Nová záhada v nitru Mléčné dráhy: Vědci objevili přízračné „pomlčky“  
Jako by někdo „vypomlčkoval“ Mléčnou dráhu. Radioteleskopy jihoafrické soustavy MeerKAT zásadně přispěly k překvapivému objevu nového typu filamentů v Mléčné dráze. Záhadné „pomlčky“ jsou staré asi 6 milionů let, měří 5-10 světelných let a vydávají tepelné záření. Co to zase naše stará dobrá supermasivní černá díra prováděla?
Kdopak si to hrál s pomlčkami? Kredit: Farhad Yusef-Zadeh.
Kdopak si to hrál s pomlčkami? Kredit: Farhad Yusef-Zadeh.

Je to už asi 40 let, co astrofyzik Farhad Yusef-Zadeh z americké Northwestern University objevil v oblasti centra Mléčné dráhy velmi zvláštní tenká vlákna (filamenty) hmoty, patrná v rádiové oblasti, která se táhnou vertikálně vzhledem k disku naší Galaxie, do délek až kolem 150 světelných let.

 

Nedávno se mu povedlo s týmem kolegů na tento starší objev navázat a objevili novou populaci vesmírných vláken. Tentokrát jsou ale mnohem kratší a hlavně jsou uspořádané horizontálně, prakticky kolmo na zmíněná dříve objevená vertikální vlákna. Jako by někdo vypomlčkoval centrum Mléčné dráhy i jeho široké okolí.

 

Farhad Yusef-Zadeh. Kredit: Northwestern University.
Farhad Yusef-Zadeh. Kredit: Northwestern University.

Yusef-Zadeh se netají tím, že ho nový objev překvapil. Nejdřív tomu moc nevěřili a chtělo to spoustu mravenčí práce, než s kolegy uznali, že je to reálný fenomén. Domnívají se, že galaktické „pomlčky“ mají jiný původ, než dříve objevená vlákna. Zdá se, že „pomlčky“ nejsou náhodně rozházené, ale že souvisejí s výtrysky z naší domácí supermasivní černé díry Sagittarius A*.

 

Záhadné pomlčky jsou pro astrofyziky novou výzvou. Stejně jako v případě vertikálních vláken detailně neznáme mechanismus, který je vytváří. Jejich výzkum by nám podle Yusefa-Zadeha mohl prozradit leccos zajímavého.

 

Logo. Kredit: Northwestern University.
Logo. Kredit: Northwestern University.

Badatelé vděčí za tento pozoruhodný objev pokroku v radioastronomii, především soustavě radioteleskopů MeerKAT, kterou provozuje South African Radio Astronomy Observatory (SARAO). Yusef-Zadeh a spol. použili speciální postup, díky němuž odstranili rádiový šum a izolovali „pomlčky“ od dalších struktur Mléčné dráhy patrných v rádiové oblasti.

 

Oba dva zmíněné typy „rádiových“ vláken zřejmě souvisejí s aktivitou v centru Galaxie. V obou případech jich známe pár set. A jsou to velmi úzká vlákna. Tím ale podobnosti končí. Vertikální vlákna jsou magnetická a relativistická, horizontální vlákna zřejmě vydávají tepelné záření a urychlují materiál v molekulárních mračnech.

„Pomlčky“ jsou asi desetkrát kratší než vertikální vlákna a zdá se, že se šíří jen ve směru od supermasivní černé díry. Jsou také asi poměrně mladé, vědci to odhadují na 6 milionů let. Yusef-Zadeh přiznává, že toho zatím víme velmi málo. Bude to chtít spoustu dalších pozorování a analýz.

 

Video: South Africa Telescope: Giant "MeerKAT" radio telescope inaugurated

 

Literatura

Northwestern University 2. 6. 2023.

Astrophysical Journal Letters 949: L31.

Datum: 04.06.2023
Tisk článku

Související články:

Supermasivní bublifuk Mléčné dráhy vyfoukl gigantické rádiové bubliny     Autor: Stanislav Mihulka (14.09.2019)
Jihoafrický MeerKAT ulovil fantastická vesmírná stvoření     Autor: Stanislav Mihulka (21.01.2021)
Ultracitlivý MeerKAT vyčenichal stovky záhadných magnetických filamentů     Autor: Stanislav Mihulka (02.02.2022)
MeerKAT pořídil nejvíce detailní snímek záhadného rádiového kroužku     Autor: Stanislav Mihulka (24.03.2022)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz