Diamant z hlubin podsvětí potvrzuje množství vody pod svrchním pláštěm  
V diamantovém dole v africké Botswaně našli diamant, jehož kazy s inkluzemi minerálů prozrazují vznik v oblasti diskontinuity mezi svrchním a spodním pláštěm, v hloubce kolem 660 kilometrů. Z minerálů lze rovněž vyčíst, že diskontinuita je zřejmě pořádně nasáklá vodou.
Inkluze ve studovaném diamantu. Kredit: Gu et al. (2022).
Inkluze ve studovaném diamantu. Kredit: Gu et al. (2022).

Dole v hlubinách, zcela mimo náš dosah, je úplně jiný svět. Panují tam obludné síly, tlaky a teploty, které drásají nitro planety. Naše představy o hlubokém podzemí obvykle vycházejí z analýz seismických vln. Kromě nich ale máme k dispozici i více hmatatelná data. Diamanty z hlubin, které vynesly informaci o pekle pod našima nohama, v podobě maličkých kousků hlubinných hornin.

 

Tingting Gu. Kredit: Purdue University.
Tingting Gu. Kredit: Purdue University.

V diamantovém dole v Botswaně nedávno nalezli jeden z takových „podsvětních“ diamantů. Je prošpikovaný kazy, které obsahují minerály jako ringwoodit, ferroperiklas a enstatit. Ze složení minerálů lze odvodit, že dotyčný diamant pochází z hloubky asi 660 kilometrů. V této hloubce se nachází diskontinuita, rozhraní mezi svrchním a spodním pláštěm Země. Co je ještě lepší, analýzy minerálů z hlubinného diamantu ukázaly, že tahle diskontinuita je velmi bohatá na vodu.

 

Logo. Kredit: Purdue University.
Logo. Kredit: Purdue University.

Tým, který vedla Tingting Gu z amerického Gemological Institute of New York a Purdue University, detailně prostudoval diamant z Botswany. Nalezli v něm 12 inkluzí minerálů a jeden shluk inkluzí. S použitím mikro-Ramanovy spektroskopie a rentgenové difrakce odhalili napínavý osud zmíněného diamantu.

 

V diamantu se nacházejí inkluze ringwooditu, což je vysokotlaká forma olivínu, které jsou v kontaktu s ferroperiklasem, tj. oxidem hořčíku a železa, a s enstatitem, ze skupiny pyroxenů. Za vysokých tlaků, které panují ve zmíněné diskontinuitě, se ringwoodit rozkládá na ferroperiklas, a také na další minerál bridgmanit, který představuje vysokotlakou formu perovskitu. Za nižších tlaků, blíže k zemskému povrchu, se z bridgmanitu stává enstatit. Z minerálů v diamantu lze díky tomu vyčíst, že vznikl v hlubinách a pak se vydal na cestu vzhůru.

Analýzy rovněž ukázaly, že především ringwoodit z dotyčného diamantu nese stopy přítomnosti velkého množství vody v prostředí, kde tento minerál vznikal. Vědci již dříve tušili, že v prostoru diskontinuity mezi svrchním a spodním pláštěm se nachází voda. Nebylo ale jasné, jak moc tam té vody je. Teď se ukázalo, že v diskontinuitě je vody opravdu hodně.

 

Literatura

Science Alert 27. 9. 2022.

Nature Geoscience online 26. 9. 2022.

Datum: 27.09.2022
Tisk článku

Související články:

Baterie z jaderného odpadu a diamantů vydrží 5 tisíc let     Autor: Stanislav Mihulka (04.12.2016)
Diamant z hlubin přinesl první nález jednoho z nejhojnějších minerálů Země     Autor: Stanislav Mihulka (09.03.2018)
Mazadlo s rozbitými nanodiamanty vydrží celou věčnost     Autor: Stanislav Mihulka (04.06.2018)
Hlubiny Země skrývají ohromný poklad diamantů. Ale je nepřístupný     Autor: Stanislav Mihulka (17.07.2018)
Planeta Země recykluje dno svých oceánů do podoby diamantů     Autor: Stanislav Mihulka (02.06.2019)



Diskuze:

Faktografia ...

Vladimír Bzdušek,2022-09-30 19:39:23

K mineralógii článku nič nemám, nie som odborník, teda skôr k jeho faktografii.
"zřejmě pořádně nasáklá vodou, je velmi bohatá na vodu, nese stopy přítomnosti velkého množství vody,
se nachází voda, jak moc tam té vody je, je vody opravdu hodně"
Koľko tej vody tam teda vlastne asi je?
A v akej forme?

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz