Nemocní třesem mohou ovládat počítač  
Adaptér na myš zpřístupní počítač milionům osob, trpícím třesem.
Zvětšit obrázek
Assistive Mouse Adapter, cena 115 EUR.
Firma IBM zveřejnila informace o novém zařízení, které dovoluje třesoucí se  ruce ovládat počítač prostřednictvím klasické myši. 
Adaptér dovoluje eliminovat kmitání kurzoru, které vzniká jako důsledek svalového třesu u lidí trpících například Parkinsonovou chorobou. zařízení, které třes dokáže eliminovat, bude vyrábět malá britská firma Montrose Secam Limited. Zařízení se bude prodávat pod názvem pomocný adaptér k myši (Assistive Mouse Adapter) a bude stát méně než sto dolarů. V Evropě se prodává za 115 EUR.

Zdravotníci odhadují, že jen v USA je postiženo klidovým třesem, což je nejběžnější forma třesu, přibližně 10 milionů osob. Tento nedobrovolný pohyb rukou činí práci s myší zvlášť obtížnou. Jednoduché úkony, jako kliknutí a otevření e-mailové pošty se tak stává téměř nemožné protože většina pokynů je v důsledku rozkmitu kurzoru chybná.





Zvětšit obrázek
Podle WHO trpí třesem rukou 750 milionů osob. Přídavné zařízení by jim mělo umožnit práci s počítačem.
Nový adaptér odfiltruje pohyb způsobený třesem, podobně jako to činí stabilizační prvek na nových typech kamer. Zařízení je navrženo tak, aby pracovalo s každým typem počítače a s libovolným typem operačního systému. Zařízení tak může být svému uživateli přínosem jak doma, nebo v práci, tak ve veřejných místech, jako jsou knihovny,… K zařízení není třeba žádný dodatečný software. Zařízení se pouze zapojí mezi myš a počítač. Pak se zařízení buďto zapne, nebo vypne. Po zapnutí se může nastavit podle individuálních potřeb postiženého – podle toho, jak moc se dotyčnému ruce třesou. Zařízení může také filtrovat nechtěné opakované klikání, pokud k němu při chvějícím se pohybu prstu u postiženého dochází.
Jeden z ředitelů výrobní společnosti, James Cosgrave, sám trpí třesem. Třes má již od svého narození. Říká, že zatímco vrozený třes jej neomezuje například v létání, je totiž pilotem, činí mu značné obtíže cokoli vyřizovat pomocí počítače. Je to podle něj proto, proto, že při práci s počítačem se všechno točí okolo používání myši a nutnosti přesného označování šipkou kurzoru. Cosgrave říká, že sám již používá adaptér něco přes rok a že to od té doby zcela změnilo jeho život. Firma plánuje část zisků z prodeje přístroje věnovat nadacím, které se třesem zabývají, a tím podpořit trpící touto chorobou. 
Nejznámějším postižením, které se vyznačuje třesem je Parkinsonova choroba. Stavů, které se třesem vyznačují, je ale hodně. Například klidový třes, který je znám méně než Parkinsonova choroba, je mnohem častější. Klidový třes je porucha, kterou může mít člověk od narození. Porucha je dědičná a tak může člověka provázet celý jeho život. Takový třes může mít na pacienta devastující účinek, protože činí běžné úkony nesmírně obtížnými. Stačí si připomenout obtížnost udržení šálku s horkým nápojem, zapnutí knoflíčku u košile, ovládání počítačové myši,…
Podle údajů Světové zdravotnické organizace je osob s poruchou pohybu rukou 750 milionů. Z nichž 54 milionů jich je v samotných USA. Firma IBM spatřuje tento stav za významný obchodní příležitost a cestu jak by toto zařízení mohlo přispět ke zlepšení kvality života mnoha postižených.
Adaptér si je možno objednat na adrese  http://www.montrosesecam.com/index1.html
nebo
Karen Walsh
Manager
National Tremor Foundation
Harold Wood Hospital (DSC)
Gubbins Lane
Romford
Essex. RM3 0BE
Freephone: 0800 3288046
Telephone: 01708 386399
Facsimile : 01708 378032
Email: tremorfoundation@aol.com

Datum: 06.05.2005 00:29
Tisk článku


Diskuze:

sw řešení by určitě taky fungovalo...

Tinny,2005-05-06 13:57:09

a mohlo by být i zadarmo.

Odpovědět

Obchod

JT,2005-05-06 13:55:25

IMHO je to zalozene na tom, ze u hardwarove krabicky se snaze zduvodnuje cena $100, nez u instalace SW. Pak jednoduse do kazde americke knihovny prodate 20 takovych krabicek a jeste muzete tvrdit, ze to delate pro lidi a shrabnout na to nejakou statni dotaci. Kdybyste za podobnou cenu zkusili nabidnout multilicenci programu citajiciho par set radek (ktery je v te krabicce, ale zrovna tak by mohl behat na tom PC-cku anebo primo v mysce), prohlasi vas za zlodeje.

JT

Odpovědět

modifikace driveru mysi?

Yokotashi,2005-05-06 08:43:41

Ve win nemas sanci modifikovat driver tak aby to chodilo vzdy, vsude a s kazdou mysi. Pokud se clovek tohoto odpadu zbavil, tak bud takovou vec nepotrebuje (UNIX je ovladatelny bez mysi, navic by tam mel sanci i ten filtr do driveru), nebo ma (vsadim boty, ze v macosu neco takoveho bude ... navic je to zase normalni UNIX).

Odpovědět


To není pravda

Josef Sábl,2005-05-07 02:43:12

Ovladače, které upravují chování pohybu myši existují, i pro Windows. Jeden jsem jednou používal. Jmenuje se IntelliPointer. Šlo by skutečně o soft na pár řádek a klidně by to mohl být freeware. Musel by se sice napsat pro jednotlivé OSs ale pořád by byl oproti trapným 100€ zadarmo. Tady půjde o prachy :-)

Odpovědět

mozno by stacilo modifikovat driver mysi

Jura,2005-05-06 08:26:53

No neviem, vedel by som si predstavit riesenie iba na softwarovom zaklade (nejaky druh SW cislicoveho filtra ktory by si sam detekoval frekvenciu kmitov ktore treba odfiltrovat).

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz