Obratlovec s nejkratším životem  
Lidové rčení říká, že život je jako žebřík do kurníku – krátký a po… (pardon - silně znečištěný trusem). Ve srovnání s korálovou rybkou si ale nemáme na co stěžovat. Ta si odbude život během dvou měsíců.

Zatím byla držitelem rekordu v krátkověkosti mezi obratlovci africká ryba Notobranchius furzeri. Ta se obvykle nedožívá více než 12 týdnů. Malá asi 2 cm dlouhá rybka z Lizard Island na australském Bariérovém útesu ji ale trhla. Nežije déle než 60 dnů.
O zápis ryby do Guinessovy knihy rekordů se postaral mladý australský zoolog Martial Depczynski, který pracuje na své disertaci u profesora Davida Bellwooda na queenslandské James Cook University. Původně ho malé rybky náležející k druhu Eviota sigillata zajímaly především kvůli skrytému způsobu života na korálovém útesu. Ryby jsou oblíbenou kořistí všech dravců potloukajících se kolem útesu a musí si na sebe dávat velký pozor. Jinak se jí může snadno stát, že její beztak krátký hektický život skončí předčasně.

Eviota sigillata – rekordman v krátkověkosti mezi obratlovci. Žije obvykle jen 60 dní.

Po vykulení z jikry se malá rybka vydává z korálového útesu na širé moře, kde tráví tři týdny. Pak se vrací zpátky na útes, usadí se tam a doroste do pohlavní dospělosti. Na zplození potomstva jí nezbývá mnoho času. Samička má k dispozici asi 25 dní, během nichž naklade obvykle 400 jiker, které samec oplodní a následně je střeží před nepřáteli. Tím se životní cyklus rybek prakticky uzavírá.


Depczynski mohl měřit věk rybek celkem přesně podle tzv. otolitů, což jsou „kamínky“ nacházející se ve sluchovém ústrojí. Ty rostou tak, že na se na jejich povrchu nestále usazují vápenaté sloučeniny. Denní přírůstek je přitom na průřezu otolitem dobře patrný a tvoří jasně rozeznatelný „letokruh“. Z otolitu lze dokonce vyčíst, kdy se malá rybka vrátila z volného moře na útes, protože po návratu k útesu denní přírůstek otolitu výrazně zesílí.
Mladý australský biolog si nemyslí, že extrémní krátkověkost je nějakou výraznou formou adaptace na podmínky panující na útesech u Lizard Island.
„Na korálovém útesu žije obrovské množství organismů, a tak je tu mnohem větší pravděpodobnost, že se střetnete s živočichy s extrémními způsoby života,“  vysvětluje Depczynski. „Nicméně tato krátkověká rybka patří na útesu k těm nejúspěšnějším. Je to nejhojnější z drobných korálových rybek žijících v moři u Lizard Island.“


Do budoucna by se rybka Eviota sigillata mohla stát zajímavým biologickým modelem. Stihne během jediného roku šest generací a zcela jistě je zajímavá z hlediska studia procesů provázejících stárnutí.

Pramen: Current Biology

Datum: 27.04.2005 00:31
Tisk článku


Diskuze:

Savci

david,2005-06-13 13:19:34

L9B9 semi

Odpovědět

Velmi zajímavé..., velmi zvláštní...

Al,2005-04-27 10:21:30

Až bolestně mi to vybavuje teorii sobeckého genu...
Možná je to také proto, že jsme doma všichni nachlazení a jiné geny usilují nás "sežrat"...

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz