OceanEnergy testují nejvýkonnější plovoucí vlnový generátor světa  
Irská společnost OceanEnergy spouští čtyřletý projekt testů plovoucího vlnového generátoru OE35 na skotských Orknejích. Generátor o výkonu 1,25 MW vyrábí elektřinu z energie vln díky obousměrné Wellsově vzduchové turbíně. Po vyhodnocení výsledků bude následovat generátor OE50 o výkonu 2,5 MW.
Stavba masivního generátoru OE35 před 3 lety v Oregonu. Kredit: OceanEnergy.
Stavba masivního generátoru OE35 před 3 lety v Oregonu. Kredit: OceanEnergy.

Irská společnost OceanEnergy vyvíjí technologie, které těží elektřinu z mořských vln. Mají za sebou testy vlnových generátorů u Havaje. Teď spouštějí ještě velkorysejší čtyřletý projekt, který zahrnuje testování jejich doposud největšího zařízení v prostoru European Marine Energy Test Site u skotských Orknejí. Jmenuje se OE35 a je to nejvýkonnější plovoucí vlnový generátor na světě. Detailní parametry generátoru OE35 nejsou k dispozici. Během úvodních testů na Havaji měl výkon 500 kW, ale podle všeho zvládne 1,25 MW.

 

Malý technologický demonstrátor OE Buoy, testovaný před více než 10 lety. Kredit: OceanEnergy.
Malý technologický demonstrátor OE Buoy, testovaný před více než 10 lety. Kredit: OceanEnergy.

Vlnový generátor OE35 funguje podle jednoduchého principu. OE35 je zakotvený na mořském dně a čelí vlnám, které procházejí třemi vzduchotěsnými komorami. Když hladina vodu v komoře stoupá, tlačí vzduch do její horní části. Když klesá, tak je vzduch nasávaný opačným směrem. V obou případech vzduch roztáčí turbínu.

 

Logo. Kredit: OceanEnergy.
Logo. Kredit: OceanEnergy.

OceanEnergy v generátoru OE35 využívají původem irskou Wellsovu vzduchovou turbínu, která je obousměrná. Díky designu lopatek vytváří rotaci v jednom směru, ať už vzduch proudí zepředu nebo zezadu. Ve vlnovém generátoru je to užitečné. Turbína se prostě točí stále stejně, ať už hladina vody v komoře stoupá anebo klesá. V tomto se generátor OE35 liší od gejzírové elektrárny UniWave 200 od Wave Swell Energy, která používá relativně levnou jednosměrnou turbínu.

 

OceanEnergy se na testování generátoru OE35 domluvili se 14 partnery z výzkumu a průmyslu, z Velké Británie, Irska, Francie, Německa a Španělska. Na financování projektu, který nese název WEDUSEA, se podílejí programy EU Horizon Europe Programme a Innovate UK. Pokud vše poběží podle plánu, měly by se výsledky testů promítnout do vývoje a stavby budoucího vlnového generátoru OE50, který bude mít výkon 2,5 MW.

 

Video: OceanEnergy OE35

 

Literatura

New Atlas 17. 10. 2022.

Datum: 19.10.2022
Tisk článku

Související články:

Skotská přílivová "větrná" turbína obstála     Autor: Josef Pazdera (22.05.2012)
Plovoucí přílivová turbína O2 od Orbitalu je nejvýkonnější na světě     Autor: Stanislav Mihulka (26.04.2021)
Pozoruhodná gejzírová mořská elektrárna UniWave 200 předčila očekávání     Autor: Stanislav Mihulka (04.08.2022)
Plovoucí protiběžné turbíny slibují dramatický nárůst větrné energie     Autor: Stanislav Mihulka (30.08.2022)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz