První projekt pro výrobu benzínu hydrogenací CO2 zvládl pilotní provoz  
V čínském technologickém parku Zoucheng testují zařízení pro výrobu benzínu z oxidu uhličitého a vodíku. Je to jako zabíjet dvě mouchy jednou ranou. Technologie odčerpává oxid uhličitý a zároveň nabízí cenné produkty, jako je třeba benzín. Výsledky testů jsou potěšující, vyhlídky technologie slibné.
Výroba benzínu ze „vzduchu“. Kredit: DICP.
Výroba benzínu ze „vzduchu“. Kredit: DICP.

Oxid uhličitý není jen plyn se zlými úmysly. Je to také surovina, kterou je možné využít. Oxid uhličitý lze hydrogenací přeměnit na organická paliva a chemikálie. Technologie tohoto typu přitom zabíjejí dvě mouchy jednou ranou – odčerpávají oxid uhličitý a zároveň přinášejí zajímavé produkty. Dotyčné chemické reakce jsou ale problematické. Není jednoduché je spustit a přinutit, aby bylo jejich výsledkem například zmíněné palivo.

 

V čínském technologickém parku Zoucheng ve východočínské provincii Šan-tung pracuje technologický demonstrátor pro výrobu benzínu hydrogenací oxidu uhličitého. Měl by vyrobit 1 000 tun benzínu za rok. Čína v těchto dnech ohlásila, že 4. března úspěšně zakončili pilotní provoz a testy.

 

Logo. Kredit: Dalian Institute of Chemical Physics.
Logo. Kredit: Dalian Institute of Chemical Physics.

Projekt je společným dílem institutu Dalian Institute of Chemical Physics (DICP) čínské akademie věd a společnosti Zhuhai Futian Energy Technology Co., Ltd. Design této technologie se přitom objevil v roce 2017, kdy ho publikovali čínští vědci v Nature Communications.

 

Technologický demonstrátor, Zoucheng. Kredit: DICP.
Technologický demonstrátor, Zoucheng. Kredit: DICP.

Technologický demonstrátor byl v Zouchengu vybudován v roce 2020. V říjnu 2021 proběhlo zhodnocení provozu demonstrátoru čínskou organizací CPCIF (China Petroleum and Chemical Industry Federation). Zařízení dosahuje vysoce účinné konverze oxidu uhličitého a vodíku, slušnou selektivitu této konverze ve prospěch výroby benzínu, a to vše při úsporné spotřebě surovin, tedy oxidu uhličitého a vodíku.

 

Čínský demonstrátor vyrábí „zelený“ benzín s oktanovým číslem vyšším než 90. Celý proces zároveň spotřebuje poměrně málo energie. Podle čínských odborníků tato nová technologie představuje novou platformu pro využití oxidu uhličitého jako suroviny a nabízí další strategii pro vybudování uhlíkově neutrální ekonomiky.

 

Literatura

Phys.org 7. 3. 2022.

Nature Communications 8: 15174.

Datum: 09.03.2022
Tisk článku

Související články:

Nový elektrokatalyzátor exceluje ve výrobě etanolu z oxidu uhličitého a vody     Autor: Stanislav Mihulka (11.08.2020)
Americké letectvo chce vyrábět palivo průmyslovou fotosyntézou     Autor: Stanislav Mihulka (03.11.2021)
Terminátorský trik: Kapalný kov rychle mění oxid uhličitý na pevný uhlík     Autor: Stanislav Mihulka (22.01.2022)



Diskuze:

Nemusím být chemik a nemusím rozumět

V. Novák,2022-03-12 16:02:38

chemickým reakcím, které tam probíhají, katalyzátorům, tlakům, teplotám a jiným parametrům, ať si je ten demonstrátor klidně black box - vím, že musím na vstupu nacpat víc energie (v jakékoli podobě) než kolik jí bude možno získat spálením umělého benzínu, který dostanu na výstupu. Jinak by to bylo perpetuum mobile.
Takže k čemu to je?
Ke zmiňované výrobě umělého benzínu z uhlí - ta byla tak drahá, že byla ospravedlnitelná jedině za války, hlavně když Rudá armáda obsadila Ploiesti a Říši zbylo jen pár studní u Balatonu a něco malounko na Jižní Moravě. To se i ten strašně drahý benzín z Herrmann Goering Werke hodil. Nebo v Jihoafrické republice, která byla kvůli apartheidu embargovaná a ropu nebo ropné výrobky nemohla v dostatečné míře nakoupit. Prostě je to velmi drahý Ersatz pro velmi mimořádné situace.

Odpovědět


Re: Nemusím být chemik a nemusím rozumět

Stanislav Čeřovský,2022-03-12 20:52:26

Třeba právě tohle je proces, který by mohl překonat hlavní problém solárů, totiž fakt, že Slunce nesvítí pořád.

Odpovědět

ekonomická a ekologická čísla

Jaromír Marek,2022-03-11 18:23:26

Nějaká čísla pro "Ekonomické a environmentální posouzení přímé přeměny CO2 na benzinové palivo" jsou třeba tady: https://doi.org/10.1016/j.enconman.2021.115115

Odpovědět

Kde berou ten vodík ???

Jaroslav Dupal,2022-03-11 09:43:18

Oktany, účinost ?? ale podstatné je kde berou ten vodík.??? Nyní výroba 1kg vodíku = 55kWh energie.

Odpovědět

Koukám na ten obrázek demonstrátoru

Michal Mayer,2022-03-10 23:24:19

A přemýšlím, že je to docela velké. I kdyby to zmenšili na 1/4 tak by to zabralo asi hodně velkou plochu aby to pokrylo naší spotřebu.ta výtěžnost mi v kontrastu s produkci milionů barelů ročně, moc velká nepřijde.
Ale já fandím spíš geneticky modifikovaným organizmům, například synicim, které by mohly přímo fungovat na sluneční zářeni, což by byl vlhký sen všech zelených a mohli by nám dát pak konečně pokoj :-)

Odpovědět

Navrhuji uplatnit okamžitě v praxi

Jan Novák9,2022-03-10 10:41:02

Tedy část od uhlíku k benzínu. Konkrétně od uhlí k benzínu. Už Hitler takhle poháněl celou válečnou mašinerii, takže by to neměl být problém a uhlí máme dost. Zbavit se závislosti na Ruské ropě můžeme velice rychle.

Ovšem podle toho jak se zelení oteplovači chovají závislost na rusku byla cílem celou dobu a jako řešení ji chtějí ještě zvýšit. Proto nesmyslné vypnutí čistých atomových elektráren a nahražení domácího uhlí úplně stejně škodícím ruským plynem.

Odpovědět


Re: Navrhuji uplatnit okamžitě v praxi

Vladimír Bzdušek,2022-03-10 16:15:00

Sasol I, II, III

Odpovědět

ČÍSLA, ČÍSLA, ČÍSLA

D. Hruška,2022-03-10 09:52:38

Článek:
"V říjnu 2021 proběhlo zhodnocení provozu demonstrátoru čínskou organizací CPCIF (China Petroleum and Chemical Industry Federation). Zařízení dosahuje !VYSOCE! účinné konverze oxidu uhličitého a vodíku, !SLUŠNOU! selektivitu této konverze ve prospěch výroby benzínu, a to vše při !ÚSPORNÉ SPOTŘEBĚ! surovin, tedy oxidu uhličitého a vodíku.
Čínský demonstrátor vyrábí „zelený“ benzín s oktanovým číslem vyšším než 90. Celý proces zároveň spotřebuje !POMĚRNĚ MÁLO! energie. Podle čínských odborníků tato nová technologie představuje novou platformu pro využití oxidu uhličitého jako suroviny a nabízí další strategii pro vybudování uhlíkově neutrální ekonomiky."

Jsem rád, že článek zmiňuje alespoň hodnotu roční produkce demonstrátoru (1000t/rok) a oktanového čísla (větší než 90).

Vážený pane Mihulko, před měsícem jste zde měl také článek o tom, že racionalita je na ústupu a je nahrazována subjektivitou. Konfrontuji Vás s tím, že se na tom sám podílíte :-)
https://www.osel.cz/12168-svedectvi-milionu-knih-racionalita-je-na-ustupu-jiz-nekolik-desetileti.html

Odpovědět


Re: ČÍSLA, ČÍSLA, ČÍSLA

Josef Hrncirik,2022-03-10 10:03:19

Prostě jsou NEPORAZITELNÍ !!!

Odpovědět


Re: ČÍSLA, ČÍSLA, ČÍSLA

Jan Novák9,2022-03-10 10:34:46

Pláčete hezky, ale na špatném hrobě. Pan Mihulka jen přeložil článek, bohužel použil jako zdroj bulvár jménem Nature kde nebyla žádná čísla uvedena.
Pokud někdo z přítomných chemiků dokáže spočítat nejnižší energetické nároky a účinnost z popisu procesu na Phys.org budu jenom rád. Já to nedám.

Odpovědět


Re: Re: ČÍSLA, ČÍSLA, ČÍSLA

D. Hruška,2022-03-10 13:24:01

Lze to napsat např. takto: "Autoři tvrdí, že konverze je vysoce účinná, nicméně přesnou hodnotu účinnosti neuvádějí." Tím by se pan Mihulka zbavil zodpovědnosti. Nemyslím, že by se mělo tolerovat, aby se technické informace vyjadřovaly subjektivními termíny. Naopak je potřeba veřejnosti vtloukat do hlavy, že bez čísel jsou technické informace zbytečné.

Je ale možné, že pan Mihulka vědomě rezignuje na snahu čtenáře kultivovat a píše tak, jak si to masy přejí - tedy subjektivně a neexaktně, s cílem dosáhnout co nejvíce prokliků. Potom je samozřejmě moje připomínka zbytečná.

Odpovědět


Re: Re: Re: ČÍSLA, ČÍSLA, ČÍSLA

Jan Novák9,2022-03-10 13:46:18

To je pravda, to by mohl. Ještě by tam mohl napsat že zdroj Nature Communications úplně rezignoval na podávání vědeckých textů s daty a snížil se na úroveň bulváru. Totéž oficiální sdělení i nejlepších univerzit. Řekl bych že za některé články by před 50 lety bylo podáno trestní oznámení pro poškozování pověsti. Tenhle článek je ještě docela při zemi :-))

Dokonce neobsahuje ani běžné míry v soustavě Kř(upan) jako domácnosti a stadiony :-)

Odpovědět


Re: Re: Re: ČÍSLA, ČÍSLA, ČÍSLA

Lubos Valka,2022-03-10 17:49:55

Možná by se měl Nature zakázat jako zdroj informací. A zdejší autory uvrhnout do klatby.

Odpovědět


Re: ČÍSLA, ČÍSLA, ČÍSLA

Matej Turon,2022-03-10 19:12:02

Hledal jsem něco od těch, kteří tady vědí - co by se mělo (a jak by se to mělo napsat) ale na nic jsem od nich nenarazil. Navíc pro mne byly Nature a Science vždy seriózními prameny a zdrojem informací. Pokud se mýlím, tak mne opravte. Hodlám si zřídit svůj vlastní web a rád bych tam dával věrohodné informace. Pokud někdo máte nějaké své stránky, nebo píšete někam na jiné weby, nemohli byste to zde uvést. Případně, zda je možné odtud články přebírat celé? Moc by mi to do začátku pomohlo. A třeba i Vám, kteří články píšete a nikdo o nich zatím moc neví.

Odpovědět


Re: Re: ČÍSLA, ČÍSLA, ČÍSLA

Vojtěch Kocián,2022-03-10 22:52:17

Nature je v pohodě, tam je kompletní článek se všemi grafy a čísly. Problém je v tom, že tomu laik nemá šanci rozumět. Vizte link pod článkem.
Tento článek je v podstatě překlad z phys.org, což byl vědecký bulvár vždycky. Potíž je v tom, že není k dispozici nic mezi. Tedy něco, co by shrnulo důležité hodnoty z původní publikace srozumitelně pro laiky, ale tak, aby to neurazilo ty, co se o tom chtějí dozvědět trochu víc.

Odpovědět


Re: Re: Re: ČÍSLA, ČÍSLA, ČÍSLA

Matej Turon,2022-03-11 04:01:23

No dobře,ale z placeného media, jako je Nature nesmím převzít více než abstrakt. To by mne zažalovali. Proto taky asi physorg přebírá jen to, co legislativně smí. Tedy jen něco. Respektive se to tak dělá proto, aby Ti, co chtějí vědět více musí zavítat na placený zdroj. Je tak? Zaplatit si předplatné.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: MONEY, MONEY, MONEY!!

Josef Hrncirik,2022-03-11 07:19:59

Nebýt Voloďova Scihub, nevím NIC!!
(vím NIC)

Odpovědět


Re: Re: Re: ČÍSLA, ČÍSLA, ČÍSLA

Jaroslav Dupal,2022-03-11 09:40:33

Ale pro mne podstatné!!!! Kde berou ten vodík ?????

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: ČÍSLA, ČÍSLA, ČÍSLA

Jan Novák9,2022-03-11 10:16:26

Je to Čína a neuvádějí zdroj, takže nejspíš standardně ze zemního plynu.

Odpovědět


MANY MONEY, MANY MONEY, MORE MONEY!

Josef Hrncirik,2022-03-12 20:29:24

PRC, PLA, ba i KSČ jsou v tom zcela nevinně.
Naturally, článek v NATURE je teprve z r. 2017 a byl jen o laboratorním výzkumu směsného katalyzátoru se 3 funkcemi: příprava syntézního plynu redukcí CO2 vodíkem, přípravou uhlovodíků z připraveného s. plynu osvědčenou F.T. syntézou a reformací připravené směsi uhlovodíků (z předpřipravené s. směsi) obvyklými zeolity. V článku ani není uvedeno zda biovodík a grétin bioplyn byly odebrány podle všech obvyklých ethických pravidel z již neživých či vyžilých bytostí. Jasno je jedině, že bylo testováno vždy jen 0,5 g katalyzátoru v nerez trubce světlosti 19 mm.
Na s. 5 v obr. 3; místo ‘Fe3C4’ v oranžové půl-elipse má být ‘Fe3O4’.
Na s. 7 Nature hlásá: reaction was carried out under the conditions of H2/CO2 = 3,320 °C, 3 MPa and 4,000 ml/(h.gcat) a mate přátele i nepřátele, kteří netuší tlaku ni teploty, i jakých 4 l?
V suppl. fig. 4 e červeně vložený graf, distribuce rozdělení nedosahuje hodnoty cca 0,5 ; určitě ne ml/g.
Jak vidno z suppl. tab.2 konverze CO2 byla jen cca 22%; konverze H2 neuvedena (není při různém cyklení a nenasycenosti a oxomerech triviální). Z konverze 22% je 20% v CO. Z nástřiku CO2 přejde do benzínové frakce C5-C11 jen cca 16% uhlíku, zbytek musí být opakovaně trpělivě recyklován tvrdohlavě dokola.
Optimista tvrdí, že 4/2 = 2 l bylo míněno při STP, pesimista je mučen tlakem 3 MPa a grilován při 320°C. Jeden vyrobil za 2 hod cca 0,19 g benzínu, druhý 2,6. Vyberte si dle naturelu.
Postačuje to k vyvolání 11 dB vln na burze.

Odpovědět


Re: MANY MONEY, MANY MONEY, MORE MONEY!

Josef Hrncirik,2022-03-13 09:42:56

BURSE BALL BREAKING EVENT!!!
Oil prices saved?
The world’s first carbon dioxide hydrogenation-to-gasoline demonstration plant was successfully started: with an annual output of 1,000 tons. ...

The world’s first set: China’s 1,000-ton carbon dioxide hydrogenation-to-gasoline demonstration plant successfully started, with an annual output of 1,000 tons of National VI gasoline

The era of carbon dioxide hydrogenation to gas used to be proposed via Solar Jian, GE Qingjie and WEI Jian from DICP in 2017, with a paper printed in Nature Communications.The project was developed by the Dalian Institute of Chemical Physics (DICP) of the Chinese Academy of Sciences (CAS) and Zhuhai Futian Energy Technology Co., Ltd.

? EXTREMALY DANGEROSE SOFTVARE!!
The demonstration software has been finished in Zoucheng Commercial Park, in 2020. In October 2021, the software handed the continual 72-hour on-site review arranged via China Petroleum and Chemical Business Federation (CPCIF). It might understand each CO2 and H2 conversion of 95%, gas selectivity of 85% in all carbon-based merchandise, with diminished intake of the uncooked subject material of CO2 and H2.

The arena’s first demonstration software for 1,000 lots/12 months manufacturing of gas from carbon dioxide hydrogenation has finished its trial operation and era review on March 4. Credit score: DICP

It produced blank and inexperienced gas product with octane quantity greater than 90 conforming to the Chinese language nationwide VI usual, accompanied via low power intake of the entire procedure.
“This era marks a brand new degree of CO2 useful resource usage era on the planet, and gives a brand new technique for figuring out the function of carbon impartial,” stated Prof. Solar. (NOMEN OMEM).

OPRAVDU VÁM VŠEM pravím AMEN, pravil prof. Halík při neodmítnutí CENY.
Researchers synthesize gentle aromatics from carbon dioxide hydrogenation.

Recently, the situation in the world has been turbulent. One of the most direct impacts on ordinary domestic users is the gradual and steady rise of oil prices.
“Can’t afford to add gas” has become a hot topic nowadays.
So how to effectively solve the oil price problem?
The most direct way is to guarantee supply.
Recently, the world’s first 1,000 t/a carbon dioxide hydrogenation to gasoline pilot plant jointly developed by the Dalian Institute of Physics, Chinese Academy of Sciences (hereinafter referred to as “Dalian Institute of Chemistry”) and Zhuhai Fulu Energy Technology Co., Ltd.
Is located in Zou, Shandong. The city industrial park was successfully driven and produced clean gasoline products that meet the national VI standard.
In 2017, a research team composed of the Dalian Institute of Chemical Physics’ Carbon Resource Small Molecules and Hydrogen Energy Utilization Innovation Special Zone Research Group developed the carbon dioxide hydrogenation to gasoline technology.
The technology has gone through the process of laboratory small test, 100-gram single-tube evaluation test (v hrdlo lžeš, jen brutto) catalyst ton-scale scale-up preparation, and pilot-scale process package design. In 2020, a thousand-ton pilot plant was completed in Zoucheng Industrial Park, Shandong. The device has completed various investments of more than 40 million yuan, and has successively realized the commissioning, official operation, and optimization of industrial sideline data. In October 2021 proběhla 72 hod. zkouška kompletnosti zařízení.
Nyní probíhá zkouška EMBARG.
MISTR Sun Jian said that the technology can achieve a conversion rate of carbon dioxide and hydrogen up to 95%, and the selectivity of gasoline in all carbon-containing products is better than 85%, which significantly reduces the unit consumption of raw material hydrogen and carbon dioxide, and the overall process energy consumption is low. , The generated gasoline products are environmentally friendly and clean. After third-party testing, the octane number exceeds 90, and the distillation range and composition meet the national VI standard.
At present, this technology has formed a complete set of carbon dioxide hydrogenation to gasoline production technology with independent intellectual property rights, which provides strong support for the subsequent operation of 10,000-ton-scale industrial units.

... „Was ist das, meine Herren?“ fragte er erstaunt als ihm etwas an dem Finger klebte. „Ist Es das Superkatalysator“? „Wahrsheinlich nur Katzendreck, Herr Oberst“ antwortete sehr höflich Hauptmann Ságner für alle. Oberst Schröder stürzte in die...

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz