Britské domácnosti se zapojují do virtuální elektrárny  
Pro domácnosti ve Velké Británii, které vlastní solární panely a síťovou baterii SolarEdge Home Battery, je určený projekt virtuální elektrárny Battery Virtual Power Plant. Jeho cílem je podpora britské rozvodné sítě při špičkách spotřeby elektřiny. Účastníci projektu si mohou vydělat už jen tím, že se zapojí, případně i za poskytnutí přebytečné elektřiny do sítě.
Virtuální elektrárna. Kredit: SolarEdge.
Virtuální elektrárna. Kredit: SolarEdge.

Izraelská společnost SolarEdge, která vyvíjí chytré technologie v energetice, nedávno pozvala tisíce domácností se síťovými bateriemi, aby se zapojily do prvního britského projektu virtuální elektrárny Battery Virtual Power Plant. Energie uložená v této virtuální elektrárně je určená k udržování stability britské rozvodné sítě při největších odběrech elektrické energie.

 

SolarEdge Home Battery. Kredit: SolarEdge.
SolarEdge Home Battery. Kredit: SolarEdge.

Operátor britské elektrické rozvodné sítě dostal v listopadu 2022 zelenou od příslušného regulátora pro systém, který nabízí finanční pobídky podnikům a veřejnosti za účelem snížení spotřeby elektřiny v době velké zátěže rozvodné sítě. Cílem tohoto úsilí je pomoci britské elektrické síti lépe zvládat vrcholy poptávky po elektřině během zimy.

 

Součástí těchto snah je virtuální elektrárna Battery Virtual Power Plant, která vznikla za spolupráce SolarEdge a Smart Metering Systems Plc.

Logo. Kredit: SolarEdge.
Logo. Kredit: SolarEdge.

Projekt je zaměřen na vlastníky síťových baterií SolarEdge Home Battery. Ti mohou využívat solární energii uloženou v bateriích během období, v nichž byla předpokládána velká spotřeba energie. A dostanou za to zaplaceno. Vlastníci výstupního elektroměru si mohou přivydělat posíláním přebytečné elektřiny do rozvodné sítě.

 

Jak říká Christelle Barnes ze SolarEdge, ve Velké Británii neustále roste trh se solární energetikou a jejím uskladněním. Virtuální elektrárna DFS (Demand Flexibility Service) Battery Virtual Power Plant má podle něj slušný potenciál tento růst dále urychlit tím, že nabízí majitelům solárních panelů a síťových baterií zajímavý zdroj příjmů.

 

Domácnosti zapojené do této virtuální elektrárny vlastně nemusejí dělat nic a jen vydělávat peníze, aniž by musely změnit svou současnou spotřebu energie. Pokud se cena elektřiny výrazně nepropadne, bude tato možnost výdělku atraktivní.

 

Video: Powering a real city with a virtual power plant

 

Video: Virtual Power Plant

 

Literatura

New Atlas 10. 2. 2023.

Datum: 04.03.2023
Tisk článku



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz