V Číně připojili k síti největší redoxní průtokovou baterii na světě  
Ve východočínské metropoli Ta-lien spustili masivní průtokovou baterii a připojili ji k rozvodné síti. Bude sloužit jako městská powerbanka s kapacitou 400 MWh a výkonem 100 MW, do které se ukládá energie z obnovitelných zdrojů pro pozdější využití v energetických špičkách. Jde o demonstrační experiment, který má ověřit využitelnost takových baterií v energetice.

Dalian Flow Battery Energy Storage Peak-shaving Power Station. Kredit: DICP.
Dalian Flow Battery Energy Storage Peak-shaving Power Station. Kredit: DICP.
Není baterie jako baterie. Lidé obvykle mají zkušenost s lithium-iontovými bateriemi, které pohánějí chytré telefony, notebooky a spoustu dalších věcí. Nový systém pro ukládání elektřiny, průtoková baterie s vanadem, vypadá úplně jinak. Obsahuje masivní nádrže, které uchovávají chemickou energii v podobě kapalných elektrolytů. Tuto energii lze přeměnit na elektřinu, když elektrolyt projde speciální membránou.

 

Útroby masivní průtokové baterie. Kredit: DICP.
Útroby masivní průtokové baterie. Kredit: DICP.

Díky své konstrukci jsou průtokové baterie relativně levnou technologií pro ukládání energie. Jsou vhodné pro řešení potíží s výkyvy obnovitelné energie, kterou mohou efektivně skladovat po celé měsíce.

 

Moduly průtokové baterie. Kredit: DICP.
Moduly průtokové baterie. Kredit: DICP.

Takové baterie se nabízejí pro infrastrukturu solární nebo třeba větrné energie, které bývají pořádně „náladové“. Mohou také tlumit výkyvy ve spotřebě energie, jaké jsou typické například pro města.

 

Ve východočínském městě Ta-lien právě připojili k síti pokročilý systém pro ukládání energie, který by měl dodávat energii až pro 200 tisíc lidí. Počáteční kapacita systému je 400 MWh a výkon 100 MW. Zařízení, které se nazývá Dalian Flow Battery Energy Storage Peak-shaving Power Station, bude hrát roli powerbanky města Ta-lien a podporovat využití obnovitelných zdrojů energie. Systém je navržený tak, že jej bude možné v budoucnu rozšířit na kapacitu 800 MWh a výkon 200 MW.

 

Podle dostupných informací jde o aktuálně největší průtokovou baterii na světě. Zároveň je to největší čínský projekt pro uskladňování energie na chemické bázi. Systém bude „nasávat“ energii z obnovitelných zdrojů. Při špičce spotřeby bude vracet energii do sítě. Kromě toho je tento systém demonstračním experimentem, který má ověřit využití velkých průtokových baterií v rozvodné síti a jejich příspěvek ke snižování emisí uhlíku.

 

Literatura

New Atlas 2. 10. 2022.

Datum: 04.10.2022
Tisk článku

Související články:

„Rebarborová“ průtoková baterie     Autor: Martin Tůma (10.01.2014)
Baterie, co dýchá vzduch, by se mohla stát ultralevným úložištěm energie     Autor: Stanislav Mihulka (20.10.2017)
Průlomová kapalná kovová baterie pracuje v pokojové teplotě     Autor: Stanislav Mihulka (08.07.2020)
Tesla postaví v Austrálii gigantickou 300 MW baterii     Autor: Stanislav Mihulka (07.11.2020)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz