Platí ženy za opilost větší daň?  
Indické ženě, která byla přistižena v opilosti, vypalovali žhavým železem do kůže na čele podobu nádoby, z níž alkohol pila. Pak byla vyhnána. Každý Říman měl právo zabít svou ženu, pokud ji přistihl opilou. Již v historii, jak se zdá, ženy na svůj zlozvyk doplácely více, než muži. Nejinak tomu je i nyní. Ženy, ve srovnání s muži, doplácejí na alkoholové opojení větším poškozením mozku.

Tým vedený Karl Mannem, výzkumníkem z Univerzity v Heidelbergu srovnával  mozky 34 mužů a 42 žen, přičemž všichni sledovaní  byli alkoholici a alkoholičky. Mozky těchto, na alkoholu závislých,jedinců porovnával s kontrolou, tou bylo 30 zdravých jedinců od každého pohlaví.
Ačkoli ženy byly alkoholičkami v průměru, pouhých 5,5 roku, počítačová tomografie odhalila, že jejich mozek vykazuje poškození odpovídající mužům, kteří  alkoholu  holdovali po dobu 10,4  roku.
Ženy přitom pili méně než muži, v průměru zvládaly 13 drinků za den, muži si nahýbali ze skleničky 17x denně.
Když Mann přepočítal obsah  přijatého alkoholu na  kg hmotnosti, zjistil, že  na tom byli v obou skupinách, tedy muži i ženy stejně.
Jak muži tak ženy, byli postiženi  všeobecně známým důsledkem opilostních stavů, kterým je několika  procentní úbytek hmotnosti mozku.

Zvětšit obrázek
Podle německých vědců alkohol poškozuje ženský mozek rychleji. (Ilustrační foto)

Dřívější studie jiných autorů  dokazovaly, že ženy začínají strádat následkem požívání alkoholu rychleji než muži. Mezi tyto, již dříve pozorované negativní efekty, patří problémy se srdcem, degenerace kosterního svalstva a postižení jater. Nyní, jak  říká autor nové studie Mann, to vypadá, že u žen dochází také rychleji i k poškození mozku. A to navzdory skutečnosti, že ženy se stávají  alkoholičkami v pozdějším věku, konzumují většinou menší množství alkoholu a v menší míře také alkoholu zcela propadají. Z výsledků tohoto pokusu vyplývá, že pokud ale žena alkohol začne nezřízeně konzumovat, poškozuje jí to mozek rychleji než u muže.

Zmíněná studie  Heidelbergu, o které zde referujeme, ale také poskytla několik příznivých zpráv pro ty, jež mají  pro hledání pravdy v láhvi, slabost.  Po šesti týdenní abstinenci se atrofovaný mozek částečně vrací ke svému původnímu objemu, a to bez ohledu na pohlaví.
Catherine Vidalová, neuroložka pracující pro Francouzskou komisi pro atomovou energii, se sídlem na okraji  Paříže, vytýká této práci, že ženský mozek se v průběhu 5 let možná poškodí rychle, ale pak se již nemusí další zhoršování tak rychle nevyvíjet. Považuje tedy stávající presentaci výsledků za „nedotažené“. Faktem je, že stávající pokus na její připomínku nemůže dát odpověď, protože tak dlouho osoby nesledoval.
Další odborník, který se jmenuje Alexander Diehl, a který je členem objevitelského týmu, se již ale nechal slyšet, že další pokus, který jejich pracoviště plánuje, bude zaměřen tak, že budou sledovat mozky mužů a žen, kteří  alkoholismu propadli ve stejný čas. Slibují si od toho, že získají odpověď na další otázku - zda se i v tomto případě na ženském mozku projeví poškození dříve.

Pramen:  Clinical and Experimental Research, 29. 896 - 901 (2005).

Datum: 17.05.2005 07:32
Tisk článku


Diskuze:

Není to tak hrozné

Pavel,2005-05-24 07:14:19

Po pečlivém přečtené jsem zjistil, že v článku dvě čárky chybí a šest nebo sedm jich je navíc. U té jedné si nejsem jistý, protože je před spojkou a a tu spojku v daném kontextu je možné chápat jako slučovací i stupňovací. Takže vlastně jestli tam ta čárka je, nebo není, záleží na autorovi.

Nicméně si myslím, že čárky nejsou na tomto článku to nejdůležitější.

Odpovědět

AUTORE!!!

KillerZero,2005-05-21 18:05:54

Omez trochu ty čárky, dyť se to skoro nedá číst!

Odpovědět


čárky

pazdera,2005-06-07 15:56:17

Rád bych ti vyhověl, ale je to nad moje schopnosti. Nutkání dávat čárky i tam, kam nepatří, je prostě silnější než já a moje znalosti ČJ. Jsem prostě slaboch. Všem sorry.

Odpovědět

alternativní pohled

jarda petr,2005-05-18 08:02:38

A co když mezi ženskými propadají chlastu jen ty, co mají (z nějakého jiného důvodu) už těžce poškozený mozek. Jinak mohou být ženy v konzumaci rozumnější a s méně poškozeným mozkem se alkoholu vyhnou. Moc se mi nelíbí počty drinků. Ženské obvykle váží o dost míň než chlapi a v přepočtu na kilogram tělesné hmotnosti může být uváděná porce alkoholu větší než porce, kterou konzumují chlapi. Pokud jde o geny pro odolnost k alkoholu, tak ty jsou zřejmě pod selekčním tlakem kulturních (v tomto případě spíše "nekulturních") návyků jen částečně. Uvazuje se, že pomalé odbourání alkoholu u obyvatel jihovýchodní Asie zřejmě chrání před některými místními cizopasníky. A to je asi faktor, který si podle pohlaví nevybírá. To, že by byly ženy méně odolné, nemusí mít ale přímou souvislost s geny pro "odolnost k chlastu". Je známo, že mozek se u obou pohlaví vyvíjí v mnoha směrech odlišně (někdy se o něm mluví jako o "největším pohlavním orgánu")a to může být základem pro odlišnou vnímavost k poškození mozku alkoholem.

Odpovědět


Idea

Vlada,2005-05-18 15:18:01

Jako abstinentovi se mi velmi líbí vámi nastíněná idea, že alkoholici nemají atrofovaný mozek v důsledku pití alkoholu, ale že se dali na dráhu alkoholu právě v důsledku atrofovaného mozku.

Odpovědět


to je možný

annie,2005-05-23 23:03:09

teorie je to pěkná, ale univerzální asi nebude. myslíte, že dobrý muzikanti mej atrofovanej mozek? a kdybyste je viděli po koncertech...a že jim coby dívka nestačim, to klidně přiznám. prostě to tak je a jestli to někomu vadí, tak s tim stejně nic nenadělá. holt si nás pánové musíte hlídat.

Odpovědět

Možná je to tím...

Tichovský Petr,2005-05-17 11:21:55

Možná je to tím, že ženy nejsou z minulosti tak zvyklé na alkohol a proto se rychleji ničí.Muži přece pijou téměř odnepaměti a mozek je trochu odolnější.

Odpovědět


Rozpor

Vláďa,2005-05-17 19:28:16

To by platilo pouze v případě, že by muži dědili geny odolnosti proti alkoholu od otců a ženy od matek a to se mi moc nezdá. Ale nejsem biolog, tak se k tomu třeba vyjádří ještě někdo jiný.

Odpovědět


já taky

jarda petr,2005-05-19 15:36:34

Já jsem taky abstinent. Kdybych pil jako duha, tak bych to nepsal.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz