Nekropole v Sakkáře vydala archeologům další staroegyptské hrobky  
V sobotu, na našeho Josefa, asi 24 kilometrů jihozápadně od Káhiry, na archeologickém nalezišti u egyptské Sakkáry, na dohled od Džoserovy stupňovité pyramidy se k egyptologům připojili i novináři, a tak máme možnost alespoň virtuálně nahlédnout do zpřístupněných, jen nedávno objevených, krásně zdobených starověkých hrobek.

Džoserova stupňovitá pyramida.  Kredit: Berthold Werner, Wikipedia,CC BY-SA 3.0
Džoserova stupňovitá pyramida. Kredit: Berthold Werner, Wikipedia,CC BY-SA 3.0

Pět hrobek, které byly objeveny začátkem tohoto měsíce pochází z období Staré říše (cca 2686 – 2181 př. n. l.) a z prvního přechodného období, které trvalo více než sto let po jejím pádu.

 

Sakkárská nekropole. Kredit:en.wikipedia, CC BY-SA 3.0
Sakkárská nekropole. Kredit: en.wikipedia, CC BY-SA 3.0

Hrobky patřící vyšším úředníkům, regionálním vládcům a palácovým dozorcům starověkého Egypta jsou bohatě zdobeny dobře zachovanými malbami – hieroglyfickými nápisy, obrazy posvátných zvířat a předmětů nezbytných v posmrtném životě starých Egypťanů.

 

Podle generálního tajemníka Nejvyšší rady pro památky Egypta, Mostafy Waziriho, egyptští archeologové začali vykopávky na lokalitě loni v září a povzbuzeni úspěchem doufají, že budou mít štěstí na další nálezy v okolí.

Sakkára je významná archeologická lokalita, součást rozlehlé staroegyptská nekropole (města mrtvých) u egyptského starobylého hlavního města Memphisu. Začíná jižně Káhiry Gízou s jejími slavnými pyramidami a pokračuje podél západního břehu Nilu lokalitami u vesnic Abu Sir, Sakkára, Dahshur a Abu Ruweish.

 

Video: Egypt představil nově objevené starověké hrobky

 

Datum: 20.03.2022
Tisk článku

Související články:

Mykénské hrobky a zlaté pohřební masky vládců     Autor: Zdeněk Kratochvíl (14.03.2021)



Diskuze:

Žádný příspěvek nebyl zadán

Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz