Brusinkovou rtěnkou proti virům a bakteriím  
Jak se rodí marketingový trhák? O výzkumu, jenž s velikou pravděpodobností bude inspirací pro malé i velké kosmetické firmy.

Rouškami zamaskovaný tým Laboratoře biomateriálů a bioinženýrství Katolické univerzity svatého Vincence mučedníka ve Valencii. Šéf laboratoře a vedoucí výzkumu prof. Ángel Serrano-Aroca je uprostřed. Kredit: Biomaterials and Bioengineering Lab CITSAM (https://www.researchgate.net/lab/Serrano-BBlab-Angel-Serrano-Aroca)
Rouškami zamaskovaný tým Laboratoře biomateriálů a bioinženýrství Katolické univerzity svatého Vincence mučedníka ve Valencii. Šéf laboratoře a vedoucí výzkumu prof. Ángel Serrano-Aroca je uprostřed. Kredit: Biomaterials and Bioengineering Lab CITSAM

V jedné, na Slovensku známé a oblíbené písničce Pavol Hammel zpívá „…keď máme ústa od malín, / čas by mal plynúť pomaly /a nie tak zradne rýchlo… Poetický text o pomíjivém času mládí se bezděky připomene s informací, která se objevila na stránkách Americké chemické společnosti. Je o antibakteriálních účincích rtěnky s obsahem ovocného extraktu. Nejde však o maliny, nýbrž brusinky. Podrobnosti výzkumu popisuje článek uveřejněný v odborném časopisu Applied Materials & Interfaces.

 

Brusinkový extrakt krému na rty dodá nejen barvu, ale i širokospektrální antimikrobiální vlastnosti Kredit: ACS Applied Materials & Interfaces 2022, DOI: 10.1021/acsami.2c19460
Brusinkový extrakt v krému na rty dodá nejen barvu, ale i širokospektrální antimikrobiální vlastnosti Kredit: ACS Applied Materials & Interfaces 2022

Trojice jeho autorů bádá na pracovišti, jehož celý název v českém překladu zní: Laboratoř biomateriálů a bioinženýrství Centra translačního výzkumu svatého Alberta Velikého Katolické univerzity svatého Vincence mučedníka ve Valencii. V abstraktu svého článku vědci uvádí:

 

V této studii jsme vyvinuli novou rtěnku na biologické bázi obsahující extrakt z brusinek, látku schopnou inaktivovat širokou škálu mikroorganismů:

Pitahaya (nebo také pitaya) je kaktus s jedlými „dračími“ plody se žlutou, bílou nebo červenou dužinou. Mladé rostliny, které ještě nevytvořily pevnější "kmen" se vyvazují k oporám. Květy jsou nejen krásné, ale prý i voňavé. Plodům se připisují různé zdraví prospěšné vlastnosti. Už jejich cena na našem trhu je "přesvědčivým argumentem", že to tak bezpochyby je. Kredit: Chrisada, Flickr ( https://www.flickr.com/photos/chrisada/169463086/), Wikimedia, CC-BY-2.0 – koláž volných děl
Pitahaya (nebo také pitaya) je kaktus s jedlými „dračími“ plody se žlutou, bílou, nebo červenou dužinou. Mladé rostliny, které ještě nevytvořily pevnější "kmen", se vyvazují k oporám. Květy jsou nejen krásné, ale prý i voňavé. Plodům se připisují různé zdraví prospěšné vlastnosti. Už jejich cena na našem trhu je "přesvědčivým argumentem", že to tak bezpochyby je. Kredit: Chrisada, Flickr, Wikimedia, CC-BY-2.0 – koláž volných děl

 

V době současné pandemie COVID-19 a v éře odolných mikrobů nabízí navrhovaná antimikrobiální rtěnka novou formu ochrany proti širokému spektru mikroorganismů, včetně virů, bakterií a plísní.

 

Brusnice brusinka (Vaccinium vitis-idaea) roste jako malý keřík na kyselých, na minerály chudých vřesovištních nebo rašeliništních půdách. Rostlina, jejíž detail je na obrázku, byla nafocena ve Švédsku. Kredit: Jonas Bergsten, Wikimedia, volné dílo, výřez.
Brusnice brusinka (Vaccinium vitis-idaea) roste jako malý keřík na kyselých, na minerály chudých vřesovištních nebo rašeliništních půdách. Rostlina, jejíž detail je na obrázku, byla nafocena ve Švédsku. Kredit: Jonas Bergsten, Wikimedia, volné dílo, výřez.

Nejde o první studii, která naznačuje, že brusinkový extrakt má nejen antioxidační, ale i antimikrobiální vlastnosti (zde). Pro stejné účinky a rudou barvu byl do pomády na rty použit i extrakt z druhu červeného dračího ovoce (Pitahaya roja, Selenicereus costaricensis – červená pitahaya, nebo i pitaya).

 

 

Vedoucí výzkumu profesor Ángel Serrano-Aroca a jeho dva kolegové smíchali brusinkový extrakt, bambucké máslo - tuk ze semen stromu máslovník africký, vitamín E, provitamin B5, olej ze semen brazilské palmy babassu a avokádový olej. Samé exotické, marketingově přitažlivé ingredience, žádný "fuj" palmový olej nebo obyčejná vazelína. A když připočteme téměř zázračné účinky brusinek – no nekup to!

 

Bude zajímavé sledovat, jak se výsledku výzkumu zhostí kosmetický průmysl. Obchod s výživovými produkty již nějakou dobu nabízí prášek ze sušených brusinek s tím, že obsahuje proantokyanidy, zejména prokyanidin A2 na prevenci proti infekci močových cest. Dále pak kyselinu ellagovou se širokospektrálními antibakteriálními účinky. V červených bobulkách obsažené antokyany a flavonoidy prý zvyšují aktivitu superoxid dismutázy, tělu vlastnímu enzymu a antioxidantu, pomáhají odstraňovat volné radikály, potlačují peroxidaci lipidů, chelátují ionty důležitých kovů, tedy je vážou k aminokyselinám, čímž tělu usnadňují jejich využití.

Brusinky z Třeboňska - Dunajovická hora  504 m n.m. Nafoceno 21. listopadu. Foto nám do redakce poslal Stanislav Florián
Brusinky z Třeboňska - Dunajovická hora 504 m n.m. Nafoceno 21. listopadu. Foto nám do redakce poslal Stanislav Florián.

Sklizeň brusinek v New Jersey. Jde o klikvu velkoplodou (Vaccinium macrocarpon), u nás známou pod jménem kanadská brusinka. V obchodních řetězcích kupujete jako brusinky téměř výhradně její plody. Kredit: Agricultural Research Service, Wikimedia, volné dílo
Sklizeň brusinek v New Jersey. Jde o klikvu velkoplodou (Vaccinium macrocarpon), u nás známou pod jménem kanadská brusinka. V obchodních řetězcích kupujete jako brusinky téměř výhradně její plody. Kredit: Agricultural Research Service, Wikimedia, volné dílo.

 

Komplex látek v brusinkách prý snižuje riziko infekce Helicobacterem pylori, hlavním pachatelem žaludečních vředů. A dokonce prý zpomaluje stárnutí, zlepšuje noční vidění, snižuje hladinu cukru a lipidů v krvi, čímž působí preventivně proti kardiovaskulárním problémům (zdroj a více zde).


Pokud zanedlouho budou mít ženy (a za ženy se považující příslušníci jiných pohlaví)  rty červené od brusinkových rtěnek, budeme vědět, odkud vítr zafoukal  - z katolické univerzity ve španělské Valencii

 

Doplňkové informace k publikované studii: Snímky z experimentů - Petriho misky s koloniemi patogenních mikroorganizmů před a po 15 hodinách kontaktu s rtěnkou obsahující brusinkový extrakt (0 až 10 procent).

 

Literatura: ACS Applied Materials & Interfaces, American Chemical Society

Datum: 22.12.2022
Tisk článku


Diskuze:

brusinka x klikva

Tomáš Pilař,2022-12-22 19:54:52

Tuší někdo jaký je rozdíl (obsahové látky) mezi brusinkou a klikvou? Všichni mluví o účincích brusinek a používají klikvu.

Odpovědět


Re: brusinka x klikva

Dagmar Gregorová,2022-12-23 01:57:18

Jelikož se většina zmíněných výzkumů provádí za Velkou mlákou, kde pod pojmem cranberry mají na mysli zejména komerčně pěstovanou klikvu velkoplodou, i v článku zmíněné vlastnosti "všeléku" se vážou na tento druh brusinky (rodu Vaccinium - brusnice, kam patří i naše brusinky i borůvky)

V tomto přehledu: "Výrobky obsahující brusinky pro prevenci infekcí močových cest u vnímavých skupin obyvatelstva (Systematický přehled a metaanalýza randomizovaných kontrolovaných studií)"
https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/fullarticle/1213845
se zmiňují konkrétní druhy brusinek jen 2x a jde o klikvy - velkoplodou, maloplodou a bahenní.
Nicméně se stejnou důvěrou můžete konzumovat i naše brusinky, jestli je máte kde sbírat, protože za prvé velký rozdíl v obsahu účinných látek asi nebude (podrobně zde dělali Rusové v r. 2020 analýzy: https://pdfs.semanticscholar.org/721f/6d185f3e3b7fa92e73c19710e02f3ac9d76f.pdf?_ga=2.21695547.1051402426.1671756216-619132723.1671756216)
a za druhé, samotný sběr brusinek někde v horách bude mít možná větší pozitivní účinek na zdraví.

Článek byl původně více skeptický, ale nepřešel cenzurou (i autocenzurou - nemohu posuzovat a odsuzovat jen na základě vlastních dojmů, bez důkazů). Nicméně upozorňuji na racionálně napsaný odsek v odkazu : https://en.wikipedia.org/wiki/Vaccinium_macrocarpon - Human uses.
Nechci však nikoho obírat o víru, která je někdy velice účinným lékem :) :) :D

Odpovědět


Re: Re: brusinka x klikva

Dagmar Gregorová,2022-12-23 02:21:44

P.S. ano, botanicky správně by asi mělo všude místo brusinka, brusinkový uvedeno brusnice, brusnicový, možná přesněji klikva, klikvový... jenže by to bylo hodně nesrozumitelné. I farmaceutický průmysl s potravinovými doplňky pro klikvu velkoplodou všude používá druhový název brusinka (z lidového názvu americká/kanadská brusinka) - viz: https://www.sos-lekarna.cz/katalog-produktu/swiss-naturevia-mega-brusinky-akut-cps-15-1/

Odpovědět


Re: Re: Re: brusinka x klikva

Tomáš Pilař,2022-12-23 10:56:05

Děkuji za odpovědi. Nijak nebazíruju na přesné terminologii (klikva/ brusinka), ale donedávna to byly dva oddělené rody (Vaccinium a Oxycoccus), to že teďka nejsou může být klidně exces. Naopak "brusnice" je český název pro celý rod kam patří i borůvka, vlochyně...
Nakonec asi nejlepší je argument, že většina výzkumů je z oblasti kde nerozlišují klivu od brusinky a protože se klikva líp pěstuje tak vlastně všichni pracují jenom s klikvou. Poté co jsem položil původní otázku napadlo mě, že se mám kam podívat (Jahodář: Farmaceuticky významné rostliny), zde jsou uváděny účinné látky podobné (asi tak jak by se slušelo v rámci rodu), totožné ale nikoliv. V podstatě dál tápu.

Odpovědět


Re: brusinka x klikva

Florian Stanislav,2022-12-23 20:44:55

https://www.lekarna.cz/clanek/brusinky-a-mocove-cesty/
dobré informace až na to, že místo baktetrií píše baterií a přejímá to jako předsazený odstavec i Wikipedie pro heslo
brusinky lék na močové cesty

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz