V Číně je v provozu první testovací zařízení pro příjem orbitální energie  
Nedávno spuštěný čínský experiment simuluje orbitální solární elektrárnu pomocí antén, které těží solární energii, přeměňují ji na mikrovlny, a ty pak posílají na vzdálenost 55 metrů do rekteny, která z mikrovln udělá elektřinu. Do praktického využívání orbitální energie je prý ještě dlouhá cesta, ale už se na tom pracuje.
Simulace orbitální elektrárny v Sianu. Kredit: Xidian University.
Simulace orbitální elektrárny v Sianu. Kredit: Xidian University.

Pokud jde o těžbu solární energie, nejlepším místem je oběžná dráha. Ve vesmíru nejsou mraky, žádná pořádná atmosféra ani žádný stín. Solární panel ve vesmíru vytěží 6 až 8krát víc energie, než kdyby pracoval na Zemi. Problém je v tom, jak dostat solární energii na Zemi k dalšímu využití.

 

Tým experimentu v Sianu. Kredit: Xidian University.
Tým experimentu v Sianu. Kredit: Xidian University.

Vytěženou energii může vysílat na zemský povrch satelit na geostacionární dráze, který je na stále víceméně stejném místě na obloze. Ten ale musí být vzdálený asi 36 tisíc kilometrů od Země, což přináší řadu technických komplikací. Nicméně, pokrok v kosmických letech a dalších technologiích letí kupředu, náklady klesají a podobné projekty se stávají více a více proveditelnými.

 

S orbitální solární energií zjevně počítají i v Číně. Ve městě Si-an, tedy poblíž místa nálezu terakotové armády, vybudovali v areálu Xidian University první pozemní demonstrační systém, který simuluje příjem solární energie z orbity. Jde o zařízení s věžemi o výšce 75 metrů, které se stavělo od roku 2018.

 

Toto zařízení nepřijímá energii z oběžné dráhy. V horní části věží je umístěné trio antén, které přijímají sluneční záření a přeměňují ho na energii v podobě mikrovln. Tyto horní antény vlastně simulují orbitální solární elektrárnu. Mikrovlny vyzařují do další antény, což je rektena umístěná na zemi, která přeměňuje mikrovlny na elektřinu.

 

Nahoře simulovaná elektrárna, dole rektena. Kredit: Xidian University.
Nahoře simulovaná elektrárna, dole rektena. Kredit: Xidian University.

Podle dostupných údajů jde o první zařízení na světě, které pokrývá (díky simulaci) všechny klíčové funkce orbitální solární energetiky, včetně sledování pohybu Slunce, koncentrování slunečního záření, jeho přeměny na elektřinu, následné přeměny na mikrovlny, přenosu v podobě mikrovln a využití mikrovln rektenou k finální výrobě elektřiny. Podle představitelů univerzity je zařízení již v provozu, i když doprovodné snímky působí spíše dojmem fotomontáží.

 

Čínští odborníci údajně nečekají, že by se orbitální solární energetika prosadila v dohledné době. Odhadují, že aby pozemní přijímací rektena získala užitečné množství energie, bude muset mít průměr několik kilometrů. Uvidíme, co na to DARPA. S mikrovlnným přenosem elektřiny se počítá i mnohem blíž k zemskému povrchu, například na Novém Zélandu, kde společnost Emrod, jak jsme před časem na OSLU psali, vyvíjí mikrovlnný systém pro přenos energie v obtížném terénu.

 

Literatura

New Atlas 16. 6. 2022

Datum: 16.06.2022
Tisk článku

Související články:

Energie z oběžné dráhy: Čína staví vesmírnou solární elektrárnu     Autor: Stanislav Mihulka (17.02.2019)
Na Novém Zélandu připravují komerční dálkový bezdrátový přenos energie     Autor: Stanislav Mihulka (04.08.2020)
Americké námořnictvo přeneslo mikrovlnami 1,6 kW na vzdálenost přes 1 km     Autor: Stanislav Mihulka (23.04.2022)



Diskuze:

Jan Plavec,2022-06-22 10:54:27

Nechápu smysl toho experimentu - to má s tím, co chce simulovat společné jen Slunce. 75m věž má simulovat 35.000km. Na ní pověšené antény =satelit?. To mohli položit metr od sebe v laboratoři metr od sebe.

Odpovědět

Testground

Viktor Spicka,2022-06-20 20:06:54

Tak i kdyby výsledkem byly mikrovlnné zbraně plošného účinku ....stále to bude nejen pro čínu pokrok .

Odpovědět

Viktor Spicka,2022-06-20 20:06:19

Tak i kdyby výsledkem byly mikrovlnné zbraně plošného účinku ....stále to bude nejen pro čínu pokrok .

Odpovědět

Co je to za nesmysl.

Jan Jančura,2022-06-17 12:15:33

Od kdy se sluneční energie přijímá anténami??? Chápal bych sluneční panely.
Vysílat efektivně mikrovlnami zachycené sluneční záření je sci-fi s ohledem na obrovské ztráty v řetězci sluneční záření - vysílač mikrovln - přenos přes atmosféru a vzdálenost 36000 km a s tím spojeným rozptylem - přijímač mikrovln - elektrická energie.
Akorát je to dobré pro čerpání podpor a dotací.

Odpovědět


Re: Co je to za nesmysl.

Gábor Vlkolinský,2022-06-18 16:01:40

No neviem. Že by si bol múdrejší ako výber odborníkov z miliardy číňanov.

Odpovědět


Re: Re: Co je to za nesmysl.

Vojta Ondříček,2022-06-19 05:53:04

Pan Jančura má pravdu, je to nerealizovatelné. Ne v současnosti a ne v blízké budoucnosti.

Technické problémy přenosu energie v dimenzívh MW (o GW, nebo TW, raděj pomlčet) elektromagnetickou cestou na tak velkou vzdálenost jsou z principu spojené s velkým rozptylem a tím nežádoucí zátěží elektrosmogem širokého okolí přijímače. Pak je tu ještě nebezpečí zneužití jako teroristické a nebo válečné zbraně.

Číňané se raketově katapultovali mezi technologicky vyspělé národy, to je pravda, jenže perpetuum mobile nevynaleznou a nepostaví onen tak často v SciFi příbězích používaný vesmírný výtah. A bez takového vynálezu je tak gigantický projekt, jako ta popisovaná vesmírná elektrárna nerealizovatelný.

Odpovědět


Re: Re: Re: Co je to za nesmysl.

Max Karas,2022-06-19 18:51:53

Zapomínáte, že mluvíme o Číně. Jednak zde jde i o prestiž a prvenství (a že občas úspěch mají, to se popřít nedá, např. Čchang-e 4) a jednak oni asi nebudou mít problém jakoukoliv oblast prostě vystěhovat, zavřít a prohlásit za zakázanou, takže nevím, co myslíte tím širokým okolím vysílače, ale neřekl bych, že nějaký elektrosmog (nebo uškvaření ptáci a podobně) pro ně bude zásadní problém. To máte jako s americkými pokusy na Aljašce nebo kde to bylo, psal o tom nedávno buď Vesmír, nebo Živa. Amíci dělají pokusy na ruské straně hranice, protože na americkém území jim tyto pokusy legislativa neumožňuje, kdežto v Rusku je to každému jedno.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Co je to za nesmysl.

Vojta Ondříček,2022-06-20 04:20:47

Nezapomínám, že jde o kontinentální Čánu. Jejich úspěšná mise na Měsíci (nefritový králík) byla odměněna potleskem. Tato diskuze se však točí kolem přenosu energie z geostationérního místa do přijímače na zemském povrchu. Pochopitelně nekritizuji schopnosti Číny a jejich vědců. Napsal jsem, že tento představený koncept je prostě nerealizovatelný. Ne dnes, ne "zítra", ne pro USA, ne pro Rusy.
Zkrátka tudy cesta nevede.

Píšete "Amíci dělají pokusy na ruské straně hranice..". O jaké to pokusy jde?

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Co je to za nesmysl.

Gábor Vlkolinský,2022-06-20 06:37:52

Z histórie vieme, že keď niekto rezolútne tvrdil že niečo nejde, tak sa obvykle mýlil.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Co je to za nesmysl.

Vojta Ondříček,2022-06-20 16:46:39

Z historie víme také,
že nelze vyrobit zlato z olova,
že nelze zastavit stárnutí živočicha nějakým lekvarem,
že nelze vyrobit Perpetuum mobile .... .

Nadto víme, že létuschopnost objektů těžších vzduchu máme denně na očích, od hmyzu, přes ptáky po savce. Také víme, že i neživé předměty "dovedou" létat, nejen hozený kámen, ale i vystřelený šíp, či vypuštěný drak. Zkrátka bylo uskutečnění lidského snu o létání otázkou inteligence, zručnosti a i odvahy nějakého člověka.

Výtah do Vesmíru (stačí na geostacionérní pozici + několik set km dále na protiváhu) není realizovatelný, protože není, neexistuje, na to vhodný materiál. Lehounký, superpevný, stabilní a odolný vlivům prostředí. Nezapomenout na fakt, že se takový výtah buduje z oné geostationérní pozice a tedy, že veškerý stavební meteriál musí být na tuto pozici dopraven klasicky = chemicky provozovanými reaktivními jednotkami (raketami).

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Co je to za nesmysl.

Max Karas,2022-06-20 07:40:24

Netvrdím, že je koncept realizovatelný, jen jsem napsal, že uvedené překážky nemusí bát v Číně na závadu.

Co se týká pokusů, tak si přesně nevybavuji, o co šlo, snad výzkum permafrostu a jeho tání. Vědci odkryli nějakou větší plochy a zkoumali co a jak. A právě tam psali, že v USA by to bylo nemožné, tak to dělají v Rusku.

Odpovědět


Re: Co je to za nesmysl.

Max Karas,2022-06-19 18:45:41

Tak v EU možná ano, ale myslíte, že podobným způsobem čerpají dotace a podporou i v Číně?

Odpovědět


Re: Re: Co je to za nesmysl.

Jan Novák9,2022-06-20 09:05:49

Ani v Číně to ti vědci neplatí ze svého, tj. buď to platí armáda jako výzkum mikrovlnného děla nebo nějaká energetická/enviromentální agentura nebo univerzita. Podobně jako v EU. I v Číně dělají nesmysly jako postavit město duchů atd. Centrální plánování by bylo všemocné jen pokud by bylo řízeno všemocnou AI. Pak ovšem bude veškerý výzkum dělat AI a lidi budou jen provádět fyzické experimenty pro ověření výsledků nejspíš aniž by věděli proč a co dělají. A nebudou ani schopní pochopit výsledky.

Zatím je to tam nejspíš jako to bylo tady za socializmu. Jsou naplánované fondy na výzkum a musí se vyčerpat jinak budou v příštím období sníženy :-))

Odpovědět

slepá ulička

Jiří Kolumberský,2022-06-17 12:14:47

Odpovědět


Simulantům se to okovidně nepodařilo

Josef Hrncirik,2022-06-18 18:46:03

Jde o zařízení s věžemi o výšce 75 metrů, které se stavělo od roku 2018.
V horní části věží je umístěné trio antén, které přijímají sluneční záření a přeměňují ho na energii v podobě mikrovln. Tyto horní antény vlastně simulují orbitální solární elektrárnu. Mikrovlny vyzařují do další antény, což je rektena umístěná na zZemi, která přeměňuje mikrovlny na elektřinu.
Jde o první zařízení na světě, které pokrývá (Díky Simulaci) všechny klíčové funkce orbitální solární energetiky, včetně sledování pohybu Slunce, koncentrování slunečního záření, jeho přeměny na elektřinu, následné přeměny na mikrovlny, přenosu v podobě mikrovln a využití mikrovln rektenou k finální výrobě elektřiny.

Pochopitelně, všechny 4 paraboly jsou zaměřeny na družice DARPA.
Uvidíme, co NATO finálně DARPA.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz