Startup Earthgrid hodlá razit tunely s plazmovými termálními roboty  
Plazmoví termální roboti RBR mají k dispozici disky s plazmovými hořáky, které vytvářejí teplotu 27 tisíc °C. S jejich pomocí by měli razit tunely rychlostí až 1 kilometr za den. Metr tunelu zvládnou za pouhých 300 dolarů. Termální technologie by se mohly stát pozoruhodnou alternativou těžkopádných a velice nákladných razících štítů.
Test termálního systému. Kredit: Earthgrid.
Test termálního systému. Kredit: Earthgrid.

Většinu dnešních tunelů vyhloubily masivní razicí štíty, které se mechanicky provrtávají horninou. Bývá to nesnesitelně pomalé, ohromně drahé a náročné na údržbu. Jsou ale i jiné způsoby, jak se prodrat skrz i ty nejtvrdší horniny. Počátkem letošního roku jsme na OSLU psali o fascinujícím robotickém termálním systému Swifty startupu Petra, který si rychle poradí i s tvrdými horninami.

 

RBR (Rapid Burrowing Robot). Kredit: Earthgrid.
RBR (Rapid Burrowing Robot). Kredit: Earthgrid.

S podobnou technologií termálního vrtání tunelů přichází další americký startup Earthgrid. Stejně jako Petra tvrdí, že budou razit tunely mnohem rychleji (Earthgrid 100krát rychleji) a levněji (Earthgrid až o 98 procent levněji), než to umí mechanické mašiny. Díky tomu by se řada dnes neproveditelných projektů mohla v dohledné době stát skutečností. Také mohou vrtat kompletně s elektrickým pohonem a ušetřit tím nějaké emise.

 

Earthgrid ještě nepokročil tak jako Petra. Jejich design plazmových termálních robotů RBR (Rapid Burrowing Robot) jde ale ještě dál, než v případě startupu Petra. Tito roboti mají v přední části uspořádány disky s plazmovými hořáky, shodou okolností podle Fibonacciho „zlaté“ spirály, které vytvářejí teplotu 27 tisíc °C.

 

Systém pro ražbu větších tunelů. Kredit: Earthgrid.
Systém pro ražbu větších tunelů. Kredit: Earthgrid.

Když jde robot RBR razit tunel, zažehne plazmové hořáky a roztočí disky, na nichž jsou hořáky umístěné. S jejich pomocí rozmělňuje horninu, kterou odvážejí malé vozíky. Jak uvádí zakladatel Earthgridu Troy Helming, robot RBR je v základní verzi vybaven 72 plazmovými hořáky, s nimiž razí tunel o průměru 1 metr. Při méně náročném provozu potřebuje takový robot 40 MW. Při plném výkonu polyká 120 MW.

 

V konfiguraci na rychlé hloubení tunelů by roboti Earthgridu měli vyhloubit až 1 kilometr tunelů za den. Oproti mechanickým razícím štítům je to ohromná rychlost. Pro srovnání, mechanický razící systém Prufrock společnosti Boring Company Elona Muska při své premiéře v Las Vegas razil tunel rychlostí pouhých 15 metrů za den. Pokud jde o finanční náklady, v úsporné konfiguraci by měli roboti s plazmovými hořáky zvládnout 1 metr tunelu za pouhých 300 dolarů.

 

Earthgrid chtějí nabízet vrtání s plazmovými roboty jako službu a zároveň chtějí sami razit, provozovat a udržovat tunely pro zákazníky. Jejich dlouhodobým plánem je propojit jednotlivé projekty do národní sítě tunelů, která spojí podzemím celé USA. Takovou podzemní sítí by například mohla být podle potřeby rozváděna energie z obnovitelných zdrojů.

 

Video: EarthGrid...the future of infrastructure

 

Video: Tech Demo 2021, 20 second Clip of Boring

 

Literatura

New Atlas 20. 7. 2022.

Datum: 23.07.2022
Tisk článku


Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz