Velký železný meteorit ukrývá na Zemi neznámé minerály  
Dvoumetrový, těžký, tajemný kámen poutal pozornost několika generací domorodých Somálců. Když odborníci zjistili, že jde o meteorit, odvezli ho. V malém vzorku zaslaném do kanadské Univerzity v Albertě vědci objevili nové minerály.

Vzorek meteoritu El Ali, který je nyní uložen ve sbírce meteoritů Albertské univerzity, obsahuje minimálně dva minerály, které dosud nebyly na Zemi nalezeny. Kredit: Nick Gessler/UCLA
Vzorek meteoritu El Ali, který je nyní uložen ve sbírce meteoritů Albertské univerzity, obsahuje minimálně dva minerály, které dosud nebyly na Zemi nalezeny. Kredit: Nick Gessler/UCLA

 

Ve středním Somálsku, v oblasti Hiiraan, asi 15 km severozápadně od města El Ali donedávna vyčuhoval z půdy velký balvan. Všimli si ho i domorodci a zakomponovali ho do své folklórní tvorby. Ale kromě mýtického měl i praktický význam. Například pastevci velbloudích stád ho po minimálně pět generací využívali na ostření nožů.

 

Do povědomí odborné veřejnosti se patnáct a půl tunový kámen nepravidelného tvaru s rozměry přibližně 2 x 1,3 x 1 m dostal až v roce 2020 díky pracovníkům těžební společnosti Kureym Mining, kteří pátrali po opálech. Převezli ho do somálského hlavního města Mogadišo. Ukázalo se totiž, že jde o železný meteorit skupiny IAB, v níž je doposud zařazeno přes 350 nalezených mimozemských šutrů složených ze slitin s vysokým obsahem železa a niklu.

 

Ilustrace na kovy bohatého meteoritu Psyché obíhající Slunce v hlavním pásu asteroidů mezi Marsem a Jupiterem. V popředí sonda stejného jména, která planetku bude obíhat téměř dva roky a zkoumat její složení. Kredit: NASA/JPL-Caltech/ASU
Ilustrace na kovy bohatého meteoritu Psyché obíhající Slunce v hlavním pásu asteroidů mezi Marsem a Jupiterem. V popředí sonda stejného jména, která planetku bude obíhat téměř dva roky a zkoumat její složení. Kredit: NASA/JPL-Caltech/ASU

Velikost řadí somálský meteorit, jemuž se podle místa nálezu přezdívá El Ali, na devátou příčku. Již ale není zcela kompletní, protože byl z něho odebrán minimálně jeden vzorek o hmotnosti 70 gramů. Ten putoval do Kanady, do sbírky meteoritů Albertské univerzity v Edmontonu. Její kurátor Chris Herd, profesor na Katedře věd o Zemi a atmosféře spolu s kolegou Andrewem Locockem, vedoucím Laboratoře elektronové mikrosondy stejné univerzity kousek vzácného kamene detailně studují.

Zatím probíhající výzkum ale nyní vedl k objevu dvou, na Zemi v přírodě se nevyskytujících minerálů, které ale bylypředtím připraveny uměle, což zjednodušilo jejich identifikaci. Je velká pravděpodobnost, že přibude i třetí nový minerál, výsledky jeho určení se nyní zabývá mezinárodní Komise pro nové nerosty.

 


Jeden z dvojice již potvrzených minerálů se podle místa nálezu jmenuje elaliit. Krystalizuje v kosočtverečné (ortorombické) soustavě a jeho sumární vzorec je Fe9PO12.


Ten druhý, se složením Fe4(PO4)O, krystalizující v jednoklonné (monoklinické) soustavě dostal jméno elkinstantonit na počest Lindy Elkins-Tantonové, profesorky na Fakultě průzkumu Země a vesmíru na Arizonské státní univerzitě. Zabývá se výzkumem planetárních jader, šéfuje NASA misi Psyché, téměř šest let trvajícímu průzkumu stejnojmenné kovové planetky. Podle internetové stránky projektu již letos by k ní měla z Kennedyho vesmírného střediska na Floridě startovat vesmírná sonda Psyché. Mezi průzkumnými přístroji na palubě budou například spektrometry (neutronový a gama), magnetometr, speciální gravimetr a multispektrální zobrazovací zařízení.


Nový, na Zemi neznámý minerál poukazuje také na neobvyklé podmínky jeho vzniku. Snažit se o jejich rekonstrukci je cesta k pochopení geologických procesů a vývoje asteroidu, jehož byl meteorit kdysi součástí. Chris Herd dosavadní výzkum shrnul v přednášce prezentované v rámci semináře Space Exploration Symposium 2022, který se před několika dny konal na Albertské univerzitě. Podle jeho slov je prý budoucnost meteoritu nejistá, vědci obdrželi zprávu, že pravděpodobně byl převezen do Číny a hledá se pro něj potenciální kupec. Zda budou k dispozici další vzorky pro vědecké účely, se teprve uvidí.

Literatura: University of Alberta

Datum: 01.12.2022
Tisk článku

Související články:

Materiál z potenciálně nebezpečné planetky míří k Zemi     Autor: Vladimír Wagner (28.11.2020)
NASA přemítá nad neuvěřitelně exotickou těžební technologií     Autor: Václav Diopan (26.04.2021)
Jak možná Uran ke svému velkému sklonu a zpětné rotaci přišel     Autor: Dagmar Gregorová (07.10.2022)



Diskuze:

Gábor Vlkolinský,2022-12-02 09:48:23

Dvoumetrový, těžký, tajemný kámen poutal pozornost několika generací domorodých Somálců. A teraz im ho proste ukradli.

Odpovědět


Re: cena takového šutru

Vítěslav Smrčný,2022-12-03 21:05:26

je srovnatelná s cenou diamantu podobné velikosti.
Je otázkou zdali čajňani mají smlouvy s jistě korupční somálskou vládní klikou, která je na druhou stranu jistě terorizována a vykořisťována západními neokony z SSA.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz