Umělá inteligence úspěšně předpovídá riziko infarktu během příštích 5 let  
Onemocnění srdce a cévní soustavy jsou metlou lidstva a nejspíš budou i v dohledné budoucnosti. Pomoc s komplikovanou diagnostikou nabízejí umělé inteligence. V centru Cedars-Sinai vycvičili inteligenci, která analyzuje snímky CT angiografie a na jejich základě předpovídá riziko infarktu.
Umělá inteligence analyzuje snímky CT angiografie a na jejich základě předpovídá riziko infarktu. Kredit: Healio.
Umělá inteligence analyzuje snímky CT angiografie a na jejich základě předpovídá riziko infarktu. Kredit: Healio.

Osudem lidstva jsou onemocnění srdce, alespoň prozatím. Jejich léčba je ale obvykle obtížná a zahrnuje nasazení důmyslných přístrojů a postupů. Jedním z nejlepších nástrojů, jaké dnes mají k dispozici lékaři pro zhodnocení chorob srdce pacienta, je CT angiografie (CTA, Computed tomography angiography). Zobrazovaní plaků ve věnčitých tepnách metodou CTA se přitom nedávno ukázalo jako nejlepší postup při předpovědi pravděpodobnosti infarktu pacienta v dohledné době.

 

Plaky ve věnčitých tepnách se ale ve skutečnosti v řadě případů neanalyzují, protože nemáme k dispozici plně automatizovaný postup. Jejich měření v dnešní době zabere asi půlhodiny času experta, který bývá vzácný. Proto Damini Dey z amerického institutu Biomedical Imaging Research Institute centra Cedars-Sinai Medical Center v Los Angeles, Kalifornie a jeho tým vycvičili umělou inteligenci, která dokáže analyzovat plaky věnčitých tepen z CTA snímků za pár sekund.

 

Vyšetření věnčitých tepen CT angiografií. Kredit: CACVI.
Vyšetření věnčitých tepen CT angiografií. Kredit: CACVI.

Svoji inteligenci trénovali na souboru CTA snímků s plaky věnčitých tepen celkem 921 pacientů. Výkon této inteligence následně prověřili na testovacím souboru CTA snímků několika set pacientů. Ukázalo se, že úspěšnost inteligence je téměř shodná s výsledky lidských expertů.

 

Logo. Kredit: Cedars-Sinai Medical Center.
Logo. Kredit: Cedars-Sinai Medical Center.

Deyová s kolegy následně ověřili, jak jejich inteligence dokáže předvídat riziko infarktu. Ukázalo se, že to umí velmi dobře. S vysokou úspěšností roztřídila pacienty do dvou skupin – s nízkým a vysokých rizikem infarktu během příštích pěti let. Jak uvádějí autoři studie, jde o první využití umělé inteligence ve vyhodnocování CTA snímků s plaky věnčitých tepen a při předpovědi rizika infarktu na základě těchto snímků.

 

Technologie je prozatím v plenkách a bude nutné ji otestovat na větších souborech rozmanitých pacientů. Umělé inteligence ale pronikají do medicíny na řadě míst a budeme s nimi setkávat stále častěji.

 

Video: AI-enhanced quantitative Diagnosis and Outcome Prediction from Cardiovascular Imaging

 

Literatura

New Atlas 23. 3. 2022.

Lancet Digital Health 4: e256-e265.

Datum: 26.03.2022
Tisk článku

Související články:

Nová umělá inteligence předpovídá smrt. A její tvůrci nevědí jak     Autor: Stanislav Mihulka (13.11.2019)
AI vs pandemie: Umělá inteligence doporučila léky proti koronaviru     Autor: Stanislav Mihulka (06.02.2020)
Farmaceutická umělá inteligence vymyslela 40 tisíc chemických zbraní za 6 hodin     Autor: Stanislav Mihulka (22.03.2022)



Diskuze:

Žádný příspěvek nebyl zadán

Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz