Virus opičích neštovic zmutoval neobvyklou rychlostí  
Letos jsou podle všeho trendy opičí neštovice. Choroba z tropické Afriky, která se doposud jen velmi vzácně šířila mimo pralesy, se najednou objevila v desítkách zemí po celém světě. Součástí vysvětlení může být neobvykle zmutovaný genom virů této vlny, který nese oproti svým předchůdcům asi 10krát víc mutací, než by měl.
Virus opičích neštovic. Kredit: NIAID.
Virus opičích neštovic. Kredit: NIAID.

Asi všichni mají teď virů plné zuby. Jen virům to, bohužel, nikdo neřekl. V současné době čelíme velmi neobvyklé vlně šíření opičích neštovic a je už opravdu únavné, jak opakujeme stejné chyby, které přispěly ke katastrofě covid-19. Chybuje každý, ale jen blbec se z toho nepoučí. Jednou z klíčových chyb je přitom zlehčování problémů a spoléhání se na to, „že to nějak dopadne.“

 

João Paulo Gomes. Kredit: Universidade Católica Portuguesa.
João Paulo Gomes. Kredit: Universidade Católica Portuguesa.

João Paulo Gomes z portugalské Universidade Lusófona v Lisabonu vedl tým odborníků, kteří jdou opičím neštovicím po krku na úrovni genomu. Současná vlna opičích neštovic je sice největším šířením nemoci mimo země dosavadního endemického výskytu, zároveň je samozřejmě v mnohém odlišná od covidu-19. Původcem této choroby je virus opičích neštovic (MPV, Monkeypox virus), který je úplně jiný než SARS-CoV-2. Jde o obří DNA virus ze skupiny orthopoxvirů, jehož DNA má délku 200 kb a obsahuje asi 200 genů. K jeho blízkým příbuzným patří i původce pravých neštovic (Variola virus).

 

Tyhle viry jsou podstatně „sofistikovanější“ než RNA viry a obvykle mutují podstatně méně. Gomesův tým ale zjistil, že pro viry ze současné vlny opičích neštovic, co zaplavuje svět, to tak úplně neplatí. Analyzovali sekvence pocházející z 15 různých vzorků od pacientů a dospěli k závěru, že za globální vlnou stojí linie viru, která prošla neobvykle intenzivním mutováním. Rovněž zjistili, že tato linie pochází z nákazy, která se šířila v roce 2017 v Nigérii a pak byla v letech 2018 a 2019 zachycena v nízkém počtu případů v Izraeli, Singapuru a Velké Británii. Poté „zmizela z radaru“ virologů a vynořila se teprve nedávno, zmutovaná, jak zákon káže.

 

Jak říká Gomes, vyjdeme-li z toho, že virus MPV letošní vlny (2022) je přímým potomkem virů z roku 2017 v Nigérii, tak by podle našich dosavadních znalostí o orthopoxvirech měl nést tak maximálně 5-10 nových mutací. Jenomže on jich má v genomu zhruba 50. Podle převládající hypotézy viry této linie v letech 2019 až 2022 cirkulovaly někde v Africe bez většího zájmu. Když vznikl virus v podobě, v jaké se dnes neobvykle intenzivně šíří, vzápětí se nešťastnou souhrou okolností rychle rozšířil mezi větší počet lidí, až byl letos na jaře opět detekován virology.

 

Podle Gomese se zdá, že velký počet nových mutací, které se objevily v genomu viru opičích neštovic, se dotýká proteinů, co souvisejí s lidským imunitním systémem. To naznačuje rychlý proces adaptace na lidské hostitele. Jinak totiž MPV „žije“ mezi různými druhy zvířat, včetně primátů, v tropických pralesích centrální a západní Afriky, a do lidí se dostává jen zřídka. S mutacemi v genomu opičích neštovic zřejmě také souvisí aktivita lidského editoru sekvencí APOBEC3. Jde o obranný systém lidských buněk, který mohou používat proti virům a měnit jim sekvence. Potíž je v tom, že APOBEC3 občas nefunguje jak má. Někdy se dokonce utrhne z řetězu a vyvolá rakovinné bujení, když se „netrefí“.

Logo. Kredit: Universidade Lusófona.
Logo. Kredit: Universidade Lusófona.

 

Podle řady expertů je současné šíření opičích neštovic opravu výjimečné a zasluhuje si maximální pozornost. Patří k nim i Raina MacIntyre z australské University of New South Wales, podle které by jistou roli mohla sehrát i (doufejme) doznívající pandemie covid-19. Prodělání covidu-19 zatěžuje imunitní systém, který pak může být zranitelný dalšími infekcemi, jako jsou třeba opičí neštovice.

 

V současné době je ve světě asi 5 tisíc známých případů opičích neštovic. WHO nedávno odmítlo vyhlásit globální stav zdravotní nouze (PHEIC) a mnozí odborníci to příkře kritizují jako nepochopitelné. Množí se spekulace o důvěryhodnosti WHO. Někdy je těžké nemít pocit, že jsme uvízli v nekonečné smyčce.

 

Literatura

New Atlas 26. 6. 2022.

Nature Medicine 24. 6. 2022.

Datum: 28.06.2022
Tisk článku

Související články:

Stojí virus neštovic před definitivní likvidací?     Autor: Stanislav Mihulka (15.05.2011)
Exercise Mataika: Jak dopadla krvežíznivá simulace útoku neštovicemi?     Autor: Stanislav Mihulka (22.02.2019)
Proč se nové varianty covidu objevují tak rychle? Virus šlape na plyn mutací     Autor: Stanislav Mihulka (28.02.2022)



Diskuze:

Drobná technická poznámka

Vladimír Bzdušek,2022-07-01 22:49:58

zobrazenia vírusov sa začali objavovať v súvislosti s rozvojom elektrónovej mikroskopie -aj- ako demonštrácia jej funkčnosti. Tie obrázky boli výlučne čiernobiele. Prečo asi? Pri pohľade na jedovatozelenú farbu opičieho vírusu by snáď mohlo niekoho napadnúť: Dobrýýýý, tak už to máme vo farbe?

Odpovědět

Pavol Hudák,2022-06-30 21:04:16

Vir sa zacal sirit az po vydatnej pomoci zapadu ukrajine. So zlacnovanim technologii genovych uprav bude tychto "prirodnych neobvykle pocetnych mutacii" rychlo pribudat

Odpovědět

Spíš modifikace enzymy

jaroslav mácha,2022-06-30 00:12:19

50 mutací na linii je trochu moc na běžný mutačni proces, všech kolem padesátky by muselo projít selekcí a linie se mezi sebou silně liší. V diskusi za publikací autoři poukazují na častý výskyt shodných dvojic a trojic bází a odhadují, že by to mohlo být výsledkem nukleáz, které jsou součástí nespecifického obranného pochodu.
Je tu ale velmi nepříjemná souvislost s biologickými zbraněmi. S nimi je potíž. Jak zařídit, aby napadly nebo zabily jen nepřítele, ale ne vlastní občany? Při složitosti a variabilitě genomu lidí nepřipadá v úvahu ani nasměrovat infekci na jisté etnikum. Existuje ovšem téměř dokonalá infekce pro tyto účely. Jsou to pravé neštovice. Jsou silně nakažlivé, i když ne tolik, jako třeba spalničky a zabijí kolem 30% nakažených. A bezpečnou obranu zajistí očkování. Navíc byly již úspěšně použité, američtí osadníci šířili infikované pokrývky a šatstvo mezi Indiány.
Existující vakcína proti pravým neštovicím účinkuje i na neštovice opičí.Po masovém očkování kvůli opičím neštovicím bude stát, který ho provedl, chráněn před nejhoršími následky epidemie pravých neštovic a může virus použít proti nepříteli. Pochopitelně pravé neštovice zasáhnou celý zbytek světa. Pro zastánce snížení lidské světové populace to není varování, ale doporučení.
Intenzivní protiočkovací kampaň může usnadnit využití biologických zbraní a zhoršit průběh i u přírodních epidemií. Většina obsahu článků antivaxerů je iracionální a svědčí o zásadní neznalosti imunologie. Dokonce se objevilo popírání PCR reakcí, které umožnily zásadní rozmach moderní biologie. Byla zato udělena Nobelova cena a v Česku je užívají stovky pracovišť. Motivací protiočkovací kampaně jsou velké zisky farmakologických společností a údajné omezení svobody očkovaných. Postižení i smrt neočkovaných spoluobčanů zastánci svobody v úvahu neberou. Pro potlačení nových virových chorob však jiný způsob než očkování neexistuje.
Některé státy jako USA a Německo už hledají dodavatele pro velké množství vakcín proti neštovicím, Rakousko údajně skladuje 3 miliony dávek.

Odpovědět


Re: Spíš modifikace enzymy

Josef Pazdera,2022-06-30 07:29:39

Ano, ano, ano! Díky.

Odpovědět


Re: Spíš modifikace enzymy

Eva M,2022-06-30 09:22:31

no, teoreticky je to prima nápad, reálně - při výskytu těch stále nových mutací, rekombinací, permutací, reinfekcí, imunol. úniků atd., jak jsou v poslední době pozorovány, neočekávány a dodatečně vysvětlovány -- nezbývá než doufat, že si námezdní biologové uvědomí, jaká je to pitomost

Odpovědět


Re: Re: Spíš modifikace enzymy

Pavol Hudák,2022-06-30 21:06:50

Realne sa zial ludia nespravaju racionalne. Ani obycajny bezny clovek, ani vladcovia.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz