Austrálie vyvíjí laserovou zbraň proti tankům  
Ve světě už běží vývoj vysokoenergetických laserových zbraňových systémů, které lze použít proti dronům, raketám, minometným střelám nebo třeba letounům. Australské ministerstvo obrany ale míří na vyšší level a zadalo vývoj protitankového laseru. Zvládnou QinetiQ Australia a Defence Science and Technology Group (DSTG) takový úkol?
Laserový systém v akci. Kredit: Northrop Grumman.
Laserový systém v akci. Kredit: Northrop Grumman.

Ve vývoji zbraňových systémů nové generace se stále častěji prosazují vysokoenergetické laserové zbraně rozmanitého určení. Do tohoto trendu nově naskočila Austrálie, respektive společnost QinetiQ Australia, která získala podporu vy výši 8,74 milionů dolarů na vývoj prototypu laserového systému, který bude určený proti hlavním bojovým tankům protivníka.

 

Vysokoenergetické laserové zbraně mají potenciál ke změně vojenských technologií, který je podle mnohých srovnatelný s příchodem střelného prachu. Jde o systémy, které mohou zasahovat cíle rychlostí světla při ceně kolem 1 dolaru za výstřel. V současnosti již probíhá vývoj zbraní tohoto typu, které jsou určené proti dronům, raketám nebo třeba hypersonickým střelám.

 

300 kW laserový systém nebude na tanky stačit. Kredit: Lockheed Martin.
300 kW laserový systém nebude na tanky stačit. Kredit: Lockheed Martin.

Australské ministerstvo obrany v tomto směru postoupilo na další level, když vsadilo na vývoj laserové systému proti tankům. I v tomto případě platí, že laserové zbraně používají jako „munici“ elektřinu, což podstatně snižuje nároky na logistiku. Výjimečné je, že Australané počítají s použitím laserových zbraní proti obrněným vozidlům, včetně hlavních bojových tanků, které obvykle disponují mohutným pancéřováním.

 

Na první pohled jde o velmi ambiciózní zadání. Sejmout 70tunový kolos není jen tak. Nejvýkonnější laserový systém, který vyvíjejí Lockheed Martin, vytváří paprsek o výkonu 300 kW. Takovou zbraní je možné zneškodnit řadu různých hrozeb, včetně dronů, raket, minometných střel nebo letounů. Cíle tohoto typu ale nebývají příliš opancéřované.

 

Logo. Kredit: QinetiQ.
Logo. Kredit: QinetiQ.

Naproti tomu hlavní bojové tanky bývají chráněné mocným pancířem, u moderních strojů navíc dost sofistikovaným. Detaily nebývají volně dostupné, ale mluví se o kombinacích slitin, kompozitů a keramiky, přičemž v poslední době se objevují zprávy o zabudovávání vrstev s ochuzeným uranem.

 

Takové pancíře jsou velice masivní a hlavně velice odolné. Výkonný laser se sice takovou obranou teoreticky může propálit, ale v reálných podmínkách na bojišti to se soudobými technologiemi bude přinejlepším zdlouhavý a nelehký proces, což je pro laserový systém nepraktické a riskantní. Pancíř tanku dokáže absorbovat a neutralizovat značné množství energie. To znamená, že protitankový laser, nejspíše pevnolátkový, musí mít daleko větší výkon, než mají dnešní nejvýkonnější bojové lasery.

 

Extrémně výkonný laserový systém zároveň bude nepochybně vyžadovat vylepšení celého takového systému, včetně zdroje energie, mechanismu generování laserového paprsku, optiky, zaměřovacího systému a řady dalších komponent. QinetiQ Australia a jejich partner Defence Science and Technology Group (DSTG) se s tím budou muset pořádně poprat .

 

Video: US Army Tests Deadliest New 300-kilowatt Laser Weapon

 

Literatura

New Atlas 11. 5. 2023.

Datum: 12.05.2023
Tisk článku

Související články:

US Army vyvíjí nejvýkonnější laserovou zbraň: Bojový femtosekundový laser     Autor: Stanislav Mihulka (25.02.2021)
Izraelský Rafael úspěšně otestoval laserový obranný systém Iron Beam     Autor: Stanislav Mihulka (22.04.2022)
Americká armáda dostala s předstihem 300 kW bojový laser     Autor: Stanislav Mihulka (19.09.2022)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz