Šéfkuchařská inteligence vymyslí recept podle fotky obsahu ledničky  
Otevřete ledničku a máte uvařit něco dobrého, podle toho, co tam zrovna je. V této výzvě zdaleka ne každý obstojí. Nová inteligence, která spojuje rozpoznávání obrazu s neutuchajícím nadšením velkého jazykového modelu GPT-4. Je to jízda a to jsme stále teprve na úplném začátku.
Fotka, ingredience receptu a přání dobré chutí od umělé inteligence. Kredit: Noever and Noever (2023).
Fotka, ingredience receptu a přání dobré chutí od umělé inteligence. Kredit: Noever and Noever (2023).

Rozmanité umělé inteligence pronikají do mnoha různých aspektů naší reality. Někdy už dokonce pomáhají řešit každodenní problémy, rychleji a efektivněji než bychom to zvládli sami. Není přitom tajemstvím, že oproti dřívějším očekáváním inteligence bez servítek pomáhají lidem i tam, kde to vyžaduje velmi kreativní řešení. Vymýšlejí designy, píšou básně nebo třeba připravují pozoruhodné recepty.

 

David Noever. Kredit: D. Noever.
David Noever. Kredit: D. Noever.

David a Samantha Elizabeth Miller Noeverovi z americké technologické společnosti PeopleTec se sídlem v Alabamě vyvinuli pozoruhodnou inteligenci, která důstojně zvládá velmi jednoduché, ale přitom zničující zadání: „Udělej něco z ledničky.“ Tato inteligence analyzuje snímky vnitřku ledničky, pozná co tam je, a pak kontaktuje dnes již slavnou generativní inteligenci GPT-4 od OpenAI.

 

Jak připomíná Noever, ještě před několika málo lety by takové zadání skončilo naprostým fiaskem, třeba pokud byste v ledničce měli něco méně obvyklého. Teď ale s kolegy mohli využít pokroky v analýze obrazu a ještě podstatnější ve „strojovém myšlení,“ které obstarají generativní inteligence, tedy velké jazykové modely. Když inteligence rozpozná obsah ledničky, velký jazykový model udělá smysluplný recept, s chytlavým názvem, soupisem ingrediencí a detailním postupem.

Modulární struktura šéfkuchařské inteligence. Kredit: Noever and Noever (2023).
Modulární struktura šéfkuchařské inteligence.
Kredit: Noever and Noever (2023).
Co z AI asi vypadne na snímek zaslaný do Alabamy Oslem?
Co z AI asi vypadne na snímek zaslaný do Alabamy Oslem?

Když byla šéfkuchařská inteligence hotová, tvůrci ji prověřili v sérii testů. Ukázali jí více než 2 tisíce snímků vnitřku ledničky, což pro inteligenci musel být vskutku povznášející zážitek. Nicméně, inteligence bez mrknutí oka vytvořila 100stránkovou kuchařku se zajímavými a zároveň unikátními recepty, přičemž využila top 30 ingrediencí zachycených na snímcích ledniček.

V dohledné budoucnosti by z toho mohla být šikovná aplikace pro chytrý telefon, která vás zachrání při náhlé návštěvě, katastrofě nebo prostě depresi. Také by mohla inspirovat kuchaře, pokud tedy ještě nějací zbydou. Jejich povolání se teď ocitlo na černé listině obětí pokroku.

 

Video: Deep Learning for Identifying Malicious Firmware (Noever & Noever)

 

Literatura

Tech Xplore 27. 4. 2023.

arXiv:2304.02016.

Datum: 27.04.2023
Tisk článku



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz