Pozemské kontinenty možná vznikly při dopadech obrovských meteoritů  
Kontinenty zná každý, ale jak vznikly a vyvíjely se, to neví nikdo. Podle nových analýz izotopů kyslíku v prastarých krystalech zirkonu z kratonu Pilbara v Západní Austrálii to vypadá, že se kontinenty zrodily ve strašlivých bolestech planety po dopadech velikých kosmických těles, na konci devastující éry Pozdního těžkého bombardování.
Zrodily se kontinenty v planetárních křečích po dopadu meteoritů? Kredit: Pixabay, CC0.
Zrodily se kontinenty v planetárních křečích po dopadu meteoritů? Kredit: Pixabay, CC0.

Země je jedinou planetou, o které víme, že má pořádné kontinenty. Jsou fascinující a mají ohromný vliv na vývoj živé i neživé přírody. Stále ale nevíme, jestli jsou pro existenci a vývoj života nezbytné. Vlastě ani s určitostí nevíme, jak a kdy kontinenty vznikly. Tým australské Curtin University přináší ve své nové studii zatím nejvíce přesvědčivé doklady ve prospěch dramatické hypotézy. Podle ní vznikly kontinenty Země při devastujících srážkách mladé planety s velikými meteority nebo spíš planetkami

 

Tim Johnson. Kredit: T. Johnson.
Tim Johnson. Kredit: T. Johnson.

Jak uvádí vedoucí výzkumu Tim Johnson, myšlenka, že kontinenty původně vznikly v místech dopadů ohromných meteoritů, není nová. Odborníci si s ní pohrávají už desítky let. Až doposud ale nebyly skoro žádné hmatatelné důkazy, které by ji podpořily. Johnsonův tým po takových důkazech pátral v oblasti oblíbeného kratonu Pilbara v divukrásné Západní Austrálii. Nebylo to náhodou, jde o nejlépe zachovalý kus dávných pevninských ker, jaké známe.

 

Odpovědi nalezli v krystalech zirkonu v dávných horninách. Jsou to nejlépe zachovalí svědci prastaré minulosti, kterou lze číst díky analýzám obsažených izotopů. V tomto případě badatelé využili izotopy kyslíku, s jejichž pomocí odhalili procesy začínající tavením horniny na zemském povrchu, které postupovaly do větších hloubek. To odpovídá geologických důsledkům dopadu velikého meteoritu.

 

Logo. Kredit: Curtin University.
Logo. Kredit: Curtin University.

Johnson je přesvědčen, že jde o první solidní důkazy, že zemské kontinenty vznikly za podobných okolností, jaké provázely vymírání na konci křídy, které smetlo neptačí dinosaury a mnohé další organismy. Jen se to odehrálo o celé eony dříve. Podle izotopů k tomu došlo zhruba před 3,6 miliardami let, tedy na konci dramatické éry Pozdního těžkého bombardování, ve které vnitřní planety Sluneční soustavy schytaly spoustu zásahů ohromnými meteority, v některých případech o průměru stovek a nejspíš i tisíců kilometrů.

 

Podle Johnsona se zdá, že v dalších oblastech, kde jsme narazili na nejstarší pozůstatky zemské kůry, podobné kratonu Pilbara, to bylo podobné. S kolegy je teď hodlají detailně prozkoumat a zjistit, zda jsou jejich závěry, založené na analýzách z Pilbary, použitelné i pro ostatní zbytky nejstarší zemské kůry. Zatím to vypadá, že nám důvěrně známé kontinenty měly opravdu hodně bouřlivé dětství.

 

Video: IGCP648 Virtual Seminar Series - Tim Johnson

 

Literatura

Phys.org 10. 8. 2022.

Nature 608: 330–335.

Datum: 11.08.2022
Tisk článku


Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz