alberto, et al.: The olfactory gating of visual preferences to human skin and visible spectra in mosquitoes, Nature Communications  13, Article number: 555 (2022)

Datum: 05.02.2022
Tisk článku

Související články:

Chytala komáry ve Washingtonu a vyděsila myslivce na celém světě     Autor: Josef Pazdera (13.02.2016)
Dělají z nás vegetariány klíšťata?     Autor: Josef Pazdera (24.06.2017)
Může být klíště pro naše zdraví něčím užitečné?     Autor: Josef Pazdera (21.02.2021)



Diskuze:

Martin Zeithaml,2022-02-06 11:07:17

Máme chatu těsně u rybníka, přesto tam komáři téměř nejsou a na rybách můžu sedět jen v trenkách i večer. Všude kolem jsou louky a lesy dost svažité tak se tam nedělají louže, díky čisté vodě je v rybníce a rákosí dost predátorů že je stihnou likvidovat. Najednou se začali ty potvory rojit jak kobylky a nesnesitelně bodali a bodali. Příčina byla naštěstí jednoduchá. Sestra si dala k chatě několik květináčů a k okapu sud na vodu. Do misek pod květináče jsme dali jemný štěrk, přes sud síťku a je klid. Je k neuvěření kolik tam bylo larev. Lidi si takhle asi často komáry pěstují přímo na okně a ani o tom neví.

Odpovědět


Re:

Florian Stanislav,2022-02-06 13:01:17

Ochranáři a krajináři málo co milují víc, jak mokřiny, čili líhně komárů. Víc by měli snad rádi jen ledovce, kdyby u nás byly.

Odpovědět

Trebon

Jan Přibyl,2022-02-05 12:45:09

JJa na Trebonsku travim dost casu uz od detsvi a nejend v lete.

A na ty potvorny nepomaha nic. Nezalezi na barve, nefunguji repelenty a myslim, ze ani zadrzeni dechu nepomuze.

Odpovědět


Re: Trebon

Florian Stanislav,2022-02-05 13:31:16

Pomáhá, když pálí slunce, fouká vítr a pohyb (běh, na kole).
Hmyz se nejvíc lepí na žluté tričko cyklisty. Na černé barvě asi není vidět...

Odpovědět


Re: Re: Trebon

Jan Přibyl,2022-02-05 13:52:08

Nekdy zerou i u vody na slunicku. Ale je pravda, ze na svetlo se jim nechce
Ale tam je zastoupi hovada.

Na bezce a jezdce vetsinou nesesnou, ale staci se zastavit a clovek je na sobe ma okamzite.

Celkove je jich o neco min, nez byvalo za mych mladych let.
To byla videt i poletujici mracna proti obloze pred setmenim.

Odpovědět

Azurová?

Richard Z.,2022-02-05 12:33:42

Ta nějak moc nespadá k těm "dlouhovlným" barvám, dle Wikipedie RGB code 0,127,255 , tedy převážně krátkovlnná modrá a trochu zelené která má k infračervenému spektru taky poměrně daleko.

Odpovědět

komáři a cyklisté

Florian Stanislav,2022-02-05 10:24:27

Komáři v Třeboni jsou hlavně večer. Když je vlhké jaro vylíhnou se hodně na lukách. Louky se dřív sekly 3x.
Cykloturisté přijedou stejně.
Lepší komár na krku, než mít na krku pořádný kopec.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz