Podivuhodný analogový počítač předpovídá budoucí jevy díky vlnám na vodě  
Divili byste se, co zvládne házení kamenů do kýblu s vodou. Zhruba takhle vypadá technologie, která pohání analogový počítač na rezervoárové výpočty. Využívá spojitá data, nikoliv digitální nuly a jedničky, což ji poskytuje velmi zajímavé výhody. Autoři projektu již zmenšují „kýbl s vodou“ do podoby mikrokapalinového procesoru.
Solitony, podobné těm, co využívá Maksymovův počítač. Kredit: Ivan Maksymov.
Solitony, podobné těm, co využívá Maksymovův počítač. Kredit: Ivan Maksymov.

Asi se shodneme, že fyzika umí být divná. Ale některé věci se fakt vymykají běžné zkušenosti. Představte si počítač, který by, podobně jako člověk, dokázal odhadnout, co se stane v příštím okamžiku. My lidé v tom nejsme bůhvíjak dobří a naše technika je na tom obvykle ještě hůř. Jen málokdo by si divil, že by takový úkol zvládla nějaká skvěle vycvičená umělá inteligence. Ale řekli byste to do jednoduchého fyzikálního systému, který připomíná nádržku na vodu?

 

Ivan Maksymov. Kredit: Charles Sturt University.
Ivan Maksymov. Kredit: Charles Sturt University.

Jak to barvitě líčí Ivan Maksymov z australské Charles Sturt University ve svém článku na platformě The Conversation, s kolegy postavili vážně neuvěřitelný prototyp počítače, který namísto tradičních logických obvodů předpovídá budoucí jevy pomocí takzvaných rezervoárových výpočtů (reservoir computing). Je to poněkud matoucí, protože tento termín se a priori nevztahuje k vodní nádrži, nýbrž k výpočtům odvozeným z teorie rekurentních neurálních sítí, která zahrnuje dynamiku fixovaného nelineárního systému, čili rezervoáru.

 

Jak uvádí Maksymov, jejich „počítač“ si v testech vedl velmi dobře, slušně si pamatoval vstupní data a předpovídal budoucí jevy, přičemž v některých případech to zvládal lépe než výkonné digitální počítače.

 

Jak to podle Maksymova funguje? Představte dvě děcka, Alici a Boba, jak si hrají na břehu nějakého rybníka. Bob hází po jednom kameny do vody, někdy velký a někdy malý, na první pohled náhodně. Velké a malé kameny vytvářejí různé vlny. Alice tyto vlny sleduje a učí se předvídat, co se stane příště. Například to, jaký kámen hodí Bob.

 

Alice s Bobem u vody. Kredit: Ivan Maksymov.
Alice s Bobem u vody. Kredit: Ivan Maksymov.

Rezervoárové výpočty dělají zhruba to, jak uvažuje Alice. Učí se z minulých vstupů a snaží se předvídat budoucí události. Rezervoárové počítače byly původně navrženy pro neurální sítě, čili programy, jejichž architektura je do jisté míry inspirovaná uspořádáním mozku. Jak se ale ukázalo, fungují i s využitím jednoduchých fyzikálních systémů.

 

Rezervoárové počítače jsou analogové povahy. Zpracovávají spojitá, kontinuální data, na rozdíl od digitálních nul a jedniček. Díky tomu mohou rezervoárové počítače modelovat určité typy přirozeně se vyskytujících událostí v nepředpověditelných sekvencích, které zahrnují chaotické časové řady, lépe než digitální počítače.

 

Jak s rezervoárovým počítačem předpovídat budoucí události? Představte si, že máte záznam srážek za minulý rok po jednotlivých dnech. A kýbl s vodou, čili rezervoárový počítač. Nejprve je nutné do počítače vložit data, pomocí házením kamenů různé velikosti. Za velmi deštivý den velký kámen, za slabě deštivý den malý kámen a za slunečný den nic. Každý kámen vytvoří vlny, které interagují s vlnami po dalších kamenech.

 

Výslednou předpověď představuje stav vody v kýblu na konci celého procesu. Velké vlny předpoví deštivý den, malé vlny mrholení a klidná hladina napovídá, že nebude pršet. Maksymov s kolegy ve skutečnosti použili poněkud jiný typ vln, solitony, protože déle drží svůj tvar. I takové vlny jsou běžně k vidění, například v umyvadle.

 

Tohle celé je teprve začátek. Badatelé chtějí svůj rezervoárový počítač s vodou miniaturizovat do podoby mikrokapalinového procesoru, velkého třeba jako křemíkový procesor. Jen by v něm bylo o hodně víc kapaliny. Počítače s takovými procesory by mohly věrohodně předpovídat vývoj klimatu, lesní požáry nebo třeba vývoj finančních trhů, a to za mnohem méně peněz a s mnohem větší dostupností než dnešní superpočítače.

 

Video: Soliton waves of a reservoir computer (experiment)

 

Video: Shallow water wave generation (quasi solitary wave with breaking)

 

Literatura

The Conversation 26. 5. 2023.

Europhysics Letters online 11. 5. 2023.

Datum: 28.05.2023
Tisk článku

Související články:

Hlenky si pamatují     Autor: Jaroslav Petr (06.02.2008)
Hlenky řeší Problém obchodního cestujícího neobyčejným způsobem     Autor: Stanislav Mihulka (27.12.2018)
Unikátní escherovský čip simuluje interakce částic v hyperbolické geometrii     Autor: Stanislav Mihulka (15.07.2019)
Elektronická hlenka našla řešení „obchodního cestujícího“ v rozumném čase     Autor: Stanislav Mihulka (12.12.2020)
Síla Minecraftu: Hráč v jeho světě postavil funkční virtuální procesor s displejem     Autor: Stanislav Mihulka (21.12.2021)



Diskuze:

Nahoda neexistuje

Jozka Divoky,2023-05-31 14:31:23

Rozumim tomu tak ze se predpoklada ze nahoda neexistuje. Voda (reservoar) a "uceni" vlastne vyrobi funkci (kterou udelat matematicky zatim neumime) a pozorovanim "materializovane" funkce muzeme odvodit budoucnost - vidim to dobre nebo se uplne pletu?

Odpovědět

černá labuť

Vinkler Slavomil,2023-05-29 20:06:27

Myslím, že žádný počítač a to ani analogový nedokáže předpovědět černou labuť. Tedy náhodný krach něčeho, třeba supersopky.

Odpovědět


Re: černá labuť

Bohumil Stejskal,2023-06-01 19:39:49

Opravdu si myslíte, že krach supersopky je náhodný ?

Odpovědět

Analógovosť

Igor Druhý,2023-05-29 16:34:20

Niektorí sa tu "rozplývajú" nad "analógovosťou".
Ale kvantové počítače sú predsa tiež analógové a navyše môžu využívať aj ďalšie efekty z kvantovej mechaniky.
Takéto "staré" typy analógových počítačov sú analógové len do určitej miery - presnosti, keď už sa dosahuje presnosť na úrovni atómov alebo tam môžu vplývať výrobné vady.
Pripadá mi to trochu ako porovnávanie výpočtových schopností reléového počítača s polovodičovým.

Odpovědět

Analogové výpočty

Vojtěch Kocián,2023-05-29 15:02:39

Analogové počítače možná ještě neřekly poslední slovo. Používat pro výpočty vlnění kapaliny mi tedy moc pohodlné a rychlé nepřipadá, ale jsou i jiná řešení. Třeba pro neuronové sítích je potřeba velké množství paralelních výpočtů, u kterých ale není kritická přesnost. Je tak možné upravit paměťový čip, provozovat jeho buňky v přechodovém režimu (nenastavíte 0 nebo 1, ale odpor dané buňky) a tak provádět maticové výpočty podstatně rychleji při stejném elektrickém příkonu. Přesnost takového výpočtu sice bude někde u dvou desetinných míst, ale to neuronovým sítím moc nevadí, protože stejně pracují s nepřesnými vstupy. Druhou daní za to je neuniverzálnost. Zvykli jsme si, že procesor spočítá cokoliv, co mu vložíme ke zpracování. Programovat analogové počítače ale rozhodně není tak snadné. Jak už někdo zmiňoval, jde spíš o propojování zdířek pomocí kabelů.

Odpovědět

Analogový počítač

Jiří Basler,2023-05-29 13:56:09

Na Medě, což byl analogový počítač na katedře Elektroniky MFF UK jsem simuloval/počítal nelineární diferenciální rovnice asi v roce 1978. Soustava rovnic měla v sobě součin proměnných a tak s nimi katedra Analýzy toho moc nesvedla. Medy byly tehdy asi 2 vedle sebe se slušným návodem, občas mě to koplo 220 V, ale výstupy na osciloskop dělal pěkně. Daly se tam nastavovat parametry v rovnicích a testovat tak velmi rychle průběhy výsledků. Simuloval jsem průběhy v čase mezi predátorem a kořistí. Propojovalo se to pomocí kabelů a zdířek. Nevím jestli existuje program pro PC, který je simuluje jako třeba pro Enigmu?

Odpovědět


Re: Analogový počítač

Vladimír Bzdušek,2023-05-29 17:18:22

V r.1980 som dačo študentského riešil na sálovom Siemense v SAV Bratislava. Ten mal aj simulačný jazyk špeciálne na riešenie diferenciálnych rovníc. Volalo sa to SIKOS (SImulation der KOntinuelicher Systeme). Bola to vtedy super vec, dodnes mám z nostalgie odložený manuál. Dnes by asi bola z výkonnostného hľadiska možnosť strčiť to do mobilu.

Odpovědět


Re: Re: Analogový počítač

Vladimír Bzdušek,2023-05-29 17:22:23

P.S.
Zažil som aj semester cviká na analógovom počítači. Výstup na súradnicový zapisovač BAK4T. Romantické časy - technická báseň.

Odpovědět


Re: Re: Analogový počítač

Radoslav Pořízek,2023-05-29 22:28:12

> Dnes by asi bola z výkonnostného hľadiska možnosť strčiť to do mobilu.

Sucasny mobil svojim vypoctovym vykonom hravo zvladne vypocetny vykon vsetkych salovych pocitacov na svete dohromady z tej doby. Bohuzial sa na nom riesia uplne blbosti, a to este velmi neefektivne naprogramovane. Nevychadam z uzasu, ked nejaka jednosucha vec na nom trva niekolko sekund, lebo to su roky vtedajsieho vypocetneho casu.

Odpovědět


Re: Re: Re: Analogový počítač

Vladimír Bzdušek,2023-05-30 09:18:19

Pravda. Ibaže to, čo potrebovalo v r.1980 tak 100 inštrukcií v assembleri, tak to aby sa dalo spustiť na dnešnom mobile tam potrebuje tak 100 MB pamäti. Aj to je jeden z prejavov technického pokroku.

Odpovědět

návrat z minulosti

Josef Nýč,2023-05-29 11:24:11

velice pozoruhodné - ve škole jsem se s analogovými počítači seznámil a chvíli i pracoval - a skvělé

Odpovědět

A jsme zase u

Tomáš Novák,2023-05-29 11:07:05

...teorie chaosu a efektu motýlích křídel :-)

Odpovědět

Princip

D@1imi1 Hrušk@,2023-05-29 08:12:42

"Jak s rezervoárovým počítačem předpovídat budoucí události? Představte si, že máte záznam srážek za minulý rok po jednotlivých dnech. A kýbl s vodou, čili rezervoárový počítač. Nejprve je nutné do počítače vložit data, pomocí házením kamenů různé velikosti. Za velmi deštivý den velký kámen, za slabě deštivý den malý kámen a za slunečný den nic. Každý kámen vytvoří vlny, které interagují s vlnami po dalších kamenech. Výslednou předpověď představuje stav vody v kýblu na konci celého procesu. Velké vlny předpoví deštivý den, malé vlny mrholení a klidná hladina napovídá, že nebude pršet."

Princip analogového počítače je ve skutečnosti znám už mnoho staletí a využívá se například při věštění z kávové sedliny.

Odpovědět

Gábor Vlkolinský,2023-05-28 20:43:16

To som fakt zvedavý, koľko ľudí s tým zbohatlo na burze.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz