Ochota rozdávat peníze koreluje s Alzheimerovou chorobou  
Keck School of Medicine je jednou z předních lékařských institucí USA. Z tamní dílny vedené profesorem Duke Hana nedávno vypadla studie dokládající souvislost mezi štědrostí a nejranějším stadiem demence.

Gali H. Weissberger, první autorka studie. Kredit: Bar-Ilan University, Israel.
Gali H. Weissberger, první autorka studie. Kredit: Bar-Ilan University, Israel.

Sedmičlenný výzkumný kolektiv sociologů a psychologů popsal výsledky svého bádání ohledně altruistického chování seniorů v časopise Journal of Alzheimer's Disease. Celá studie je postavena na šedesáti sedmi starších dospělých, kteří na začátku pokusu nevykazovali demenci ani kognitivní poruchy. V pokusu se museli rozhodnout, zda obdržené peníze dají anonymní osobě, nebo si je nechají pro svou osobní potřebu.

 

S. Duke Han, psycholog a profesor obecné medicíny na Keck School of Medicine, Los Angeles. Kredit USC.
S. Duke Han, psycholog a profesor obecné medicíny na Keck School of Medicine, Los Angeles. Kredit USC.

Ti, kteří rozdali více peněz, měli horší výsledky v kognitivních testech (zapamatováním si slov a příběhů). Na tom by nebylo nic světoborného, neboť je již nějakou dobu dobu známo, že osoby s horšími kognitivními schopnostmi jsou k Alzheimerovi náchylnější.

Vědci tedy jen svou předpověď rizika vyplývající z výsledků kognitivních testů souvisících s pamětí a myšlením, rozšířili o „rozhazovačnost“. Ani to ale není až taková novinka. Altruistické testy s přidělováním odměn jsou v sociologických studiích běžné. Jak autoři podotýkají, tak v podobných studiích zatím šlo vždy jen o fiktivní situace. Tentokrát ale účastníci testu opravdu dostávali hotovost do svého vlastnictví. Konkrétně deset dolarů a ty si mohli ponechat, nebo projevit štědrost k anonymní osobě.


Cílem studie bylo zjistit, zda existuje něco, čím by šlo rozlišit zdravé dárcovství od toho, které již altruismem není. A možná i najít jednoduchý test, který by mohl pomoci lidem chránit své blízké před jejich finančním vykořisťováním ze strany různých hajzlíků mámících  příspěvky na konta často podvodných neziskovek,... Sestavit nějaký validní test na průkaz choroby se autorům nepodařilo. Protože ale potíže s penězi jsou jedním z prvních příznaků Alzheimerovy choroby, tak do doby, než se biologům podaří odhalit pravou příčinu nemoci a tím i test na něco lepšího, jistým pomocným vodítkem pro posouzení rizikové osoby se tento přístup zdá být smysluplný.

 

Literatura

Gali H. Weissberger, Anya Samek, Laura Mosqueda, Annie L. Nguyen, Aaron C. Lim, Laura Fenton, S. Duke Han.: Increased Financial Altruism is Associated with Alzheimer’s Disease Neurocognitive Profile in Older Adults, Journal of Alzheimer’s Disease, 2022

 


Redakční podotek

 

Na jednu stranu nás těší, že mezi čtenáři Osla je těch, kteří mají k Alzheimerovi rázně nakročeno, naprosté minimum. Víme to, protože dementi by si například neuměli zapnout adblock a víc by klikali na reklamy. Mají-li ale američtí vědci pravdu, tak by se Osel spíš než o šíření poznatků z vědy a výzkumu měl starat o to, aby co nejvíce čtenářů mělo intelekt snížený. Máme ale štěstí, že řada z Vás jakoby znala výrok jednoho z autorů studie - profesora Hana: Poslední věc, kterou bychom chtěli, je, aby si lidé mysleli, že finanční altruismus je špatná věc". Proto se také podařilo tu oslí káru dostrkat zase až sem.

Protože ale každý dobrý počin si zaslouží být potrestán, rozhodli jsme se „prásknout“ všechny, kteří ke škodě své, svých blízkých, případně pana Stanjury, do oslího žlabu něčím přispěli. Také další případné provinilce budeme na tento PRANÝŘ průběžně připisovat.

 

Seznam Spolupachatelů Osla, jimž vděčíte za to, že jste si v tomto roce mohli zde listovat, a snad občas i něco zajímavého se dovědět

Karel Veverka

Ivan Peter

Kamil Šrot

Bedřich Svoboda

Otto Hartvich

Kristýna Štěpánková

Pavel Ptáček

Julius Pantík

Martin Jurášek

Mirek Novák

Jaromír Pežga

Dana Richterová

Radoslav Novotný

Martin Svoboda

Pavel Polouček

Milan Krajíček

Petr Fiala

Petr Pípal

Miroslav Jaroš

Vladislav Krýcha

Pavel Janeček

Milan Štětina

Vladimír Harant

Jiří Čumpelík

Josef Waters

Věra Šindelářová

Petr Hanák

Petr Kučírek

Vit Stoklasa

Karel Londin

Pavel Janeček

Pavel Sedlák

Jana Mojžíšová

Dalimil Hruška

Martin Krúpa

Martin Bayer

Václav Ducháň

Michal Mozola

Radek Michálka

Blahomír Skoupý

Ondřej Hovorka

Datum: 22.12.2022
Tisk článku

Související články:

Kolik stojí demence?     Autor: Josef Pazdera (23.08.2017)
Totální válka v mozku: Je Alzheimerova nemoc důsledkem infekce?     Autor: Tomáš Petrásek (27.03.2022)
Alzheimerova choroba souvisí i s poruchou činnosti imunitních buněk     Autor: Dagmar Gregorová (08.06.2022)
Formaldehyd ako indikátor Alzheimerovej choroby?     Autor: Matej Čiernik (20.12.2022)



Diskuze:

Ďakujem

Kil Zaprt,2022-12-22 17:24:59

Ďakujem celej redakcii Osla za skvelú prácu a prajem hlavne chuť pokračovať a veľa zdravia!

Chcem poprosiť pre nás, ktorých nebaví klikať na reklamy a možno majú už nakročené k Alzheimerovi uviesť číslo účtu na podporu výnimočného projektu Osel.cz

A prosím ostatných čitateľov aby sa pridali, lebo veľmi ľahko môžeme o toto zátišie internetu prísť.

Odpovědět


Re: Ďakujem

Eliska Vranova,2022-12-22 17:33:18

Já přispět nemohu, jsem samoživitelka s jednou další malou Eliškou, ale já u mne na počítači vidím, že mají nahoře v liště "Podpořte". Já mohu jen moc poděkovat a doufat, že i ten příští rok přežijí. Přihlašuji se na počítači na adrese www.osel.cz

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz