Umělou inteligenci DarkBERT vycvičili na temné straně internetu  
Jihokorejští odborníci vytvořili inteligenci DarkBERT, kterou krmili dokumenty a daty z Dark webu. Údajně se nechtějí stát pány internetového podsvětí, ale naopak pomáhají bojovníkům proti temné straně proniknout do zamlžené komunikace zločinců. DarkBERT dokáže detekovat náznaky kriminálních aktivit, na které se pak zaměří lidští lovci zločinců.
Logo projektu Tor. Kredit: The Tor Project, Inc. / Wikimedia Commons.
Logo projektu Tor. Kredit: The Tor Project, Inc. / Wikimedia Commons.

Tak jako prakticky každý lidský výtvor, má i internet svou temnou stránku. Jde o Temný web čili Dark web, který představuje část obsahu internetu umístěnou na darknetech. K tomuto obsahu se nelze dostat s běžnými internetovými prohlížeči, ale je nutné mít speciální software, jako je například Tor.

 

Dvě tváře internetu. Kredit: Sobaka / Wikimedia Commons.
Dvě tváře internetu. Kredit: Sobaka / Wikimedia Commons.

Odborníci odhadují, že Dark web zahrnuje necelých 5 procent obsahu celého internetu a denně ho navštíví asi 3 miliony uživatelů. Ajťáci říkají, že Dark web je v podstatě legální síť sítí, která nabízí přístup s vyšší úrovní anonymity, ať už k tomu mají uživatelé jakékoliv důvody. Odhaduje se, že něco přes polovinu Dark webu tvoří nelegální obsah, přičemž nejvíce je zastoupena dětská pornografie.

 

Dark web je vlastně bitevní pole, kde probíhá věčný střet mezi tvůrci skrytého obsahu a anonymity s bezpečnostními složkami a odborníky, kteří se snaží co nejvíce takového obsahu odkrýt. V důsledku toho není anonymita na Dark webu stoprocentní a čas od času dojde k odhalení či přímo zlikvidování částí Dark webu.

 

Logo. Kredit: KAIST.
Logo. Kredit: KAIST.

Temný končiny internetu navštěvují v zásadě dva typy lidí. Za světlou stranu se tam pohybují bojovníci za svobodu, novináři, whistlebloweři, zpravodajci a bezpečnostní analytici. Proti nim stojí padouši, tedy kriminálníci všeho druhu, jako drogové gangy, podvodníci, vyděrači, prodejci zbraní nebo teroristé.

 

Je to temné tržiště, kde se nabízejí různé služby pro zločince, včetně hesel k bankovním účtům, data potřebná ke krádeži identity, malware nebo třeba kyberútoky různého rozsahu na zakázku. Analytici Cybersecurity Ventures předpovídají, že výnosy z počítačové kriminality proudící přes Dark web do roku 2025 překročí 10 bilionů dolarů.

 

Do boje s nelegálními aktivitami na Dar webu se teď vloží i umělé inteligence. Vůbec prvním pokusem v tomto směru, alespoň pokud je známo, je inteligence DarkBERT, kterou vycvičili jihokorejští odborníci z Korea Advanced Institute of Science & Technology (KAIST). DarkBERT je velký jazykový model, který vyrostl na dokumentech a datech získaných na Dark webu.

 

Tvůrci inteligence se přitom nechtějí stát temnými pány internetového podsvětí, ale chtějí pomoci zprůhlednit Dark web pro ty, kdo bojují proti kriminálním aktivitám. Vedoucí výzkumu Youngjin Jin uvádí, že DarkBERT by si měl poradit s extrémní lexikální a strukturální diverzitou Dark webu. S kolegy již prokázali, že DarkBERT úspěšně detekuje úniky dat pocházející od vyděračského ransomwaru, vlákna s nelegálním obsahem nebo soubory hesel související s prodejem drog a dalšími hrozbami na Dark webu.

 

Bojovníci světlé strany už dokázali vyřadit některé prvky Dark webu, jako bylo první velké tržiště Silky Road. Jsou to ale spíš jen kapky v moři. Pro úřady jsou takové operace velmi namáhavé a vyžadují masivní lidské zdroje. Inteligence jako je DarkBERT by jim měly významně usnadnit práci.

 

Video: Uncovering DarkBert: The AI Spying on Hackers!Video: How To Access The Dark Web (Using Tor)

 


 

Video: Uncovering DarkBert: The AI Spying on Hackers!Video: How To Access The Dark Web (dostupné jen zde)

 

Literatura

TechXplore 23. 5. 2023.

arXiv:2305.08596.

Datum: 26.05.2023
Tisk článku

Související články:

Botnet Grum je mrtev     Autor: Stanislav Mihulka (20.07.2012)
Červ Hajime imunizuje elektroniku proti infekci Mirai     Autor: Stanislav Mihulka (07.05.2017)
Kybernetické válčení: DARPA jde po krku botnetům     Autor: Stanislav Mihulka (04.10.2018)
Superpočítače nastupují do první linie proti kyberútokům     Autor: Stanislav Mihulka (02.03.2019)



Diskuze:

TorProjekt je uzitecny i vyletnikovi

Peti Sebesta,2023-05-28 09:07:52

Pro vyletnika ktery si ze zidle v Prerove chce vyhladat sluzbu napriklad v pod horou Popokatepetl je uzitecne videt "mistni" reklamy. Tor umoznuje pripojit se k internetu pres proxy servery v dane zemi.. takte vas prohlizes pak vyhodnocuje hledani pohledem z pod Popokatepetlu a nikoli z Prerova.. a to je super. Takze nejen daark ale spise boj s reklamou je motorem vyvoje projektu jako je Tor.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz