Přízračná záře mezi kupami galaxií pochází z dávného vesmíru  
Nezdolný Hubble pozoroval záři záplavy hvězd, které jako ztracené duše bloudí mezi galaxiemi v galaktických kupách. Výsledky potvrzují představu, podle které byla spousta hvězd ztracená v galaktických kupách již velice dávno, v době vzniku kup. Jejich původ ale stále zůstává záhadou.
Modrá barva uměle zvýrazňuje záři hvězd mezi galaxiemi kupy. Kredit: NASA, ESA, STScI, James Jee (Yonsei University).
Modrá barva uměle zvýrazňuje záři hvězd mezi galaxiemi kupy. Kredit: NASA, ESA, STScI, James Jee (Yonsei University).

V nezměrných kupách galaxií se pomal otáčejí stovky a tisíce galaxií rozmanitých tvarů a velikostí. Mezi těmito galaxiemi se ale také potuluje ohromné množství bezprizorních hvězd, jako ztracené duše v očistci, které osvětlují okolní vesmír přízračným svitem (anglicky intracluster light). Tyto hvězdy přitom podle všeho nejsou gravitačně svázané s žádnou galaxií v dotyčné kupě.

 

Myungkook James Jee. Kredit: Yonsei University.
Myungkook James Jee. Kredit: Yonsei University.

Astronomy velmi zajímá, jak byl vlastně osud těchto „ztracených“ hvězd. Ve hře je několik teorií. Hvězdy ztracené mezi galaxiemi mohly být vytrhány z jejich domovských galaxií, odhozeny při splývání galaxií anebo mohly být přítomny již při vzniku kup galaxií před dávnými miliardami let.

 

Nedávný infračervený průzkum Hubbleovým vesmírným dalekohledem poodhalil tajemství ztracených hvězd a jejich přízračné záře. Podle těchto pozorování je záře ztracených hvězd velmi stará a pochází i z dob vzniku galaktických kup. Dotyčné hvězdy tedy zřejmě z valné části nejsou produktem mladších aktivit uvnitř již vytvořených kup, jako je gravitační přetahování mezi galaxiemi anebo jejich srážky.

 

Logo. Kredit: Yonsei University.
Logo. Kredit: Yonsei University.

Hyungjin Joo a M. James Jee z jihokorejské Yonsei University prostudovali celkem 10 galaktických kup, do vzdálenosti 10 miliard světelných let. Tato pozorování musela být uskutečněna vesmírným teleskopem, protože záření ztracených hvězd je asi 10 000krát tlumenější než je pozadí noční oblohy, viditelné z povrchu Země.

 

Badatelé zjistili, že podíl záře hvězd rozptýlených mezi galaxiemi zůstává u různě vzdálených kup galaxií konstantní. To podle nich znamená, že ztracené hvězdy byly v hojném počtu ztracené již v „mladém věku“ galaktických kup. Jejich záhada ale vlastně trvá. Stále nevíme, proč tyto hvězdy nejsou v galaxiích. Jak říkají Joo a Jee, soudobé teorie nedovedou vysvětlit, kde se vzaly ztracené hvězdy. Zjevně ale v raném vesmíru existovaly důvody, kvůli nimž se veliké množství hvězd ocitlo v mezigalaktickém prostoru.

 

Výzkum ztracených hvězd a jejich záření je významný pro naše poznatky o vzniku a vývoji galaktických kup. Není tajemstvím, že historie kup galaxií, ve které by měla hrát nemalou roli temná hmota, patří k nevyřešeným otázkám kosmologie.

 

Literatura

Phys.org 4. 1. 2023.

Nature 613: 37–41.

Datum: 09.01.2023
Tisk článku

Související články:

Kosmologická předpověď potvrzena v gigantické kupě galaxií     Autor: Stanislav Mihulka (29.12.2013)
Extrémní výtrysk v kupě galaxií měl sílu 10 na třicátou osmou termojaderných pum     Autor: Stanislav Mihulka (25.12.2019)
Kupa galaxií v Hadonoši odpálila největší explozi známé historie     Autor: Stanislav Mihulka (01.03.2020)



Diskuze:

Žádný příspěvek nebyl zadán

Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz