Americké speciální jednotky otestují izraelský sebevražedný dron Point Blank  
Pozoruhodný dron Point Blank jako by přiletěl z Hvězdných válek. Důvěrně připomíná povstalecké X-wingy. Je to hybrid mezi sebevražedným dronem a řízenou střelou, s kolmým startem a přistáním, který může být vypuštěn ze země nebo třeba z ruky operátora. Pokud přesným zásahem a explozí nezničí cíl, může být odvolán z mise a vyzvednut pro opětovné použití.
Point Blank je možné vypustit z ruky. Kredit: IAI.
Point Blank je možné vypustit z ruky. Kredit: IAI.

Pokud je možné říct o sebevražedném dronu, že je „cool,“ tak si to určitě zaslouží Point Blank od izraelské společnosti Israel Aerospace Industries (IAI). Už jenom to jméno, které původně pochází z francouzské terminologie lučištníků a lze ho volně přeložit třeba jako „přímo na komoru.“ Jde o pokročilý sebevražedný dron zkřížený s řízenou střelou, s kolmým startem (a případně i přistáním), který je možné vypustit z ruky, a který na první pohled zaujme designem z Hvězdných válek.

 

Israel Aerospace Industries nedávno oficiálně představili Point Blank veřejnosti a zároveň ohlásili velký a dlouhodobý kontrakt s americkým Pentagonem, konkrétně s Irregular Warfare Technical Support Directorate (IWTSD).

 

Přesný zásah. Kredit: IAI / YouTube video
Přesný zásah. Kredit: IAI / YouTube video

V rámci kontraktu bude dokončen vývoj tohoto sebevražedného dronu a Pentagon dostane od IAI prototypy, které nesou přiléhavé označení ROC-X. Testovat je budou americké speciální jednotky, kterým by se určitě hodil na jejich obtížné mise.

 

Logo. Kredit: IAI.
Logo. Kredit: IAI.

Elektroopticky a GPS naváděný Point Blank by měl být snadno přenosný. Měří cca 90 cm a jeho hmotnost je asi 7 kg. Operátor si ho přinese na bojiště, kde ho může vypustit ze země nebo i z ruky. Předností dronu Point Blank je, že ho lze v případě potřeby vyzvednout, pokud nedojde k explozi a pak použít znovu. Dron má k dispozici manuální i automatické režimy letu.

 

Point Blank operuje do výšky 460 metrů, přičemž vydrží ve vzduchu až 18 minut a dosahuje rychlosti až 290 km/h. Podle vyjádření IAI zasahuje nepohyblivé i pohyblivé cíle s vysokou přesností. Dron má stealth prvky, které snižují jeho akustickou i termální stopu. To ho předurčuje k misím, v nichž je nutné se důkladně skrývat před protivníkem. Dron může provádět průzkum a snímat okolí kamerami nebo zaútočit, přičemž výzbroj dronu Point Blank představuje bojová hlavice o váze 2 kg.

 

Dron je navržený tak, aby ho mohly využívat malé pozemní taktické týmy a současné i větší jednotky zhruba o velikosti praporu. Point Blank jim poskytne snadno přenosnou a vysoce přesnou palebnou podporu, kterou je možné využít proti rozmanitým cílům. IAI počítá s tím, že se drony Point Blank uplatní nejen v pozemních, ale i v námořních operacích.

 

Video: Point Blank 2022

 

Video: POINT BLANK – a hand-launched electro-optical guided missile

 

Literatura

The Drive / Warzone 19. 1. 2023.

Datum: 24.01.2023
Tisk článku

Související články:

Evoluce dronu: Turecký cvičný cíl Simsek se vyvinul na sebevražedný dron     Autor: Stanislav Mihulka (09.05.2021)
Američtí mariňáci nacvičují s létajícími hejnovými granáty Drone40     Autor: Stanislav Mihulka (16.07.2021)
Izraelský dron LANIUS je důmyslný zabiják pro městský boj     Autor: Stanislav Mihulka (17.11.2022)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz