Najdeme na milimetrových vlnách ultralehkou temnou hmotu?  
Temnou hmotu by mohly tvořit ultralehké částice, jako jsou temné fotony. Tým japonské Kyoto University pátral po temných fotonech kolem 0,1 meV pomocí nové metody detekce na milimetrových vlnách. Jako obvykle nic nenašli, ale jejich výzkum by mohl přispět k dalšímu rozvoji telekomunikačních sítí.
Pátrání po ultralehké temné hmotě. Kredit: KyotoU Global Comms/Shunsuke Adachi.
Pátrání po ultralehké temné hmotě. Kredit: KyotoU Global Comms/Shunsuke Adachi.

Temné hmoty je plný vesmír. A přesto se před námi stále skrývá, ať zkoušíme cokoliv. Jak ostatně najít něco, co se projevuje prakticky jen gravitačním působením na okolí? K legendárnímu úsilí o odhalení temné hmoty se připojuje tým japonské Kyoto University.

 

Shunsuke Adachi. Kredit: Kyoto University.
Shunsuke Adachi. Kredit: Kyoto University.

Vedoucí výzkumu Shunsuke Adachi a jeho kolegové vyvinuli experimentální metodu, která pátrá po částicích temné hmoty, pokud by byly ultralehké, s (pohybovou) hmotností kolem jedné desetiny milielektronvoltu. Použili k tomu technologii detekce milimetrových vln v kryogenních podmínkách, v nichž působí jen velmi omezený termální šum. Jejich výzkum publikoval časopis Physical Review Letters.

 

Jak prozrazuje Adachi, jde o temné fotony (dark photons). S kolegy v nové studii použili postupy, které v této oblasti doposud nebyly uplatněny, čímž otevřeli prostor pro experimenty v doposud neprozkoumaném rozsahu možných hmotností částic při hledání temnofotonové temné hmoty (DPDM, dark photon dark matter).

Logo. Kredit: Kyoto University.
Logo. Kredit: Kyoto University.

 

Adachiho tým při hledání částic temné hmoty o ultranízké hmotnosti řešil úporný problém s detekcí takových částic, který trápil jejich předchůdce déle než tři desetiletí. Adachi k tomu ještě přihazuje zajímavý bonus v podobě možného praktického uplatnění. Jejich výzkum v oblasti technologií milimetrových vln by mohl přispět k dalšímu rozvoji telekomunikačních sítí.

 

Nová metoda detekce případných ultralehkých částic temné hmoty je založena na přijímači milimetrových vln, který je chlazený na mínus 270 °C, kvůli potlačení termálního šumu. Přijímač by měl být schopný detekovat projevy temných fotonů o hmotnosti kolem 0,1 meV.

 

Na povrchu kovu by teoreticky mohlo docházet k přeměně temných fotonů na běžné fotony elektromagnetického záření. Energie (čili pohybová hmotnost) takto vzniklých fotonů by přitom měla odpovídat energii/hmotnosti původních temných fotonů. Vzniknou-li například fotony o frekvenci 10–300 GHz, odpovídalo by to energii/hmotnosti temných fotonů 0,05–1 meV.

Jak je patrné z toho, že světová média nejásají nad objevem temné hmoty, Adachi s kolegy zatím nic nenašli, přestože jejich malý tým získal zajímavé výsledky. Jejich výzkum přispěje k rozvoji poznatků o tom, co by mohla být či spíše o tom, co není temná hmota.

 

Video: Shunsuke Adachi - Absorbér milimetrových vln s využitím 3D tištěné formy pro kryogenní aplikace

 

Literatura

Kyoto University 23. 3. 2023.

Physical Review Letters 130: 071805.

Datum: 26.03.2023
Tisk článku

Související články:

Osvětlí nám temnou hmotu temné záření Slunce?     Autor: Stanislav Mihulka (14.02.2016)
Experiment PADME zahajuje lov temných fotonů     Autor: Stanislav Mihulka (04.09.2018)
Následoval po Velkém třesku Temný třesk, co rozprskl do vesmíru temnou hmotu?     Autor: Stanislav Mihulka (06.03.2023)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz