Mikronovy na bílých trpaslících jsou novým typem hvězdných explozí  
Bílí trpaslíci v těsných dvojhvězdách, kteří mají velmi silné magnetické pole, mohou na svých magnetických pólech odpalovat fúzní mikroexploze. V tomto případě je ale nutné „mikro“ umístit do hodně tučných uvozovek. Mikronovy mají sílu asi jedné miliontiny novy, což je stále dost extrémní termonukleární exploze.
Exploze mikronovy na bílém trpaslíkovi. Kredit: ESO/M. Kornmesser, L. Calçada.
Exploze mikronovy na bílém trpaslíkovi. Kredit: ESO/M. Kornmesser, L. Calçada.

Když jsou bílí trpaslíci partnerem v těsné dvojhvězdě, mívají sklony krást hvězdný materiál, především vodík, svému společníkovi. Zároveň jsou ale poněkud nestabilní, takže jejich loupení vede k rozmanitým termonukleárním explozím, při nichž dochází k fúzi vodíku. Když exploduje celý povrch bílého trpaslíka, jde o explozi novy, které září do okolního vesmíru obvykle několik týdnů.

 

Simone Scaringi. Kredit: Durham University.
Simone Scaringi. Kredit: Durham University.

Astronom Simone Scaringi z britské Durham University a jeho kolegové nedávno objevili nový typ hvězdných explozí, které se podobají novám, a při kterých dochází k explozivní fúzi vodíku jen na některých místech povrchu trpaslíka. Jsou to mohutné hvězdné exploze, u nichž byste rozhodně nechtěli být moc blízko, ale jsou mnohem slabší než klasické novy. Mikronovy trvají jen několik hodin, přičemž fúze vodíku zřejmě probíhá v oblastech magnetických pólů trpaslíka. Podle všeho se vyskytují na trpaslících se silnými magnetickými poli, u nichž nakradený materiál padá právě k magnetickým pólům.

 

Jak uvádí nizozemský astronom Paul Groot z Radboud University, který byl rovněž členem výzkumného týmu, tímto způsobem vznikají hvězdné fúzní mikro-bomby, jejichž síla odpovídá asi miliontině novy. Proto jim říkají mikronovy. Zároveň ale upozorňuje, že jedna taková „mikrobomba“ spálí v explozi hmotu odpovídající asi 3,5 miliardám Velkých pyramid v Gíze.

 

Mikronova v detailu. Kredit: Mark Garlick, ESO.
Mikronova v detailu. Kredit: Mark Garlick, ESO.

Badatelé přišli na stopu mikronov při analýze dat nového amerického lovce exoplanet, teleskopu TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite). Narazili na zvláštní explozi, která trvala jen několik hodin. A nebyla jediná. V datech teleskopu TESS objevili celkem tři mikronovy. Dvě hned spojili se známými bílými trpaslíky. Třetí zdroj mikronovy nejprve pozorovali pomocí zařízení X-shooter na soustavě teleskopů Very Large Telescope (VLT), díky čemuž potvrdili, že jde rovněž o bílého trpaslíka.

 

Objev mikronov rozšiřuje repertoár hvězdných explozí a ukazuje, že zdaleka ještě nerozumíme všemu. Astronomové teď pátrají po dalších mikronovách, které by nejraději detekovali v reálném čase. Tento fenomén zřejmě nebude úplně výjimečný. Vyžaduje to rozsáhlá pozorování oblohy a velmi pohotová následná pozorování a měření. Pokud uspějí, určitě se o těchto pozoruhodných hvězdných explozích dozvíme víc.

 

Video: Artist’s animation of a micronova

 

Literatura

ESO 20. 4. 2022.

Nature 604: 447–450.

Datum: 22.04.2022
Tisk článku

Související články:

FBOTy jsou novými monstry v ZOO extrémních kosmických explozí     Autor: Stanislav Mihulka (29.05.2020)
V explozi nejjasnější kilonovy po srážce neutronových hvězd se zrodil magnetar     Autor: Stanislav Mihulka (13.11.2020)
Radioaktivní vločky uranu fungují jako nejmenší jaderné pumy vesmíru     Autor: Stanislav Mihulka (11.03.2021)



Diskuze:

Jak ty reakce probíhají?

Pavel Nedbal,2022-04-23 11:52:14

Pokud je mi známo, samotný 1H nemůže explodovat. Je nejdříve nutná reakce 1H + 1H - D + e+ + neutrino, která probíhá jen velmi zvolna, závisí na teplotě a hustotě. Teprve další reakce D + H k He jdou fofrem.
Proto mi to nesedí, viděl bych spíš, že vodíkem obalovaný trpaslík těžkne a velmi vzrůstá tlak a hustota v jádře (bílý trpaslík se zmenšuje se vzrůstající hmotností), čímž pak někde uvnitř mohou vzplanout některé rychlejší reakce vedoucí k výbuchu.

Odpovědět

dalsia jednotka SI

Pavel Ondrejovic,2022-04-22 20:05:19

Nejak si neviem prepocitat 3.5mld pyramid na nieco normalne :) v povodnom text je 20x10^24 kg (ak dobre odhadujem kolko nul si autori predstavuju pod pojmom "trilion").
To je celkom uhladne 3-4x Zem, to mi pride vyrazne lepsia jednotka predstavivosti :).

Odpovědět


Re: dalsia jednotka SI

Florian Stanislav,2022-04-22 23:57:19

Původní text :"20 000 000 bilionů kg, neboli asi 3,5 miliardy Velkých pyramid v Gíze, materiálu"
Je to dobře 20E18 kg.
Velká pyramida má hmotnost asi 5 000 000 tun =5E9 kg, pak 3,5 miliardy Velkých pyramid je
3,5E9*5E9= 17,5E18 kg, což je asi 341 000 krát méně jak hmotnost Země.
Hmotnost Země je 5,972E24 kg

Odpovědět


Re: Re: dalsia jednotka SI

Pavel Ondrejovic,2022-04-23 16:14:39

vdaka :)

do buducna uz budem vediet, kolko vazi pyramida ;)

Odpovědět


Re: Re: Re: dalsia jednotka SI

Jan Novák9,2022-04-24 12:55:46

Nová jednotka váhy v měřící soustavě I-diot, zjevně určená pro násobky jednotky "autobus".

Dříve se to používalo jako přiblížení, tj.byla uvedena i hodnota v jednotkách SI. Dnes už nikdo nepředpokládá že by článek četl kdokoliv kdo ví co to jednotky SI jsou a proto už údaj uvádějí jen v soustavě I-diot.
Idiokracie se blíží, jenom si nemyslím že to bude taková legrace jako ve filmu...

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz